Lausunnot oikeutta varten seksuaalirikoksissa
Lausunnot ovat tärkeä osa seksuaalirikoksen uhrin oikeusturvaa. Poliisi tai syyttäjä voi pyytää lausuntoja lääkäriltä ja muilta uhria hoitaneilta tahoilta. Myös uhri, tämän omaiset tai heidän asianajajansa voivat pyytää asiansa tueksi lausuntoja oikeuteen. Lausuntoja käytetään apuna rikoksen todistamistarkoituksessa ja sen piirteiden arvioinnissa sekä vahingonkorvausten määrittelyssä.
Lääkäriltä pyydetään tavallisimmin lausuntoa somaattisesta tutkimuskäynnistä ja/tai mahdollisesta haitasta. Lääkärinlausuntoa voidaan käyttää sellaisenaan todisteena mahdollisessa oikeudenkäynnissä, kun se on allekirjoitettu kunnian ja omantunnon kautta. Muilta ammattihenkilöiltä lausuntoa pyydetään yleensä psyykkisen haitan arvioimiseksi ja heidät kutsutaan usein kirjallisesta lausunnosta huolimatta oikeudenkäyntiin kuultavaksi henkilökohtaisesti.
On tärkeää kirjata asiakkaan kertomat asiat ja dokumentoida havainnot mahdollisimman tarkkaan ja yksityiskohtaisesti, jotta on mahdollista kirjoittaa niistä myöhemmin pyydettäessä lausunto.
Ohjeet lausuntojen tekoon
Lääkärinlausunto somaattisesta tutkimuksesta
Lääkärin suorittama tutkimus tulee tehdä aina SERI-tutkimus- ja hoitoprotokollan mukaisesti, vaikka asiakas ei vielä olisikaan tehnyt rikosilmoitusta. Lääkärinlausunnossa tulee näkyä tutkittavan kertomus epäillyistä tapahtumista mahdollisimman sanatarkasti, suoritetut tutkimukset, todetut tutkimushavainnot, laboratoriokokeiden tulokset, taltioidut oikeuslääketieteelliset näytteet, mahdollinen annettu hoito sekä tutkittavalle aiheutuneet jatkoseuraamukset. Mahdollinen kehokartta ja kopiot tutkimuslöydöksistä otetuista valokuvista voidaan liittää lausuntoon.
Johtopäätöksissä arvioidaan tutkimushavaintojen mahdollista syy-yhteyttä epäiltyyn tekoon ottaen huomioon vaihtoehtoiset syntytavat todetuille tutkimuslöydöksille sekä ajallinen yhteensopivuus. Lääketieteessä syy-yhteys on harvoin yksiselitteisen varma. Vakiintuneessa käytännössä syy-yhteyttä arvioidaan alla olevin kriteerein (lähde Duodecim (Terveysportti), Rikosoikeudellinen lääkärinlausunto)
Todennäköisyyden aste: Erittäin todennäköinen
Selitys: Suurin mahdollinen lääketieteellinen varmuus syy-yhteydestä. Tällöin muita mahdollisia syitä ei ole tai ne ovat erittäin epätodennäköisiä
Todennäköisyyden aste: Todennäköinen
Selitys: Tapahtumalla on useita mahdollisia syitä, mutta kyseinen syy on kaikki syyt kokonaisuutena huomioiden todennäköisin
Todennäköisyyden aste: Mahdollinen
Selitys: Tapahtumalla on monta mahdollista syytä, eikä kyseinen syy ole niistä muita todennäköisempi.
