Alle 18-vuotiaat
Merkittävä osa seksuaalista väkivaltaa kokeneista tarvitsee psykososiaalisen tuen jälkeen myös pitempiaikaista tukea ja keskusteluapua, osa myös varsinaista traumaoireiden hoitoa. Myös lapsen huoltajat tai muut lapsesta huolta pitävät aikuiset saattavat tarvita pidempiaikaista tukea.
Jatkotuki on tärkeä järjestää saumattomasti alkuvaiheen psykososiaalisen tuen jälkeen ja asiakas on vaihdettava saattaen jatkotuen/hoidon piiriin. Jatkohoidon hankkimista ei pidä jättää vain asiakkaan itsensä hoidettavaksi.
Tuki rikosprosessiin:
Rikosuhripäivystyksen tukea tulee tarjota koko rikosprosessin ajan. Prosessi voi kestää pitkään ja tuen tarve voi vaihdella rikosprosessin eri vaiheissa. Juridinen neuvonta ja tuki seksuaalirikoksen uhrille.
Psyykkisen voinnin arviointi
Kartoita arjen sujuminen: nukkuminen, syöminen, työ/ opiskelu, ihmissuhteet/ tukiverkosto.
Kartoita muutokset arkisessa toimintakyvyssä kotona, koulussa/ työssä, harrastuksissa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä.
Kartoita psyykkinen vointi ja stressiperäinen oireilu:
- Traumaoireet: Järkyttävän tapahtuman jälkeen stressiperäinen oireilu on osa normaalia toipumista. Traumaoireiden oirekyselyjä voidaan käyttää psykoedukaation tukena alkuvaiheessa. Jos oireilu jatkuu merkittävänä yli kuukauden, on psyykkisen voinnin tarkempi arviointi tarpeellista.
Suositeltavia kyselyjä ammattilaisille:
IES-R (Impact of Event Scale): Katso Mielenterveystalon ammattilaisosio tai Oirekartoituslomake Impact of Event Scale - Revised (IES-R)
Psyykkisten traumaoireiden seulontakysely TSQ
Traumaperäisen stressihäiriön seulontakysely
7–17-vuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen sekä 3–6-vuotiaiden lasten huoltajille CATS-2 (Mielenterveystalo.fi -sivujen ammattilaisosion kohdassa Mittarit).
- Masennusoireet: Esim. Pitkä masennuskysely (BDI-21) ja Nuorten mielialakysely (R-BDI)
- Onko asiakkaalla itsetuhoajatuksia, itsetuhoisuutta tai viiltelyä?
- Ahdistuneisuus: onko paniikkikohtauksia tai voimakkaita pelkotiloja, jotka häiritsevät arkea? Esim. BAI-ahdistuskysely
- Onko viitteitä todellisuustajun häiriintymisestä (psykoottisuus)?
- Onko asiakkaalla nyt tai aiemmin ollut syömishäiriökäyttäytymistä?
Selvitä päihteiden käyttö
- Alkoholi: AUDIT –testi
- Huumeet tai lääkkeet: asiakas kertoo käytöstä tai se tulee ilmi muuten
Moniongelmaisen asiakkaan kaikki ongelmat on huomioitava jatkohoidossa
Jatkotukeen/ -hoitoon ohjaamisen periaatteita
Ensivaiheen psykososiaalisen tuen jälkeen on tärkeää ohjata lapsi/nuori ja hänen huoltajansa jatkotuen/ -hoidon piiriin, jos he niin toivovat tai lapsen/ nuoren oireilu antaa siihen aihetta. (Seurannan järjestäminen). Terveydenhuollossa oikeaan jatkohoitoyksikköön ohjaudutaan lapsen/ nuoren psyykkisten oireiden vaikeusasteen perusteella. Mikäli lapsen/ nuoren oireilu on keskivaikeaa tai vaikeaa, psyykkisen voinnin arviointiin ja jatkohoidon järjestymiseen tarvitaan herkästi lääkärikäynti.
Aluksi on oleellista selvittää, onko lapsella/ nuorella jo olemassa hoitokontakti, jossa jatkohoito tai tarvittaessa tarkempi psyykkisen voinnin arviointi on mahdollista. Lapsen/nuoren kanssa on hyvä keskustella, miten hoitotaho saa tiedon seksuaaliväkivaltakokemuksesta, ja tarvittaessa auttaa riittävän tiedon siirtymisessä hoitoyksikköön.
Mihin ohjataan (alle 18-vuotiaat)
Akuutisti hoitoa tarvitseva lapsi tai nuori
Ohjaa päivystyksellisesti lääkärin arvioon paikalliseen päivystyspisteeseen tai Acutaan (>16-v.) tai TAYS:n Lastentautien päivystykseen (<16-v.) Hätätilanteessa voi soittaa 112. Tarvittaessa päivystysavusta voi kysyä neuvoa p. 116 117.
Vaikeat tai komplisoituneet keskivaikeat mielenterveys- ja päihdehäiriöt
Vaikeat tai komplisoituneet keskivaikeat mielenterveyshäiriöt hoidetaan lastenpsykiatrian (0-12-v.) tai nuorisopsykiatrian (13- 17-v.) yksiköissä. Erikoissairaanhoitoon lasten- tai nuorisopsykiatrialle tarvitaan lääkärin lähete. Lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoissairaanhoidon yksiköitä on Tays:n lisäksi muutamissa kunnissa (lasten/ nuortenpsykiatriset työryhmät), kts. yhteystiedot alla olevista linkeistä Pirhan sivuilta.
