Sosiaali- ja terveydenhuollon tukikeinot
Sosiaaliset tukikeinot
Monisairaiden joukossa on eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia henkilöitä, joilla on erilainen palvelutarve. Palvelutarpeeseen vastataan järjestämällä tarkoituksenmukainen palvelujen ja tukimuotojen kokonaisuus. Sosiaalisten tukikeinojen kokonaisuus muotoutuu sosiaalihuoltolain (2014, 14 §) perusteella järjestettävistä kunnallisista sosiaalipalveluista, kuten sosiaalityö, sosiaalinen kuntoutus, perhetyö ja kotihoito.
Sosiaalisella kuntoutuksella tarkoitetaan sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen keinoin annettavaa tehostettua tukea unta vastaa vammaispalveluiden järjestämisestä ja kehitysvammahuollosta. sosiaalisen toimintakyvyn vahvistamiseksi, syrjäytymisen torjumiseksi ja osallisuuden edistämiseksi.
Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluvat:
- Sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen
- Kuntoutusneuvonta ja -ohjaus sekä tarvittaessa kuntoutuspalvelujen yhteensovittaminen
- Valmennus arkipäivän toiminnoista suoriutumiseen ja elämänhallintaan
- Ryhmätoiminta ja tuki sosiaalisiin vuorovaikutussuhteisiin
- Muut tarvittavat sosiaalista kuntoutumista edistävät toimenpiteet
Monisairas asiakas saattaa täyttää myös vaikeavammaisuuden kriteerit, jolloin henkilö tarvitsee vammaispalveluita, kuten asunnonmuutostöitä, toisen henkilön avustamista ja/tai apuvälineitä, ohjausta, neuvontaa, viestintä- tai tulkkiavustusta.
Psyykkiset tukikeinot
Monisairas tai hänen läheisensä voivat tarvita psyykkistä tukea jaksaakseen ja ymmärtääkseen sairauksien aiheuttamaa tilannetta. Monisairas voi muuttua toimintatavoiltaan, tunneilmaisultaan ja reagoinniltaan. Psyykkiset reaktiot saattavat aiheuttaa tilanteen, jossa kaikki osapuolet toivovat ja odottavat tukea toisiltaan, mutta kenelläkään ei ole voimavaroja antaa sitä. Monisairaalla on oltava mahdollisuus keskustella psyykkisen tuen tarpeestaan hoitohenkilökunnan tai erityistyöntekijöiden kanssa.
Apuvälineet
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalvelut on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella jaettu eri toimijatahojen vastuulle. Asiakas saa apuvälinepalvelun joko perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon kautta.
Terveyskeskusten apuvälinelainaamot huolehtivat kuntalaisten perusapuvälineiden lainaamisesta, erikoissairaanhoito vastaa erityisosaamista vaativista apuvälinepalveluista, kuten sähköiset liikkumisvälineet ja kommunikoinnin apuvälineet.
Erikoissairaanhoidon apuvälineiden saamiseksi tarvitset lääkärin lähetteen. Perusterveydenhuollon apuvälinepalveluun et tarvitse lähetettä.
Muut tukikeinot
Kela on keskeinen toimija erilaisissa sosiaaliturvaetuuksissa ja alle 65-vuotiaiden kuntoutuspalveluiden järjestämisessä.
Osatyökykyinen monisairas tarvitsee terveydenhuollosta työkyvyn tuen arviointia ja työllisyyspalveluiden tukea opiskeluun tai työelämään pääsemiseksi. Työkyvyn tuen osaajia (työkykykoordinaattoreita) löytyy sekä PSHP:stä että yhä useammasta kunnista. Osatyökykyinen monisairas saa tukea ja ohjausta kuntien työllisyyspalveluista, joiden sivut löytyvät kuntien omilta www-sivuilta.
Päivitetty 4.11.2024