Peruukin ja rintaproteesin hankinta

Rintaproteesi

Rintaproteesin käyttöä suositellaan päivittäin koko rinnanpoiston jälkeen. Tarvittaessa käyttöä suositellaan myös rinnan osapoiston jälkeen. Käyttämällä rintaproteesia ehkäistään niska-hartiaseudun vaivoja ja ylläpidetään ryhtiä.

Rinnanpoistoleikkauksen jälkeen sairaalasta annetaan tilapäinen ensiproteesi (vanuproteesi). Yksilöllisen silikoniproteesin hankkimisen paras ajankohta on noin kuukauden kuluttua leikkauksesta, kun leikkausalue on parantunut eikä siinä ole enää turvotusta.

Rinnanpoiston (tai osapoiston) jälkeen annetaan maksusitoumus rintaproteesin hankkimista varten siitä yksiköstä, jossa leikkaus on tehty. Pirkanmaalla rintaproteesien välitys on keskitetty Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen (Hämeenkatu 5A, 7 kerros, 33100 Tampere, puh. 03 249 9200, ajanvaraus myös netissä Pirkanmaan Syöpäyhdistys (pirkanmaansyopayhdistys.fi). Proteesin sovittamiseen on varattava aika ja maksusitoumus on oltava mukana sovituksessa, oli sitten kyseessä ensimmäinen tai myöhemmin hankittava proteesi.

Rintaproteesin mukana potilas saa yhdet taskulliset proteesiliivit. Jos potilas haluaa työn tai harrastusten vuoksi toisen rintaproteesin (esim. uimaproteesin), se on hankittava omalla kustannuksella. 

Jos rintaproteesi rikkoutuu, kuluu, katoaa tai jos uusiminen on tarpeellista merkittävän painonmuutoksen vuoksi, maksusitoumus uusitaan. Rintaproteesin käyttöikä on yleensä parisen vuotta. 

Uuden maksusitoumuksen saamiseksi potilaan on otettava yhteyttä seurantapaikkaansa.

  • Taysin syövänhoidon vastuualue kustantaa tarvittaessa rintaproteesin uusimisen silloin, kun rintasyövän hoito tai seuranta tapahtuu siellä (Yhteys syövänhoidon verkkopoliklinikan kautta tai puh. 03 311 63379). 
  • Kun seuranta siirtyy pois erikoissairaanhoidosta, vastaa rintaproteesin hankinnasta Pirkanmaan hyvinvointialueen lääkinnällisen kuntoutuksen toimisto (puh. 040   8063998).
  • Jos proteesi on valmistusvirheen takia rikkoutunut tai menettänyt ryhtinsä takuuaikana ei tarvita maksusitoumusta, vaan voit ottaa suoraan yhteyttä Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen (puh. 03 249 9200).  


Tietoa rintaproteesin hankkimisesta


Peruukki


Syöpälääkehoidot tai pään alueen sädehoito voivat aiheuttaa laaja-alaista hiustenlähtöä. Syöpälääkehoitojen loputtua hiukset yleensä kasvavat takaisin. 

Syövänhoidon vastuualueelta myönnetään palveluseteli peruukkia varten, jos syöpälääke- tai sädehoito aiheuttaa laaja-alaista hiusten lähtöä. Jos syöpäpotilaan aktiivinen hoitojakso jatkuu niin pitkään, että aiemmin myönnetty peruukki vaatii uusintaa (keinokuituhiusperuukki kestää noin 6kk hyvänä) päätös ja hankinta uusimisesta tehdään syövänhoidon vastuualueelta. Uusinnan vastuu siirtyy avokuntoutuksen lääkinnällisen kuntoutuksen toimistoihin vasta, kun potilaan hoitosuhde on seurantavaiheessa eli kun aktiiviset hoidot ovat päättyneet. Jos potilas asuu muualla kuin Pirkanmaan hyvinvointialueen hoitoalueeseen kuuluvassa kunnassa, hänen tulee hakea palveluseteli omasta kotikunnastaan.

1.1.2024 peruukkipalvelusetelin arvo kuituhiusperuukin hankinnassa on 259 euroa ilman arvonlisäveroa tai 325,05 euroa arvonlisäveron kanssa. Ajantasaisen palvelusetelin arvon voi tarkistaa palveluseteliportaalista. Potilas voi kuitenkin halutessaan hankkia palvelusetelin arvoa kalliimman peruukin, jolloin hänen tulee itse maksaa valitsemansa peruukin hinnan ja palvelusetelin arvon välinen hinnanero.

Potilaalle annetaan potilasohje asiasta, ohjataan varaamaan aika peruukin sovitukseen palse.fi-portaaliin rekisteröityneeltä peruukkipalveluntuottajalta jo ennen hiusten lähtöä. Peruukkiliike antaa peruukin asiakkaalle, mutta kuitenkin vasta, kun asiakkaalle on myönnetty palveluseteli. Palveluseteliin kuuluva peruukkipalvelu sisältää peruukin arvon ja sovituksen, tarvittavat muutokset, leikkauksen/muotoilun sekä peruukin käytön ja huollon opastuksen kirjallisine ohjeineen. Koska kyseessä on yksilöllinen tuote, peruukki on aina sovitettava. Pesuvälineitä tai peruukin uutta leikkausta kampaajalla ei korvata.

Tietoa peruukin hankinnasta

Opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille. Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet.

Palse on palveluseteleiden, ostopalveluiden, hoitotarvikejakelun ja apuvälinepalveluiden asiointikanava

Päivitetty 16.10.2024