Kompressiohoito

Turvotuksen estohoito eli kompressiohoito on tärkein hoitomenetelmä laskimoperäisen alaraajahaavan hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Lisäksi sitä voidaan käyttää myös muissa alaraajojen turvotustiloissa kuten esim. lymfaperäisessä turvotuksessa. Kompressiohoitoa voidaan toteuttaa tukisidoksilla tai lääkinnällisillä hoitosukilla, jotka parantavat alaraajan verenkierto-olosuhteita ja vähentävät kudosturvotusta. 

Ennen hoidon aloitusta lääkärin tulee arvioida, että jalkojen valtimoverenkierto on riittävä kompressiohoidolle. Varovaisuutta tulee noudattaa alentuneilla ABI-arvoilla ja turvotuksen estohoitoa ei tulisi käyttää, jos ABI on alle 0,5. Myös mm. hankalan tai hoitamattoman sydämen vajaatoiminnan yhteydessä on kompressiohoidosta neuvoteltava lääkärin kanssa.

Kompressiohoito aloitetaan yleensä tukisidoksilla ja turvotuksen laskettua siirrytään lääkinnällisiin hoitosukkiin. Tukisidoksia on joustavuudeltaan erilaisia; runsas-, keski- ja vähäelastisia sekä lisäksi monikerrossidoksia. Kukin sidostyyppi sidotaan eri sidontatekniikalla ja sidosten vaihtoväli vaihtelee.

Sidostekniikat ja lääkinnälliset hoitosukat  (Krooninen alaraajahaava, Käypä hoito)

Säännöllisen kompressiohoidon toteutuessa suurin osa laskimoperäisistä haavoista paranee muutamassa kuukaudessa. Kompressiohoito vähentää myös haavojen uusiutumisen riskiä. Tuloksekas hoito edellyttää potilaalta motivoitumista päivittäin toteutuvaan ja usein elinikäiseen kompressiohoidon käyttöön.

Kompressiohoidon toteutus vähäelastisilla tukisidoksilla

Tukisidoshoito toteutetaan useimmiten vähäelastisilla tukisidoksilla. Sidosten tulee olla elastiset ja ne on aina uusittava elastisuuden hävittyä. Vähäelastiset tukisidokset sidotaan jalkaan aamulla ennen vuoteesta nousua tai ne voidaan pitää paikallaan myös useita vuorokausia peräkkäin, eli niitä ei ole välttämätöntä poistaa yön ajaksi. Mikäli tukisidokset joudutaan ottamaan pois päivän aikana, on jalkoja pidettävä kohoasennossa vähintään 15 minuuttia ennen uudelleen sitomista. Tukisidoksia on pidettävä aina jalkojen ollessa alaspäin. 

Kompressiohoitoon tarvitaan kaksi paria vähäelastisia tukisiteitä. Molempiin jalkoihin tulee kaksi sidettä, joista toinen on kapeampi. Tukisidosten sitominen aloitetaan kapeammalla siteellä varpaiden tyvestä. Sidonnassa edetään tasaisesti kohti polvea säären anatomiaa eli muotoa mukaillen. Sidonta tulee päättää noin kaksi sormen leveyttä polven alapuolelle. Voimakkain puristus tulee kohdistua nilkan seutuun ja keventyä kohti polvea. Sidosten kuuluu olla napakat, mutta ne eivät saa kiristää. Sidontatekniikan osaaminen on tärkeää, sillä väärin laitetut sidokset saattavat aiheuttaa kudosvaurioita ja kipua. 

Potilasohje 

Lääkinnälliset hoitosukat

Turvotusten laskettua tukisidoshoidolla siirrytään lääkinnällisiin hoitosukkiin. Monenlaisia kompressiosukkia myydään nykyään useissa liikkeissä ja verkkokaupoissa. Kevyet tukisukat eli lentosukat on tarkoitettu käytettäväksi vain terveissä jaloissa. Ne hoitavat lievää turvotustaipumusta ja vähentävät jalkojen väsymistä. Lääkinnälliset hoitosukat taas ovat potilaan alaraajojen mittojen mukaan valittuja tai tehtyjä sukkia, joissa on asteittain nilkasta polvea kohti aleneva ja pohjelihaspumppua hyödyntävä paine. Hoitosukat parantavat alaraajojen laskimoveren paluuvirtausta, ehkäisevät ja vähentävät raajaturvotusta 
pienentämällä hiussuonten ja kudoksen välistä paine-eroa sekä edistävät imuteiden virtausta. Hoitosukkia tehdään eri paineluokilla potilaan tarpeiden mukaisesti. Ammattihenkilön on tiedettävä hoitosukkien paineluokkien käytöstä, jotta hän osaa ohjata potilaalle hankittavaksi hänen tilanteeseensa sopivat sukat.

