Sosiaaliturva
Sairastuminen voi vaikuttaa arkeen monella eri tavalla esimerkiksi taloudellisen pärjäämisen ja työ- ja toimintakyvyn muuttumisen myötä. Sosiaaliturva koostuu erilaisista palveluista ja rahallisista etuuksista, joiden tarkoituksena on turvata riittävä toimeentulo ja huolenpito kaikissa elämäntilanteissa. Sairastaminen ja kuntoutuminen ovat esimerkkejä tällaisista elämänvaiheista.
Palveluja ja etuuksia on aina itse haettava. Oikeus niiden saamiseen syntyy, kun yksilöllinen tarve ja lakien ja säädösten vaatimat edellytykset täyttyvät. Sydänpotilaallakin yksilöllinen sairaustilanne ja elämäntilanne vaikuttavat etuuden myöntämiseen.
Terveydenhuollossa työskentelee sosiaalityöntekijöitä, joiden kanssa voi keskustella ja saada ohjausta mm. sosiaaliturvaan ja sosiaalipalveluihin liittyen. Sosiaalityöntekijän palvelut ovat maksuttomia eikä lähetettä tarvita. Sosiaalityöntekijään voi ottaa yhteyttä asiakas tai omainen itse tai toinen ammattilainen. Yhteystiedot löytyvät suoraan hoitoyksiköistä ja terveydenhuollon yksiköiden internet-sivuilta.
Toimeentulon turvaa
- Kela tarjoaa eri elämäntilanteisiin etuuksia toimeentulon turvaamiseksi.
- Kela turvaa työkyvyttömyydestä aiheutuvaa ansionmenetystä maksamalla sairauspäivärahaa tai osasairauspäivärahaa työstä poissaolon ajalta.
- Sairauspäiväraha (Kela)
- Osasairauspäiväraha (Kela)
- Hoidon, tutkimuksen ja kuntoutuksen takia tehtyjä matkoja korvataan Kelan matkakorvauksesta, samoin yöpymiskuluja, mikäli yöpyminen on ollut tarpeen hoitoon ehtimiseksi. Sydänlääkkeet kuuluvat Kelan lääkekorvauksen piiriin. Kuntoutuksen aikana toimeentulona voi olla Kelan kuntoutusraha. Kelan vammaistukia myönnetään tietyin kriteerein, jos sairaudet aiheuttavat pitkäkestoisesti toimintakyvyn laskua. Lisäksi Kela huolehtii työkyvyttömyyden pitkittyessä kansaneläkkeen maksamisesta.
- Matkakorvaukset (Kela)
- Yöpymiskulut (Kela)
- Lääkekorvaukset (Kela)
- Kuntoutusraha (Kela)
- Vammaistuki (Kela)
- Kansaneläke (Kela)
- Jos sairastuminen uhkaa lähivuosina johtaa työikäisellä henkilöllä työkyvyttömyyteen tai sairastuminen heikentää työ- ja ansiokykyä, ammatillisen kuntoutuksen keinoin voidaan parantaa työllistymisen, työhön paluun ja työssä jatkamisen edellytyksiä. Ammatillista kuntoutusta järjestävät Kelan lisäksi työeläkelaitokset, tapaturma- ja liikennevakuutuslaitokset ja TE-palvelut.
- Ammatillinen kuntoutus (STM)
- Eläkkeet eri elämäntilanteissa (Työeläke)
- Kuntoutuksen korvaustoiminnan ohjeet (Liikennevakuutuskeskus)
- Työeläkeyhtiöt huolehtivat työelämässä toimivien ja vakiintuneesti työelämässä olleiden ammatillisesta kuntoutuksesta sekä työkyvyttömyyseläkkeistä. Työkyvyttömyyseläkettä myönnetään toistaiseksi voimassa olevana työkyvyttömyyseläkkeenä ja osatyökyvyttömyyseläkkeenä. Kuntoutustuki ja osakuntoutustuki ovat määräaikaisesti myönnettyjä työkyvyttömyyseläkkeitä.
Kotiin annettavaa tukea ja palvelua
- Sosiaalihuoltolain mukaan sosiaalipalveluja on järjestettävä tueksi jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen. Esimerkiksi asumisen tuen, taloudellisen tuen, kriisitilanteiden tuen ja erilaisista syistä johtuvan toimintakyvyn tuen tarpeet ovat tilanteita, joita sosiaalihuoltolain mukaiset sosiaalipalvelut koskevat. Sosiaalipalveluja järjestävät hyvinvointialueet. Sosiaalipalveluja haetaan siltä hyvinvointialueelta, jonka alueella henkilöllä on kotikunta.
- Sosiaalipalvelut (STM)
- Palvelujen tarve arvioidaan tekemällä palvelutarpeen arviointi.
- Kotiin annettava kotipalvelu tukee ja auttaa, kun asiakas tarvitsee sairauden tai alentuneen toimintakyvyn vuoksi apua kotiin selviytyäkseen arkipäivän askareista ja henkilökohtaisista toiminnoista. Kotipalvelun tukipalveluja ovat esimerkiksi ateriapalvelu, siivouspalvelu, vaatehuolto ja kauppa- ja muut asioimispalvelut. Kotipalvelun lisäksi kotona selviytymistä tuetaan kotisairaanhoidon avulla. Sosiaalihuoltolakiin perustuva kotipalvelu ja terveydenhuoltolakiin perustuva kotisairaanhoito muodostavat yhdessä käsitteen kotihoito.
- Kotipalvelu (STM)
- Kotisairaanhoito (STM)
- Omaishoito tarkoittaa sairaan, vammaisen tai vanhuksen hoitamista omaisen tai muun läheisen avulla. Omaishoidon tuki muodostuu hoidettavalle annettavista palveluista sekä hoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
- Omaishoito (STM)
- Lapsiperhe voi hakea sosiaalihuoltolain mukaista perhetyötä tueksi ja avuksi kuormittavassa elämäntilanteessa esimerkiksi vanhemman sairastaessa. Sosiaalihuoltolain mukainen perhetyö on sosiaalipalvelua, joka ei vaadi lastensuojelun asiakkuutta.
- Perhetyö (THL)
- Sosiaalihuoltolain mukaista harkinnanvaraista kuljetuspalvelua voi hakea pienituloinen ikäihminen, jolla on vaikeuksia käyttää julkisia kulkuvälineitä. Palvelun myöntämiseen vaikuttaa taloudellisen tilanteen lisäksi hakijan ikä sekä liikkumis- ja toimintakyky.
- Mikäli sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut eivät sovi, tai ne eivät ole riittäviä, sosiaalipalveluja tarjotaan erityislainsäädännön perusteella. Vammaispalvelulain mukaan järjestettäviä palveluita ovat mm. henkilökohtainen apu, asunnonmuutostyöt ja asuntoon kiinteästi asennetut laitteet ja välineet. Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisen kuljetuspalvelu saattajapalveluineen mahdollistaa opiskelua, työssäkäyntiä sekä asiointi- ja virkistysmatkoja henkilölle, joka tarvitsee taksia terveydentilansa tai vammansa takia.
Hyödyllisiä linkkejä:
Päivitetty 25.11.2024