Todennäköisyyden aste: Epätodennäköinen
Selitys: Tapahtumalle on olemassa muita todennäköisempiä syitä
Todennäköisyyden aste: Erittäin epätodennäköinen
Selitys: Syy-yhteyttä ei suurimmalla mahdollisella varmuudella ole olemassa
Lääkärinlausunto toimii lääketieteellisten tutkimushavaintojen selittäjänä ja “tulkkina”, joten se tulee kirjoittaa kokonaisin lausein ja kielellä, joka on kaikille koulutuksesta riippumatta ymmärrettävää. Duodecin (Terveysportti), Lääkärintodistuksia ja -lausuntoja koskevat yleisohjeet
Lääkärinlausunnon rakenne
- Lääkärintodistuksen nimi ja tarkoitus (kenestä, kenelle, miksi laadittu)
- Johdanto (kuka pyytää, tutkimuksen tarkoitus, henkilötietojen toteaminen, mihin lausunto perustuu)
- Esitiedot (lausunnon kannalta oleelliset terveystiedot, tutkittavan kertomus tapahtumista, mahdolliset tapahtumatiedot lausuntopyynnössä, mahdollinen oireilu tapahtuman jälkeen)
- Tutkimushavainnot (mitä, milloin ja miten tutkittiin, tutkittavan yleistila ja käyttäytyminen, kaikki vammat ja poikkeavat löydökset, niiden koko, muoto, sijainti, väri, sekä tapahtumatietojen kannalta oleelliset normaalilöydökset, lisäksi mahdolliset kehokartat ja valokuvat liitteeksi)
- Johtopäätökset (Tutkimushavaintojen ja tapahtumien syy-yhteyden ja ajallisen sopivuuden arviointi, vammojen vaikeusaste ja mahdollinen hengenvaarallisuus, mahdollinen esiin tullut somaattinen/ psyykkinen haitta, hoitotoimenpiteet ja jatkohoito lyhyesti, ristiriidan arviointi esitietojen ja tutkimushavaintojen välillä)
- Vakuutus, päiväys, allekirjoitus
Lääkärinlausunnon rakentamiseksi on olemassa valmiita lausuntopohjia (esim. kts.yst. alla).
Lääkärinlausunto somaattisesta tutkimuksesta: Lääkärinlausunto epäillyn seksuaalirikoksen tutkintaa varten
THL, Lääkärinlausunto, lomakepohja
Lääkärinlausunto psyykkisestä ja/tai somaattisesta haitasta
Lääkärinlausunnossa psyykkisestä haitasta tulee käydä ilmi tutkittavan psyykkinen vointi tutkimushetkellä sekä mahdollinen psyykkinen oireilu ja/tai toimintakyvyn muutokset epäillyn tapahtuman jälkeen. Mahdollinen aiempi psyykkinen oireilu tai sairaus ei ole este arvioida haittaa, joka voi ilmetä uusina oireina tai aiemman oireilun vaikeutumisena. Lausunnossa tulee selkeästi käydä ilmi epäillyn teon ja oireilun (alkamisajankohta, kesto) ajallinen yhteys ja mahdolliset muut oireilua/ voinnin muutosta selittävät tekijät. Mahdollinen haitta voi tulla esiin vasta myöhemmin, joskus pitkänkin ajan kuluttua epäillystä teosta, eikä kaikilla seksuaalirikoksen kohteeksi joutuneilla ole todettavaa psyykkistä oireilua. Suositus lääkäreille haitan arvioinnista alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten epäilyissä.
Lausunnossa on tärkeä ottaa kantaa erityisesti epäillyn tapahtuman jälkeen ilmenneeseen psyykkiseen ja fyysiseen stressioireiluun, jonka oireita ovat mm. unihäiriöt, painajaisunet, takaumat tapahtumista, muutokset ruokahalussa, jatkuva varuillaanolo/valppaus, keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys ja välttelykäyttäytyminen. Tunteista pelot, syyllisyys, häpeä ja epävarmuus sekä mielentilan vaihtelut ovat tavallisia. Post-traumaattinen stressihäiriö voidaan diagnosoida aikaisintaan kuukauden kuluttua epäillystä tapahtumasta, mutta sitä aiemminkin esiintynyt oireilu voi olla rikosoikeudellisesti merkittävää (akuutti stressireaktio, muu reaktio vaikeaan stressiin).
Seksuaaliväkivaltakokemuksilla on todettu olevan pitkällä aikavälillä yhteyksiä ahdistukseen, masennukseen, syömishäiriöihin, traumaperäiseen stressihäiriöön (PTSD), unihäiriöihin ja itsemurhayrityksiin. Lausunnossa arvioidaan mahdollisesti tarvittavan psykiatrisen hoidon tarve. Mikäli hoidon kesto ei ole lausunnon tekohetkellä arvioitavissa, sen voi lausuntoon todeta, ja esittää mahdollisuuksien mukaan arvio, milloin hoidon kestoa voidaan arvioida uudelleen (esim.6-12kk kuluttua).
