Finger-toimintamalli: terveellinen ravitsemus
Hyvä ravitsemustila tukee aivoterveyttä, toimintakykyä ja nopeuttaa sairauksista toipumista. Ruokavalion heikko laatu johtaa virheravitsemukseen, toimintakyvyn heikkenemiseen, nopeuttaa muistisairauden etenemistä sekä huonontaa mielialaa ja elämänlaatua.
Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset ohjaavat lisäämään ateriointiin kasviksia ja kalaa sekä vähentämään lihan syömistä. Kansallisia ravitsemussuosituksia päivitetään vuosina 2023-2024. Kansallisissa ravitsemussuosituksissa otetaan huomioon suomalaisten ruokavalion yleiset puutteet ja erityisryhmien ravitsemukselliset tarpeet sekä ohjataan ravintolisien tarpeenmukaiseen käyttöön.
MNA-testi on yli 65-vuotiaiden ravitsemustilan arviointiin kehitetty validoitu testi.
NRS-2002-testi
FINGER-toimintamalli - Duodecim
Ravinto vaikuttaa aivoterveyteen - Aivoliitto
Vireyttä seniorivuosiin: ikääntyneiden ruokasuositus - Julkari
Tietoa ravitsemuksesta - Gery
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset (2023) - Ruokavirasto
Aikuisten avopalveluiden ravitsemusterapian lähetekriteerit - intra.pirha.fi (avautuu vain Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöille)
Päivitetty 13.11.2024