Monisairaan potilaan tunnistaminen

Riskipotilaiden tunnistamiseksi ei toistaiseksi ole olemassa Suomessa validoitua riskityökalua. Kansainvälisessä kirjallisuudessa monisairaalla potilaalla tarkoitetaan henkilöä, jolla on vähintään kaksi pitkäaikaista sairautta, vammaa tai toiminnanvajausta. 

Riskissä oleva monisairas potilas

NICEn monisairaan potilaan hoitosuositus on määritellyt seuraavat tilanteet, joissa monisairaan tunnistaminen ja hoidon yksilöllinen suunnittelu ovat erityisen tärkeitä:

  • Palveluiden käyttö on runsasta.
  • Potilaalla on sekä ruumiillisia sairauksia että mielenterveyden ongelmia.
  • Todetaan gerastenia.
  • Potilaalla on käytössään monia lääkkeitä.
  • Arjessa selviytyminen on potilaalle muuten vaikeaa.

Näin ollen monisairaan tunnistamiseen tarvitaan tiedot sekä sairastamisesta/diagnooseista, että asioinnista ja nämä tulee suhteuttaa tietoon toimintakyvystä sekä yksilö- ja ympäristötekijöistä (ICF-viitekehys).
ICF-luokituksen rakenne (THL)

Monisairaus ja tunnistamisen työvälineet

  1. Monisairaat ja/tai monen organisaation ja klinikan palveluita käyttävät asiakkaat, jotka tarvitsevat erityisiä tukitoimia tai joiden osalta on tärkeää hahmottaa hallittu ja suunniteltu hoidon kokonaisuus. 
  2. Paljon palveluita käyttävät potilaat, joista monella palvelut eivät kuitenkaan vastaa tarpeeseen. Yhteisasiakkuuden tunnistaminen

Tunnistaminen edellyttää ammattilaiselta aktiivista otetta jokaisessa vastaanottotilanteessa sekä aktiivista yhteistyötä yli organisaatiorajojen. 

Päivitetty 31.10.2024