Paineluokat

Lääkinnällisten hoitosukkien paine ilmaistaan elohopeamillimetreinä (mmHg) nilkan kohdalta, josta paine alenee asteittain kohti polvea. Muun muassa kroonisessa laskimoiden vajaatoiminnassa, säärihaavojen hoidossa, laskimotukoksen jälkihoidossa ja suonikohjuleikkauksen yhteydessä suositellaan käyttämään luokka II:n tai korkeimman mahdollisen paineen sukkia, jota potilas suostuu käyttämään. Esimerkiksi iäkkäillä potilailla I luokan hoitosukat saattavat taata parhaimman hoitomyöntyvyyden. III-paineluokkien hoitosukkia käytetään vain tietyissä tilanteissa, kun esimerkiksi laskimoiden vajaatoiminta tai imutieperäinen turvotus on erityisen vaikea.

Lääkinnällisissä hoitosukissa käytettävät paineluokat (kts. taulukko 1)

Hoitosukkien hankinta

Hoitosukat hankitaan erikoismyymälöistä, koska alaraajoista on otettava koulutetun ammattihenkilön toimesta mitat ja valittava mittojen perusteella oikeanlaiset sukat. Joillakin paikkakunnilla on fysio-, lymfatai jalkaterapeutteja, jotka ovat saaneet koulutuksen hoitosukkien mittaukseen. Mittaukset tehdään yleensä aamulla, kun turvotus alaraajoissa on mahdollisimman vähäinen. Yleensä hoidossa käytetään polvipituista hoitosukkaa. Erikoisliikkeessä potilas saa aina hoitosukkien käytönopastusta. Liikkeissä myydään myös lääkinnällisten hoitosukkien pukemista helpottavia apuvälineitä. Verkkokaupan kautta ostettujen kompressiosukkien kirjo on suuri. Esimerkiksi pelkästään kengän koon mukaan tilatun sukan painevaikutus saattaa asettua jalassa väärälle kohdalle.

Lääkinnällisten hoitosukkien hinta vaihtelee 70 -200 € välillä, riippuen jalan ja sukan mallista. Hoitosukat on pääosin kustannettava itse. Joissakin kunnissa terveyskeskuksesta voidaan myöntää tietyin perustein maksusitoumus hoitosukkiin osana lääkinnällistä kuntoutusta.

Hoitosukat kuluvat ja niiden elastisuus vähenee käytössä. Siksi sukat tulee uusia aina puolen vuoden välein ja uusien sukkien hankinnan yhteydessä alaraajat tulee uudelleen mitata. Usein suositellaan hankittavaksi yhdellä kertaa kaksi paria hoitosukkia, jotta sukkien pesu ei keskeytä kompressiohoidon toteutusta.

Muut apukeinot turvotuksen estohoitoon

Jaksottainen painepuristushoito

Jaksottaista painepuristushoitoa voidaan käyttää kompressiohoidon ohella tehostamaan turvotuksen hoitoa. Laite on helppokäyttöinen ja hoitoa voidaan toteuttaa kotihoidossa. Joissakin terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on mahdollista saada painepuristushoitoa. Esim. haavakeskuksen poliklinikalta voidaan potilaalle lainata painepuristuslaite 2-3 kk ajaksi. 

Laskimovajaatoiminnan kirurginen hoito

Komplisoituneessa laskimovajaatoiminnassa pintalaskimoiden kajoava hoito on aiheellista, mikäli se potilaan kokonaistilanne huomioiden on mahdollista. Toimenpidehoidosta on hyötyä haavan uusiutumisriskin kannalta.

Asentohoito ja liikunta

Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvaa turvotusta voi ehkäistä terveillä elämäntavoilla ja vähentämällä ylipainoa. Alaraajojen turvotusta voi vähentää nostamalla jalkoja vaaka- tai lievään kohoasentoon. Pitkäaikaista seisomista tai istumista tulee välttää, koska ne hidastavat alaraajojen verenkiertoa. Lisäksi kireät vaatteet reisi- ja polvitaipeissa heikentävät laskimoveden virtausta alaraajoista sydämeen. Turvotusta voi myös vähentää jalkojen voimisteluliikkeillä, kuten varpaillenousulla, nilkkojen koukistus- ja ojennusharjoitteilla sekä vuoteessa ollessa vetämällä polvia vuorotellen vatsan päälle. Pohjelihaspumpun toiminnan tehostamiseen hyviä liikuntalajeja ovat mm. pyöräily ja kävely.

Manuaalinen lymfaterapia

Lymfaterapia on käsin tehtävää, kevyttä ja pumppaavaa hierontaa, joka aktivoi imusuoniston toimintaa. Hoito edellyttää lääkinnällisten hoitosukkien tai tukisidosten säännöllistä käyttöä. Lymfaterapiaa antavat koulutetut lymfaterapeutit.

Päivitetty 20.11.2024