Aivoterveyden ja muistin ylläpitämiseen tukea Finger-toimintamallista
FINGER-tutkimus osoitti ensimmäisenä maailmassa, että noudattamalla monipuolista elintapaohjelmaa voidaan parantaa ikääntyneiden kognitiivisia toimintoja ja ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä. FINGER-tutkimuksessa tutkittiin elintapaohjelman eli intervention tehoa verrattuna tavanomaiseen terveysneuvontaan.
Elintapaohjelman vaikutus ilmeni useilla kognitiivisen toiminnan osa-alueilla: toiminnanohjaus, tiedonkäsittelyn nopeus ja pidemmän viiveen muistitehtävät. Interventio tehosi yhtä hyvin myös niillä henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius muistisairauksiin. Myöskään tutkimuksen alussa tutkittavilla esiintyneet riskitekijät eivät vaikuttaneet tuloksiin.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että interventioryhmässä terveyteen liittyvä elämänlaatu kehittyi suotuisammin, toimintakyky säilyi parempana ja uusia kroonisia sairauksia kehittyi vähemmän intervention aikana. Interventio sisälsi ruokavalioneuvontaa, liikuntaharjoittelua, muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden tehostettua seurantaa kahden vuoden ajan. Tutkimuksen tulosten pohjalta on valmistunut toimintamalli, jonka avulla lääkärit, hoitajat ja muut ikäihmisten kanssa toimivat voivat tunnistaa ne henkilöt, joilla on kohonnut riski muistisairauteen, ja tukea muistitoimintojen säilymistä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen voi tunnistaa sairastumisriskissä olevia henkilöitä riskitestin avulla ja tukea heitä aivoterveyden ylläpitämisessä FINGER -toimintamallin mukaisesti. FINGER-tutkimuksissa on osoitettu, että aivoterveyden ylläpitämisessä keskeistä on viisikohtaisen elintapaohjelman noudattaminen. Elintapaohjelmaan sisältyvät käytännönläheinen ravitsemusohjaus, nousujohteinen liikuntaharjoittelu, muistiharjoittelu sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinta.
FINGER-toimintamalli - Duodecim
FINGER-toimintamalli - THL
Täytettävä rískitestilomake, joka laskee riskipisteet ja antaa jatko-ohjeet
Päivitetty 30.9.2024