Toimintaohjeet: 18 vuotta täyttäneet, tapahtuneesta alle 1 kuukausi

1. Rauhoitu ja rauhoita

Seksuaalista väkivaltaa kokeneen kohtaaminen voi olla ammattilaiselle haastava tilanne. Pyri rauhoittamaan omat reaktiosi, varaa tilanteen selvittelyyn mahdollisimman rauhallinen tila ja riittävästi aikaa. Älä ylireagoi, vähättele tai kauhistele.

2. Kuuntele, älä syyllistä

Kuuntele, mitä asiakas kertoo, ja auta häntä tarvittaessa avoimilla kysymyksillä (mitä, milloin, missä). Osoita myötätuntoa ja osoita, että haluat ja kestät kuulla asian. Vältä ylilohduttamista, syyllistäviä kysymyksiä tai kommentteja. Jos asiakas ei puhu suomea tai muuta yhteistä kieltä, tilaa tulkki tai puhelintulkkaus (Kieli- ja kulttuurivähemmistöt ja seksuaaliväkivalta).

3. Kirjaa huolellisesti

Kirjaa asiakkaan kertomus tapahtuneesta ja kysymäsi kysymykset mahdollisimman sanatarkasti ylös mahdollista myöhempää lausuntoa varten. Kysy vammoista ja muista seksuaaliväkivallan seurauksista ja kirjaa ne. Kysy myös asiakkaan voinnista ja reaktioista, sekä tapahtuneen jälkeen että nyt, ja kirjaa ne. Älä tulkitse tai tee olettamuksia. Jos asiakkaalla on tapahtumaan liittyviä viestejä tai kuvia/videoita, pyydä säilyttämään ne (Kirjaaminen ja tietojen luovuttaminen terveydenhuollossa).

4. Arvioi somaattisen seri-tutkimuksen kiireellisyys

  • Tapahtumasta 0-3 vrk: > OHJAA VÄLITTÖMÄSTI eli päivystyksellisesti samana päivänä tutkimuksiin Seri-tukikeskukseen
  • Tapahtumasta 4–7 vrk > OHJAA KIIREELLISESTI eli vuorokauden sisällä tutkimuksiin Seri-tukikeskukseen
  • Tapahtumasta 8–30 vrk > OHJAA KIIREETTÖMÄSTI eli muutaman vuorokauden sisällä tutkimuksiin Seri-tukikeskukseen

Jos asiakas epäilee tulleensa huumatuksi, niin myös Oikeuskemialliset näytteet tulisi ottaa mahdollisimman pian ja samalla täytetään THL:n näytteenottolomake tyrmäystippaepäilyissä.

5. Ohjaa Seri-tukikeskukseen

Ohjaa vakavaa seksuaalista väkivaltaa kohdannut asiakas lääkärintarkastukseen eli seksuaalirikostutkimukseen TAYS:n Seri-tukikeskukseen. Seri-tukikeskus tekee aina somaattisen seksuaalirikostutkimuksen, kun asiakasta on vähintään koskettu sukuelinten iholle ja/tai on tapahtunut penetraatio ja/tai on vahvoja viitteitä tällaisesta, vaikka asiakas ei muistaisi tapahtumaa. Soita tai ohjaa asiakas soittamaan Seri-tukikeskukseen ennen sinne menoa ja ohjeista hänet kohdan ”Seri-tukikeskuksen käynnin sisältö” ohjeiden mukaan (Seksuaalirikostutkimus terveydenhuollossa, 18 vuotta täyttäneet).

Jos asiakas ei kuulu tai halua mennä Seri-tukikeskukseen, ohjaa hänet aina lääkäriin omalle terveysasemalle, jotta tapahtuma ja sen seuraukset tulevat kirjattua ja hoidettua. Ohjaa lisäksi seksitautien poliklinikalle seksitautien seulomiseksi. Huolehdi myös jälkiehkäisystä/ raskauden selvittämisestä. (Seksitautien ja raskauden selvittäminen)

6. Kannusta tekemään ilmoitus poliisille

Kerro asiakkaalle, että seksuaaliväkivalta on rikos ja hänellä on oikeus ilmoittaa tapahtuneesta poliisille (Tutkintapyynnön tekeminen poliisille). Ilmoituksen voi tehdä myös myöhemmin, koska seksuaalirikosten vanhentumisajat ovat pitkiä. Rikos on kuitenkin helpompi selvittää, jos ilmoitus tehdään pian tapahtuneen jälkeen. Ilmoituksen perusteella on mahdollista hakea vahingonkorvauksia tekijältä tai valtiolta (Vahingonkorvaukset seksuaalirikoksissa).

Kerro, että seksuaalirikoksen uhrilla on oikeus maksuttomaan asianajajaan ja tukihenkilöön koko rikosprosessin ajaksi, ja että prosessiin saa maksutonta neuvontaa ja tukea Rikosuhripäivystyksestä (Juridinen neuvonta ja tuki seksuaalirikoksen uhrille).

7. Varmista psykososiaalinen tuki

Kerro asiakkaalle, että kriisireaktiot ovat normaaleja ja rohkaise puhumaan tapahtuneesta luotettavien ihmisten kanssa. Seri-tukikeskus tarjoaa tutkimusten lisäksi välitöntä kriisiapua sekä ohjauksen tarvittaviin jatkohoitoihin. Selvitä, onko asiakkaan turvallista palata yöksi kotiin vai tarvitseeko hän kriisimajoitusta (Kriisimajoitus ja turvakodit) tai jäämistä yöksi osastolle.

Jos asiakas ei halua mennä Seri-tukikeskukseen, selvitä onko hänellä olemassa oleva hoito- tai keskusteluaputaho, josta hän saisi nopeasti tukea myös tähän tilanteeseen. Ellei ole, ohjaa hänet saattaen vaihtaen seksuaaliväkivallan jälkeistä psykososiaalista tukea tarjoavalle taholle (Akuuttivaiheessa tukea tarjoavat tahot). Arvioi uhrin psyykkistä tilaa ja jos oireilu on voimakasta ja vakavaa, ohjaa hänet suoraan oikeatasoisen hoidon piiriin (Jatkohoidon järjestäminen ja hoidon porrastus, 18 vuotta täyttäneet). Selvitä myös sairasloman ja mahdollisen lääkityksen tarve. Huolehdi tiedonsiirrosta (asiakkaan luvalla) keskusteluapua tarjoavalle taholle ja tarvittaessa tee/ ohjaa hankkimaan lääkäriltä niihin vaadittavat lähetteet. Kerro, että myös läheisille löytyy tarvittaessa tukea.

8. Anna tietoa, myös kirjallisesti

Anna asiakkaalle psykoedukaatiota seksuaaliväkivallan vaikutuksista, traumareaktioista ja niiden itsehoidosta, sekä suullisesti että kirjallisesti (Ensitietoa ja ohjeita itsehoitoon). Kerro sekä tehdyistä että tulevista toimenpiteistä, myös kirjallisesti, koska asiakkaan keskittymiskyky ja muisti voivat olla tapahtuneen takia heikentyneitä. Anna hänelle mukaan myös esitteet/ yhteystiedot auttaviin tahoihin sekä Rikosuhripäivystykseen.

Päivitetty 25.11.2024