Neuropsykiatriset oireet ja niiden hoito
Neuropsykiatriset oireet (ent.käytösoireet) ja niiden hoito
- Neuropsykiatrisia oireita esiintyy eri muistisairauksissa 90 %:lla potilaista
- Ne heikentävät elämänlaatua, lisäävät palvelujen tarvetta ja ovat tärkein ympärivuorokautisen hoidon alkamisen syy
- Neuropsykiatriset oireet voivat ilmetä mm masennuksena, apatiana, levottomuutena, ahdistuneisuutena, aggressiivisuutena, uni-valverytmin häiriöinä tai seksuaalisina käytösoireina
- Neuropsykiatristen oireiden ilmaantuessa tai pahentuessa tulee selvittää somaattisten sairauksien tai muiden laukaisevien tekijöiden, kuten kivun, osuus
- Selvitä, voiko oireilun taustalla olla esimerkiksi infektio, kipua, sydämen vajaatoimintaa, ummetusta, alhaisia verenpaineita, hypo- tai hyperglykemiaa, delirium, lääkitys tai ympäristöön liittyvä tekijä.
- Neuropsykiatrisia oireita pitää hoitaa, jos ne rasittavat potilasta tai heikentävät hänen omatoimisuuttaan tai sosiaalista vuorovaikutusta tai aiheuttavat vaaratilanteita potilaalle itselleen tai muille
- Neuropsykiatristen oireiden arvioinnissa esim. Cohen-Mansfield- mittarin hyödyntäminen. Löydät Cohen-Mansfield-mittarin ja muita mittareita Käypä Hoidon sivulta.
- Oireet on hyvä kirjata tarkkaan ilman tulkintaa. Oireiden seurannassa ja hoidossa on syytä kirjata myös käytetyn lääkkeettömän ja mahdollisen lääkehoidon vaste oireisiin.
- Kotona asuvien potilaiden neuropsykiatristen oireiden ilmaantuessa on hyvä ottaa yhteyttä muistikoordinaattoriin, joka pystyy tukemaan läheisiä ja olemaan apuna hoidossa ja hoidon vasteen seurannassa
- Potilasohje neuropsykiatrisista oireista: Käytösoireet ovat yleisiä muistisairauksissa - (terveyskyla.fi)
Oireiden hoito
- Lääkkeettömät keinot ovat ensisijaisia useimpien neuropsykiatristen oireiden hoidossa. Tutkimusten mukaan ainakin musiikkiterapia, ryhmätoiminta ja omaisiin tai hoitohenkilökuntaan kohdistuvat, kommunikaatiota ja potilaskeskeistä hoitoa edistävät interventiot ovat tehokkaita muistisairauksiin liittyvien neuropsykiatristen oireiden hoidossa.
- Katso lisätietoa:
- Lääkkeettömät hoidot neuropsykiatristen oireiden hoidossa - Duodecim (terveysportti.fi)
- Neuropsykiatristen oireiden oirekohtaisesta hoidosta Muistisairauden neuropsykiatristen oireiden hoito - Duodecim (terveysportti.fi)
- Neuropsykiatristen oireiden ensisijainen lääkehoito on muistisairauden asianmukainen lääkehoito
- Psyykenlääkkeitä voidaan tarvita lyhytkestoisesti masennusoireiden ja vaikeimpien levottomuus- ja psykoosioireiden hoidossa
- Oireita, joihin lääkehoito ei auta, ovat muun muassa kuljeskelu, tavaroiden keräily ja kätkeminen, tarkoitukseton pukeutuminen ja riisuutuminen, huutelu, esineiden syöminen, hyperseksuaalisuus ja itsensä vahingoittaminen (raapiminen, hakkaaminen).
- Osa muistisairauksiin liittyvistä neuropsykiatrisista oireista on kestoltaan vaihtelevia, minkä vuoksi masennus- ja psykoosilääkehoidon tarvetta on arvioitava alkuvasteen osalta noin kuukauden kuluttua ja lääkehoidon jatkamisen suhteen säännöllisesti 3–4 kuukauden välein. Lääkevastetta voi seurata myös muistihoitaja, ja seuranta voidaan toteuttaa myös etäkontaktina.
- Lääkehoidon toteuttamisen vuokaavio käypähoidossa: Muistisairauksiin liittyvän levottomuuden ja aggressiivisuuden hoitomuotojen porrastus - Duodecim (terveysportti.fi)
- Psyykenlääkkeiden osalta käytetään pääsääntöisesti pieniä annoksia ja vain yhtä lääkevalmistetta
- Erityisesti useiden vaikutukseltaan samankaltaisten lääkkeiden yhteiskäyttöä tulee välttää
Päivitetty 30.9.2024