Päihteettömyys kuuluu ihmisen normaaliin arkielämään
Suomalainen päihdekulttuuri
Alkoholi on Suomessa yleisimmin käytetty päihde. Vuonna 2022 alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 8,9 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Muihin maihin verrattuna Suomessa ei käytetä alkoholia erityisen usein mutta suurempi kertakulutus on yleisempää kuin suurimmassa osassa maita. Tutkimuksessa Suomi oli Euroopan kärkimaita erittäin suuren kertakulutuksen osalta.
Alkoholin käyttö liitetään yleisesti rentoutumiseen ja vapaa-aikaan. Monella työssäkäyvällä viikonlopun ja lomapäivien viettoon yhdistyy alkoholi, tavalla tai toisella. Kertakäyttömäärät eivät välttämättä ole runsaita, mutta alkoholiannoksia tulee kuin huomaamatta nautittua vapaapäivän aikana useita. Pidemmän lomajakson aikana alkoholinkäyttö voi lisääntyä päivittäiseksi, kun arjen aikataulujen asettamat rajat löystyvät.
Alkoholikäytön kyseenalaistaminen rentoutumisessa ja vapaa-ajan vietossa voi olla vaikeaa. Suomalainen yhteiskunta on hyvin alkoholimyönteinen ja alkoholinkäyttö tietyllä tavalla ”kuuluu asiaan” esim. kesäloman vietossa ja juhlissa. Sosiaalinen paine voi vaikeuttaa kieltäytymistä, vaikka itse sitä haluaisikin. Alkoholinkäyttöä korvaavat toimintamallit ovat monella myös puutteellisia. On vaikea keksiä ”muuta tekemistä” alkoholinkäytön tilalle. Alkoholinkäytöllä saatetaan joissakin tapauksissa myös peittää erilaisia ongelmia elämässä.
Alkoholin käytön vähentämisestä ja erityisesti lopettamisesta on kiistatonta hyötyä ja sen eteen kannattaa tehdä päämäärätietoisesti työtä. Ammattiavun hakeminen tarvittaessa on myös suositeltavaa.
Milloin omasta alkoholinkäytöstä pitäisi huolestua?
- Jos alkoholi vie liikaa tilaa ajatuksissa.
- Jos läheiset huomauttavat siitä.
- Jos olet päihtyneenä lasten seurassa tai alkoholi aiheuttaa ongelmia parisuhteessa.
- Jos et voi kuvitella loman tai vapaa-ajan viettoa ilman alkoholia.
- Jos peittelet tai yrität hoitaa alkoholilla elämäsi mahdollisia ongelmia.
- Jos perustelet alkoholinkäyttöäsi itsellesi tai muille toistuvasti erilaisilla erikoistilanteilla.
- Jos alkoholinkäyttö aiheuttaa hankaluuksia taloudellisesti
- Jos alkoholinkäyttö johtaa hankaliin tunnetiloihin ns. ”morkkikseen”.
Kannabis on Suomen yleisimmin käytetty laiton päihde ja etenkin kannabiksen kokeilut ovat muutamassa vuosikymmenessä lisääntyneet huomattavasti. Arviolta 800 000 suomalaista on kokeillut kannabista elämänsä aikana. Kuukausittain kannabista käyttää noin 100 000 ja päivittäin 10 000 suomalaista. Käyttö on yleisintä 25–34-vuotiailla. Kannabis on myös alaikäisten nuorten parissa yleisimmin kokeiltu laiton päihde. Peruskouluikäisistä noin joka kymmenes on kokeillut kannabista.
Kannabista käytetään yleisimmin kukinnon (marihuana) muodossa polttamalla. Kannabiksen käytön toivotut ja ei-toivotut vaikutukset ovat hyvin yksilöllisesti koettuja. Kannabista käytetään usein muiden ihmisten seurassa ja käyttöön liittyykin paljon samoja sosiaalisia syitä kuin alkoholin käyttöön. Kannabiksen toivotaan muun muassa rauhoittavan, laajentavan tajuntaa, lisäävän yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tuovan hyvää oloa. Haittojen kokemisen riskiin vaikuttavat esimerkiksi kannabista käyttävän henkilön ikä ja terveydentila. Kannabiksen pitkäaikainen, runsas ja tiheä käyttö lisää tutkitusti riskiä haittojen syntymiselle samoin nuorena aloitettu säännöllinen, runsas kannabiksen käyttö. Kannabiksen merkittävimpiä haittavaikutuksia ovat päihtymystilaan liittyvä psykomotorisen toimintakyvyn ja muistin heikkeneminen sekä pitkäaikaiskäyttöön liittyvät hengitysteiden sairaudet, riippuvuus ja psykoottiset oireet. Kannabiksen polttaminen raskauden aikana lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä.
Valtaosa suomalaisista ei ole käyttänyt kannabista. Kannabiksen käyttö ja etenkin kokeilu on kuitenkin yleistynyt ja arkipäiväistynyt Suomessa, erityisesti nuorilla aikuisilla. Pääsääntöisesti käyttö on kokeilua tai suhteellisen harvakseltaan tapahtuvaa satunnaista käyttöä, mutta myös jatkuvampi säännöllinen käyttö on yleistynyt. Merkittävää on myös muutos suomalaisten suhtautumisessa huumeisiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime syksynä tekemän väestökyselyn mukaan käsitykset kannabiksen kokeilun ja käytön riskeistä sekä mielipiteet huumeiden käytön rangaistavuudesta ovat lieventyneet. Aiempaa suurempi osa suhtautuu myös kannabiksen laillistamiseen myönteisesti.
Lähteet: THL, Ehyt ry, Duodecim, Päihdelinkki
Päivitetty 12.9.2024