Seksitautien ja raskauden selvittäminen

Seksuaalisen väkivallan tai hyväksikäytön yhteydessä on aina selvitettävä mahdollinen seksitautien aiempi tai uusi tartunta sekä raskauden mahdollisuus. Samalla selvitetään rokotustarve ja jälkiehkäisyn tarve. Näiden selvittäminen tulee aloittaa välittömästi siinä terveydenhuollon yksikössä, johon uhri hakeutuu.

1. Akuuttihoidon yhteydessä Seri-tukikeskuksessa tai lääkärikäynnillä

A. Ensikäynnillä otettavat tartuntatautien tutkimusnäytteet:

0-näytteet ovat tärkeitä tukemaan jatkossa tutkittavan oikeusturvaa, jos kyseessä on yksittäinen väkivallanteko. Pidempiaikaisessa seksuaalisessa hyväksikäytössä 0-näytteet ovat osa tilanteen alkukartoitusta. Muista myös oikeuskemialliset tutkimukset, jotka otetaan 14 vuorokauteen asti tapahtuneesta.

Klamydia ja tippuri

  • cervixistä (1738, näyte: 75 limakalvo, 270 cervix) tai
  • vaginasta (1738, näyte: 75 limakalvo ja 153 vagina)
  • nielusta (1738, näyte: 75 limakalvo,110 nielu)
  • rektumista (1738, näyte: 75 limakalvo,105 rektum). 

Alle murrosikäisillä tytöillä vaginanäytteen korvaa aina virtsanäyte. Samoin joskus kivuliailla naisilla voi virtsanäyte olla helpompi ottaa ja sitä saa silloin käyttää. Vaginanäyte on kuitenkin testinä hieman tarkempi kuin virtsanäyte ja sen vuoksi ensisijainen.

Jos potilaalle tehdään spekulatutkimus, cervixnäytteen voi silloin ottaa vaginanäytteen sijaan, mutta joskus vaginanäyte on siinäkin parempi (esimerkiksi kivulias potilas).

  • virtsanäyte (4816) Jos taas spekulatutkimusta ei tehdä, vagina- ja rektumnäytteet voi tutkittava ottaa itsekin Fimlabin ohjeiden mukaan.

Miesten näytteet ovat virtsanäyte, nielunäyte ja rektumin näyte. Laboratorion pyynnöt ovat samat kuin edellä.

•    HIV                  S-HIVAgAb (4814)
•    Kuppa              S-TrpaAb (4942)
•    B-hepatiitti      S-HBsAg (1605), S-HBsAb (1608), S-HBcAb (1606)
•    C-hepatiitti      S-HCVAgAb (23392)
•    Raskaustesti    P-hCG
•    HIV-PEP           Ks. alla: jos päätetään antaa HIV:n estolääkitys, otetaan myös PVK, ALAT ja krea

B. Ensikäynnin profylaksit:

Arvioi seuraavien profylaksien tarve:

    1. HBV-rokotussarja

Annetaan yksi annos HBV-rokotetta (HBVAXPRO 10ug/ml 1 ml), jos rokotussuojaa ei voida täysin luotettavasti muuten varmistaa (ota kuitenkin ym. verikokeet ennen rokotusta). Alle 16-vuotiailla käytetään lasten HBV-rokotetta (Engerix 0,5 ml)

    2. HIV-PEP

Jos tapahtuma arvioidaan kuuluvan ison HIV-riskin altistukseksi, katso tarkemmat ohjeet: HIV-altistuneen lääkkeellinen estohoito ei-ammatillisen altistustapahtuman jälkeen (PEP) (linkki avautuu vain Pirjkanmaan hyvivntointialueen henkilöstölle)

Otetaan tällöin aloituslaboratoriokokeet: PVK, ALAT ja krea

Annetaan mukaan 4 päivän aloituspakkaus ja potilasohje, jatkohoito infektiopoliklinikalla tai lasten infektiopoliklinikalla yllä olevan Pirhan ohjeen mukaan.