Esimerkkejä vakavasta psyykkisestä oireilusta, jonka arviointi kuuluu erikoissairaanhoitoon:
- lapsella/nuorella esiintyy merkittävästi traumaperäisen stressin oireilua ja/tai muuta pyykkistä oireilua vielä yli kuukauden kuluttua järkyttävästä tapahtumasta, ja oireet haittaavat selkeästi toimintakykyä arjessa
- lapsella/ nuorella on itsetuhoajatuksia, itsetuhoisuutta tai viiltelyä
- lapsella/ nuorella on viitteitä todellisuudentajun häiriintymisestä
Alle 13-vuotiaat: Tays: Lastenpsykiatrian vastuualue ja Lastenpsykiatriset alueelliset työryhmät
13-17 -vuotiaat; Tays: Nuorisopsykiatrian vastuualue ja Nuorisopsykiatriset alueelliset työryhmät
Keskivaikeat mielenterveys- ja päihdehäiriöt
Keskivaikeat mielenterveys- ja päihdehäiriöt hoidetaan ensisijaisesti lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluissa (Pirhan MIEPÄ-palvelut) tai opiskeluhuollossa. MIEPÄ-palveluihin ohjaudutaan lääkärin lähetteellä tai terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä lääkärikonsultaation jälkeen. Osaan nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista voit hakeutua myös ilman lähetettä. Tarkista asiakkaan oman kotikunnan palvelut Pirhan mielenterveys- ja päihdepalvelujen sivujen paikkakuntavalikosta.
Esimerkkejä keskivaikeasta oireilusta
- lapsella on toimintakykyä, sosiaalista selviytymistä tai kehitystä haittaavia tunne-elämän tai käyttäytymisen oireita kuten pelkoja, jännitystiloja, masentuneisuutta, keskittymis- tai sopeutumisongelmia, uhmakkuutta tai aggressiivisuutta, jotka eivät ole helpottaneet arkiympäristöissä tai kasvatus- ja perheneuvonnassa toteutetuilla tukitoimilla ja palveluilla.
Alle 13-vuotiaat: Pirha, Lasten mielenterveyspalvelut
13-17-vuotiaat: Pirha, Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut
Lievät mielenterveys- ja päihdeongelmat
Lievät mielenterveys- ja päihdeongelmat hoidetaan ensisijaisesti neuvolan tai opiskeluhuollon palveluissa, tai kasvatus- ja perheneuvonnassa, mihin ei tarvita lähetettä. Osaan Pirhan nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista voi hakeutua myös ilman lähetettä. Tarkista oman kuntasi palvelut hakemalla valitsemaasi palvelua paikkakunnan mukaan.
Esimerkkejä lievätasoisista oireista
- Lapsella/ nuorella on psyykkistä oireilua, joka ei merkittävästi vaikuta toimintakykyyn arjessa
- Tuki vanhemmuuteen/ perheen vuorovaikutushaasteisiin
- Tuki perheelle haastavaan elämäntilanteeseen liittyen
Lapset alle 13-vuotiaat:
- Lastenneuvolat (alle kouluikäiset) Neuvolapsykologit (äitiys- ja lastenneuvoloiden asiakkaille)
- Kouluterveydenhuolto, kuraattorit, psykologit (opiskeluhuolto)
- Perheohjaus (jos perheessä alle 18-v. lapsi)
- Lapsiperheiden sosiaali- ja perhetyö sekä kotipalvelu (jos perheessä alle 18-v. lapsi)
- Kasvatus- ja perheneuvonta (jos perheessä alle 18-v. lapsi)
Pirha, Lasten mielenterveyspalvelut
Nuoret 13-17-vuotiaat:
- Yläkoululaiset: Kouluterveydenhuolto, kuraattorit, psykologit (opiskeluhuolto)
- Toisella asteella opiskelevat nuoret: Opiskeluterveydenhuolto, kuraattorit, psykologit
- Nuorisoneuvola (<22 v, tamperelainen/orivesiläinen, jos nuori ei kuulu OTH:n piiriin)
- Nuorten MIEPÄ-palvelut
- Lapsiperheiden sosiaali- ja perhetyö sekä kotipalvelu (jos perheessä alle 18-v. lapsi)
- Perheohjaus (jos perheessä alle 18-v. lapsi)
- Kasvatus- ja perheneuvonta (vanhempien tuki, perhekäynnit)
Pirha, Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut
Lisätukea lapsesta/ nuoresta huolta pitäville aikuisille
Setlementti Tampere ry:n Välitä! -seksuaaliväkivaltatyö: Tukea esim. pienten lasten vanhemmille, joiden lapseen on kohdistunut seksuaalirikosepäily, mutta joiden lapsi ei ajankohtaisesti tarvitse esim. ikänsä puolesta hoitokontaktia.
Tampereen seurakunnat, Kirkon perheneuvonta
Työterveyshuollon palvelut ja/tai oman terveysaseman palvelut
Vertaistukiryhmät muun hoidon lisänä
Vertaisilta saatu tuki on tärkeä osa toipumista monelle seksuaaliväkivallan kokijalle ja läheiselle, joten tarjoa sitä asiakkaille yksilötuen ja -hoidon rinnalle tai jatkoksi.
Vertaistukiryhmiä seksuaaliväkivallan kokijoille ja heidän läheisilleen tarjoavat:
Setlementti Tampere ry:n Välitä! – seksuaaliväkivaltatyö ja Tampereen Tyttöjen talo
Suojellaan lapsia ry: Sinä riität | Suojellaan Lapsia verkkovertaistukiryhmät vanhemmille/ huoltajille, joiden lapsi/nuori on kokenut seksuaaliväkivaltaa
Päivitetty 26.11.2024