Seksuaaliväkivallan aiheuttamaa somaattista haittaa arvioitaessa fyysiset oireet ja tuntemukset (kuten kipu, verenvuoto tai kirvely virtsatessa) epäillyn teon aikana ja/ tai sen jälkeen voivat olla merkityksellisiä. Seksuaaliväkivallan aiheuttamia somaattisia haittoja voivat olla mm. sukuelinten ja peräaukon limakalvo- tai muut repeämät, ruhjeet ja mustelmat, jotka usein paranevat ilman pysyvää haittaa. Seksuaaliväkivalta voi aiheuttaa seksitaudin tai raskauden, joiden seulonta ja mahdollinen ennaltaehkäisevä sekä hoito toteamisen jälkeen kuuluvat terveydenhuollon tutkimuksiin ja joita voidaan lausunnossa arvioida somaattisena haittana. Seksuaaliväkivalta voi teon piirteistä riippuen aiheuttaa vammalöydöksiä myös muualle kehoon ja esim. kuristaminen teon yhteydessä voi aiheuttaa potentiaalisen hengenvaaran.
Katso tarkemmat ohjeet lausunnon tekoon:
THL:n ohjeita lääkärinlausunnon tekemiseen: Väkivallan uhrin tutkiminen ja rikosoikeudellinen lääkärinlausunto
Lääkärinlausunto psyykkisestä ja/tai somaattisesta haitasta: Korjamo Riikka, Lääkärinlausunto seksuaalirikosprosessissa
Alaikäisen haitan arviointi:
Lääkärinlausunto haitan arvioimiseksi alaikäiseen kohdistuneen seksuaalirikoksen epäilyssä
Suositus lääkäreille haitan arvioinnista alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten epäilyissä
Väestöliiton lausuntomallit Asiantuntijalausunnot oikeudenkäyntiin on kirjoitettu ensisijaisesti syyttäjien ja oikeudenkäyntiavustajien hyödynnettäviksi tai liitettäväksi esitutkintapöytäkirjan liitteeksi. Lausuntoja voi käyttää lisä- ja taustamateriaalina omassa asiantuntijalausunnossa. Niitä voi hyödyntää myös yleistietona alaikäisiin nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista ja niiden vaikutuksista:
- Väestöliiton asiantuntija- ja lääkärilausunto oikeudenkäyntiä varten – Alaikäisiin kohdistuvan seksuaalisen kaltoinkohtelun, hyväksikäytön ja väkivallan vaikutuksista
- Lausunto seksuaalisen trauman vaikutuksesta nuoreen
- Lausunto digitaaliseen mediaan liittyvän groomingin ja seksuaalisen hyväksikäytön vaikutuksista
Muiden ammattilaisten asiantuntijalausunnot poliisia/oikeudenkäyntiä varten
Asiakasta tavanneilta/ hoitaneilta ammattilaisilta voidaan pyytää lausuntoa tapahtuneen vaikutuksista asiakkaaseen. Lausunnosta tulee käydä ilmi
- lausunnon pyytäjä
- ketä asiakasta ja mitä asiaa lausunto koskee (tarkoitus)
- kuvaus asiakkuudesta (tulosyy, käyntikerrat)
- tapahtuma asiakkaan kuvaamana (lyhyesti)
- asiakkaan kertomat oireet/tuntemukset/ muutokset toimintakyvyssä tapahtumahetkellä ja sen jälkeen
- arvio tapahtuman haitallisuudesta (mittarit esim. IES, BDI, kirjallisuus)
- arvio jatkohoidon tarpeesta
- lausunnon laatija, pvm., paikka, allekirjoitus, yhteystiedot
Mallipohja lausuntoon tapahtuneen aiheuttamista haitoista poliisia/oikeudenkäyntiä varten: Malli muiden ammattilaisten asiantuntijalausuntoon poliisia/oikeudenkäyntiä varten
Konsultaatiota tutkimusten ja lausuntojen tekoon
antaa Helsingin yliopiston Oikeuslääketieteen laitos, Oikeuslääkäriasema
- virka-aikana puh. (09) 1912 7447 tai (09) 1912 7494
- virka-ajan ulkopuolella puh. 0400 507 928.
Lähteet ja lisätietoa
Ylikomi, Riitta & Punamäki, Raija (2007) Raiskauksen kokeminen altistaa psyykkisille ongelmille. Suomen lääkärilehden 8/2007 katsausartikkeli kirjassa Ylikomi & Virta (2008): Raiskaustrauman hoito. Opas CPT-menetelmän käyttöön. Jyväskylä: PS-kustannus, 20-33.
Päivitetty 26.11.2024