    3. Tetanussuoja (dT- tai dtap-rokote)

Tetanussuoja on dT/dtap-rokotteessa normaalisti voimassa 20 vuotta yli 25-vuotiailla, mutta likaisissa ja maaperään kontaktissa olleissa haavoissa rokote annetaan, jos edellisestä rokotteesta on kulunut yli 10 vuotta tai tieto rokottamisesta on epävarma.

Lisätietoa: Aikuisten kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote (dT)

dT-rokotteen saa noutaa Acutasta

Seksiteitse leviäviin tartuntatauteihin ei anneta profylaktisia tai empiirisiä antibioottihoitoja.

Kaikkia seksitauteja ei voi tutkia ja poissulkea seulontatesteillä. Näitä ovat herpes (genitaali-, iho- tai huuliherpes), HPV-infektio (mukaan lukien kondyloomat), mykoplasma genitalium, trichomonas vaginalis ja bakteerivaginoosi. Nämä tutkitaan lääkärin vastaanotolla ja tarvittaessa lisälaboratoriokokeilla.

C. Raskauden jälkiehkäisy:

Huolehdi tarvittaessa jälkiehkäisystä aina 5. vuorokauteen asti. Seri-tukikeskuksesta annetaan mukaan jälkiehkäisy:

  • Postinor (levonorgestreeli) 1,5 mg, jos tapahtumasta alle 72 tuntia tai
  • EllaOne (ulipristaaliasetaatti) 30 mg 5 vuorokauteen asti
     

2. Kontrollikokeet sekä Seri-tukikeskuksen kontrollikäynnit ja -soitot   

Nämä jatkohoito-ohjeet on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille Seri-tukikeskuksen asiakkaille ja soveltaen muillekin aikuisille.

Lasten ja nuorten (<16-vuotiaat) kohdalla tarvittavista laboratorioseurantanäytteistä ja rokotuksista huolehtii Lasten oikeuspsykiatrian työryhmä, josta perheeseen otetaan yhteyttä akuutin Seri-tutkimuksen jälkeen. Seurannan käytäntö on pääpiirteissään vastaava kuin aikuisilla.

Huolehdi käyntien aikana, että tutkittava ymmärtää kokeiden ja rokotteiden merkityksen. Pyri varmistamaan se, että kaikki kontrollit toteutuvat. Seksuaalirikoksen kokenutta ahdistaa usein ajatus mahdollisista taudeista tai raskaudesta. Hän voi samaan aikaan pelätä tuloksia ja välttää ikävää asiaa niin, että ei uskalla mennä itse kokeisiin tai kysyä tuloksista. Alaikäisten kohdalla motivointi ja kontrollikäynneille saapuminen on erityisen tärkeää.

1–7 pv kuluttua

Psykososiaalisen tuen käynti Seri-tukikeskuksessa. Samalla kerrotaan 0-käynnin laboratoriotulokset. Jos asiakas ei ole halunnut tulla käynnille, soitetaan tulokset noin 2–7 vuorokauden kuluttua ja tiedustellaan samalla vointia. Laboratoriotulosten perusteella varmistuu myös lopullinen HBV-rokotussuunnitelma.

Tutkittavalle kerrotaan mahdollisuudesta ottaa yhteyttä, jos hänelle tulisi seksitaudin oireita tai heräisi huoli niistä. Nopeimmin oireilemaan alkavia seksitauteja ovat tippuri, herpes ja bakteerivaginoosi. Näitä selvitellään tutkimalla lääkärin vastaanotolla. Oireita voi tulla jopa vain 1–2 päivän kuluttua tapahtuneesta. Tässä kohden tulee myös muistaa, että klamydia ja tippuri on mahdollista tutkia luotettavasti näytteillä jo 5 vuorokautta tapahtuneen jälkeen. 

2 viikon kuluttua

Otetaan kontrollikokeet Fimlabissa 2 viikon kohdalla ja vastauksista soitetaan.

