Pakka-toimintamalli päihdehaittojen ehkäisyssä
Pakkatoimintamalli (Paikallinen alkoholipolitiikka) ehkäisee päihde- ja rahapelihaittoja. Työllä vaikutetaan paikallisiin yhteisöihin alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisytyössä. Toiminnan fokus on alkoholin, tupakan ja rahapelien saatavuuden sääntelyn ja kysynnän ehkäisyssä.
Pakkatoiminta on tutkitusti vaikuttavaa. Se keskittyy päihteiden ikärajavalvontaan esimerkiksi alkoholin vähittäiskaupassa ja ravintoloissa. Päihtyneille anniskelun valvonta tehostuu ravintoloissa, alkoholin myynnin ja anniskelun omavalvonta elinkeinon taholta tehdään alkoholilain vaateiden mukaisesti. Päihteitä runsaasti käyttävät ja riskiryhmiin lukeutuvat kansalaiset hyötyvät vastuullisesta alkoholielinkeinotyöstä. Toimintamalli lisää yleistä turvallisuutta ja yöaikaiset väkivallanteot vähenevät. Pakkatoiminta tukee alaikäisten päihteettömyyttä ja kansalaisten juomatapojen siistiytymistä.
Paikallisten toimien koordinointi tehostaa päihdehaittojen ehkäisyä eli kaikki hoitavat koordinoidusti ”oman tonttinsa”:
- viranomaiset tehostavat valvontaa ja yhteistyötä
- elinkeino toimii vastuullisesti ja kehittää omavalvontaansa
- vanhemmat ja muut kansalaiset hoitavat epävirallista valvontaa eli sosiaalinen kontrolli tehostuu
- nuoret osallistuvat toimintaan ja vaikuttavat paikalliseen päihdekulttuuriin
- sosiaali-, terveys-, opetus- ja nuorisotoimen kuntatoimijat sekä järjestöjen edustajat toimivat yhdessä päihdehaittojen ehkäisyssä
- paikallismedia nostaa päihdeasioita esille ja pitää yllä kansalaiskeskustelua
Kyse koko paikallisyhteisön aktivoimisesta työhön. Alkoholin, tupakkatuotteiden ja rahapelien saatavuuteen liittyvää yhteistyötä tuetaan vaikuttamalla yhteisötasolla nuorten ja heidän vanhempiensa asenteisiin ja toimintatapoihin.
Yhteisöllisiä toimintatapoja päihdekulttuurin muuttamiseksi:
- Tutkimustiedon ja paikallisia päihdeoloja koskevan tiedon välittäminen asukkaille ja päättäjille
- Yhteistyö paikallisten ja alueellisten viestimien kanssa
- Asukkaiden osallistaminen lupalausuntomenettelyllä, päihdetilannekyselyillä ja päihdefoorumeilla.
- Nuorten osallistaminen: esim opinnäytetyöt, asiakasarvioinnit, ostokoetoiminta yhteistyössä oppilaitosten kanssa
- Nuorten ja heidän vanhempiensa ymmärryksen lisääminen siitä, miksi alkoholin, tupakkatuotteiden ja rahapelien saatavuutta rajoitetaan alaikäisille.
Pirkanmaalla Pakka-toiminta on käynnistynyt syksyllä 2024. Pirkanmaalle on perustettu koko Pirkanmaan laajuinen tarjontatyöryhmä sekä kysyntäryhmät seuduittain. Molemmat työryhmät kokoontuvat noin neljä kertaa vuodessa. Yhteistyössä aluehallintoviraston kanssa järjestettävän tarjontatyöryhmän jäsenenä on suurimpia elinkeinotoimijoiden ketjuja kaupan, tapahtumien ja ravintoloiden alalta sekä apteekin ja taksin edustus. Kysyntätyöryhmät Pirkanmaalla on jaettu neljään seutuun: Tampere ja seutukunnat, eteläinen-, itäinen- ja pohjoinen seutu. Kysyntätyöryhmissä mukana on kuntien, hyvinvointialueen, seurakunnan ja järjestöjen edustajia. Molempia työryhmiä koordinoi ehkäisevän päihdetyön suunnittelija HYTE-yksikössä, jonka tehtäviin kuuluu myös työryhmien välisen tiedon keskinäinen koordinointi sekä yhdistäminen muuhun tehtävään alueellisen ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuteen.
Päivitetty 19.12.2024