Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja seksuaaliväkivalta

Seksuaalivähemmistöihin katsotaan kuuluvaksi ihmiset, joiden seksuaalinen suuntautuminen on jotain muuta kuin heteroseksuaalisuus. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat esimerkiksi ihmiset, jotka ovat seksuaalisuudeltaan homoja, lesboja, bi- tai panseksuaaleja tai aseksuaaleja. 

Sukupuolivähemmistöksi kutsutaan transihmiset (transsukupuoliset, muunsukupuoliset) sekä intersukupuoliset, eli ihmiset, joiden keho ei ole yksiselitteisesti mies tai naistyypillinen. Cis- etuliite kertoo, että ihminen kokee sen sukupuolen oikeaksi, mihin hänet on syntymässä määritelty. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä voidaan puhua myös sateenkaari-ihmisinä. Sukupuolen moninaisuus puolestaan kattaa kaikkien ihmisten kokemukset ja tavat ilmaista omaa sukupuoltaan. On hyvä muistaa, että itsemäärittely koskee paitsi sukupuolta ja seksuaalisuutta, myös nimeä ja asiakkaan perheestään käyttämiä sanoja. Sukupuolineutraalikieli asiakastyössä mahdollisuuksien mukaan mahdollistaa osaltaan sensitiivistä kohtaamista. Kunnioittava ja jokaisen itsemäärittelyä arvostava suhtautuminen on tärkeää, silloinkin, kun ei heti ymmärrä kaikkia sukupuolen tai seksuaalisuuden moninaisia termejä.

Päivittyvä sanasto löytyy: Seta, Steenkaarisanasto

Kohtaamisessa huomioitavia asioita

  • Seksuaali – ja sukupuolivähemmistöt kokevat seksuaaliväkivaltaa huomattavasti cissukupuolisia ja heteroita enemmän. Myös heidän kynnyksensä seksuaaliväkivallasta ilmoittamiseen on keskimääräistä korkeampi. Ammattilaisten tulisikin madaltaa ilmoituskynnystä vahvistamalla omaa osaamistaan tunnistamalla sateenkaarivähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa sekä huomioimalla sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus omissa asenteissa ja turvallisempien tilojen kehittämisessä (sukupuolineutraalit wc:t)
  • Joskus seksuaaliväkivalta voi kohdistua seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustajaan siksi, että hän poikkeaa yhteisön normeista. Etenkin sateenkaarinuori voi myös kokea omassa yhteisössään kunniaan liittyvää väkivaltaa. Asiakastilanteessa on tärkeää kartoittaa, onko asiakas turvassa.
  • Sateenkaari-ihminen voi kuulua samaan aikaan useisiin muihinkin vähemmistöihin (esim. rodullistettu, vammainen, uskonnolliset ja vakaumukselliset ryhmät), mikä voi osaltaan vaikeuttaa avun hakemista ja saamista sekä lisätä vähemmistöstressiä. Vähemmistöstressi puolestaan voi vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin.
  • Seksuaaliväkivaltaa kokeneen kohtaamistilanteessa ammattilaisen tulee olla sensitiivinen ja huomioida, että sen enempää väkivaltaa kokeneen kuin tekijänkään sukupuolta tai seksuaalisuutta ei tule olettaa. Ammattilaisen on hyvä olla tietoinen, että kaikki sukupuolet voivat tehdä ja kokea seksuaaliväkivaltaa. 
  • Katso tarkempia ohjeita kohtaamiseen: THL, Tietopaketti sateenkaarilapsista ja -nuorista ammattilaiselle

Lisätietoa

Seta ry:n sivut

Sinuiksi ry:n sivut

Pelastakaa lapset, Sateenkaarilasten oikeuksien turvaaminen vaatii vahvempia toimia!

Päivitetty 5.11.2024