  • Klamydia-tippurinäytteet otetaan tapahtumatietojen mukaan kaikista tarvittavista paikoista (vagina, nielu, rektum). Katso testien laboratoriopyynnöt yllä olevasta tekstistä. Fimlabissa tutkittava ottaa vagina- ja rektumnäytteet itseltään. 
  • raskaustesti (P-hCG).

1 kuukauden kuluttua

1 kuukauden päästä tapahtuneesta tutkittava pyydetään Seri-tukikeskukseen kontrollikäynnille.

Otetaan laboratoriossa käyntiä edeltävästi (kun on kulunut vähintään 4 viikkoa tapahtuneesta)

  • HIV (S-HIVAgAb)
  • kuppa (S-TrpaAb)

Selvitetään, onko tutkittavalla oireita HIV:n ensitaudista tai kupasta. Onko tutkittavalla tulehdusoireita, jotka eivät selity aikaisemmin otetuilla seksitautitesteillä (esimerkiksi viitaten mykoplasma genitaliumiin tai trichomonas vaginalikseen)? Voidaan myös ottaa laajennettu seksitautinäyte STINh0 (20957) vaginasta tai virtsasta tai ohjata tarvittaessa Seksitautien poliklinikalle lisätutkimuksiin.

Annetaan käynnillä toinen HBV-rokote, jos rokotesarja oli aikaisemman selvityksen perusteella tarpeen (rokotekäyntien väli tulee olla vähintään 4 viikkoa).

Viimeinen poissulkeva S-TrpaAb voitaisiin ottaa jo 8 viikon kohdalla, jos tiedossa olisi todellinen altistus kuppatartunnalle. Tällainen henkilö kannattaisi kuitenkin joka tapauksessa ohjata Seksitautien poliklinikalle.

3 kuukauden kuluttua

12 viikon kuluttua tapahtuneesta sovitaan tutkittavalle laboratoriokontrolli ja vastauksista soitto.

  • S-HIVAgAb
  • S-TrpaAb
  • S-HBsAg
  • S-HCVAgAb

6 kuukauden kuluttua

6 kuukautta tapahtuneesta sovitaan rokotuskäynti Seri-tukikeskukseen: annetaan HBV-rokotteen kolmas annos, jos tutkittavalla on menossa kesken oleva rokotusohjelma (toisen ja kolmannen rokotuksen väli on vähintään 5 kuukautta).

Pirkanmaan hyvinvointialueen Seksitautien poliklinikka

Mikäli tutkimusten aikana ilmenee tarvetta seksitautien lisäselvittelyihin, on Seri-tukikeskuksen tai muun hoitavan yksikön mahdollista konsultoida Pirhan Seksitautien poliklinikan lääkäriä tai henkilökuntaa. Soita tällöin 040 806 2702 poliklinikan toimistoon arkisin, ja pyydä lääkärin takaisinsoittoa. Esimerkiksi positiivisesta S-TrpaAb vastauksesta on aina oltava yhteydessä Seksitautien poliklinikalle.

Tutkittava voidaan ohjata tai hän voi itsekin hakeutua Seksitautien poliklinikalle oireidensa lisäselvittelyyn (esimerkiksi herpeksen tai mykoplasma genitaliumin epäilyt).

Pirhan seksitautien poliklinikalle voivat olla yhteydessä kaikki hyvinvointialueella asuvat henkilöt seksitauteja koskevissa kysymyksissä. Kiireellisissä tapauksissa hoidetaan myös muualla asuvia. Lääkärin lähetettä ei tarvita. Käynnit ovat käyttäjälle maksuttomia.

Yhteydenotot tapahtuvat sairaanhoitajien neuvontanumeron kautta, käytössä on takaisinsoittopalvelu. Puhelin 03 5657 0150. Poliklinikan lääkärin vastaanotto toimii arkisin ajanvarauksella.

Käyntiosoite: Sarvis, Tartuntatautien valvonta, Hatanpäänkatu 3B, 3. kerros, 33900 Tampere 
 

Päivitetty 6.11.2024