Raskaana olevan potilaan läheteohjeet ja konsultaatiot
Säännöllisesti etenevää raskautta seurataan äitiysneuvolassa. Jos ilmenee raskauskomplikaatioita eli häiriöitä raskaudessa tai synnyttäjän perussairaus edellyttää erikoissairaanhoitoa, lähetetään odottaja äitiyspoliklinikalle (PÄI).
Äitiyspoliklinikalla toimii synnytyslääkärien vastaanottojen lisäksi erikoispoliklinikoita, kuten pelkopoliklinikka ja seksuaaliterveyspoliklinikka. Hoito äitiyspoliklinikalla edellyttää lähetettä.
Päivystyksellistä tutkimusta ja hoitoa tarvitsevat raskaana olevat hoidetaan naistentauti- ja raskauspäivystyksessä (RAPÄ). Paperiset päivystyslähetteet annetaan entiseen tapaan potilaalle mukaan.
Pyydämme toimittamaan lähetteet sähköisesti, jos mahdollista. Lähetteen toimittamiseen liittyviin kysymyksiin vastaa osastonsihteeri, puhelin 03 311 67848.
Lähetteessä tarvittavat tiedot
- Lähettämisen syy ja raskausviikot
- Ikä, raskauksien ja synnytysten määrät, laskettu aika, viimeinen menstruaatio
- Aiempien raskauksien kulku ja synnytystavat
- Perussairaudet ja käytössä olevat lääkkeet
- Raskauden kulku
- Tutkimukset: RR, U-stix, SF-mitta ja muut tehdyt tutkimukset
- Annettu hoito, myös lääkkeet ja kirjoitetut sairauslomat, raskauden aikana
- Potilaan voimassa olevat yhteystiedot
Anamneesin perusteella lähetettävät potilaat
Pitkäaikaissairaudet ja raskaus
Pitkäaikaissairauksien kohdalla tarkistetaan soveltuvatko käytetyt lääkkeet raskauden aikana käytettäväksi. Neuvolasta voidaan konsultoida ensisijaisesti kyseistä sairautta hoitavaa lääkäriä, toissijaisesti teratologista tietopalvelua: Äidin lääkeneuvonta (Hus.fi)
Pitkäaikaissairauksien kohdalla lähete äitiyspoliklinikalle tehdään usein ensimmäisen neuvolalääkärin vastaanoton yhteydessä. Tarvittaessa se tehdään jo aiemmin, jos sairauteen liittyy komplikaatioita, runsaan lääkityksen tarve tai synnyttäjällä on aikaisempi huono raskaushistoria. Lähetteen käsittelijä arvioi äitiyspoliklinikalle kutsumisen kiireellisyyden. Osaa kroonisista sairauksista voidaan seurata neuvolassa, esimerkiksi oireeton nivelreuma ja hyvässä hoitotasapainossa oleva astma. Lähetteen voi tehdä raskauden edetessä, jos perussairaussairauden luonne muuttuu seurannan aikana.
Yleisimmät krooniset sairaudet
1. Kilpirauhassairaudet
Jos potilaalla on ollut Basedowin tauti tai hän on joskus sairastanut kilpirauhasen liikatoimintaa, tutkitaan TSHRAb. Jos vasta-aineita todetaan, tehdään lähete ensimmäisen lääkärikäynnin yhteydessä, viimeistään h 16. Basedowin tautia sairastava lähetetään alkuraskaudessa.
Muun syyn kuin Basedowin taudin pohjalta hoidetaan perusterveydenhuollossa.
2. Tyypin 1 ja 2 diabetes
Lähete äitiyspoliklinikalle heti raskauden toteamisen jälkeen. Odottaja kutsutaan ensikäynnille mahdollisimman pian. Jo ennen raskautta tulisi olla käytössä foolihappolisä 5 mg ehkäisyn poisjättämisestä alkaen. Jos sitä ei ole käytössä, tulee se aloittaa mahdollisimman pian.
3. Krooninen verenpainetauti tai krooninen munuaistauti
Lähete äitiyspoliklinikalle laajan terveystarkastuksen (rv 13-18) yhteydessä, kutsumisajankohta äitiyspoliklinikalle riippuu verenpainetaudin vaikeudesta, lääkityksestä ja aiemmasta raskaushistoriasta. Raskaana oleville suositellaan ASA 100 mg x 1 raskausviikolta 12–16 alkaen pre-eklampsian ehkäisyyn.
4. Tulehdukselliset suolistosairaudet
Pitkäaikaissairaudet - Tulehdukselliset suolistosairaudet
Jos tulehduksellinen suolistosairaus on oireeton, voi raskautta seurata neuvolassa.
Tulehduksellisen suolistosairauden pahenemisvaiheessa lähete äitiyspoliklinikalle.
Jos tulehduksellisen suolistosairauden vuoksi vatsanalueen leikkaus/leikkauksia, avanne tai perianaali fisteleitä lähete äitiyspoliklinikalle loppuraskaudessa synnytystapa-arviota varten.
5. Reumataudit
Oireetonta tai lieväoireista nivelreumaa sairastavaa odottajaa voi seurata pääsääntöisesti neuvolassa. Perussairauden aktivoituessa lähete äitiyspoliklinikalle.
Lähete äitiyspoliklinikalle laajan terveystarkastuksen (rv 13-18) yhteydessä, jos sairautena sekamuotoinen sidekudostauti (MCTD, mixed connective tissue disease), Sjögrenin oireyhtymä, vaskuliitti, myosiitti tai skleroderma.
Lähete äitiyspoliklinikalle alkuraskaudessa, jos odottajalla antifosfolipidioireyhtymä (APLS, antifosfolipidivasta-aineoireyhtymä) ja SLE (systeeminen lupus erythematosus).
6. Maksasairaudet
Lähete äitiyspoliklinikalle laajan terveystarkastuksen (rv 13-18) yhteydessä, kutsumisajankohta äitiyspoliklinikalle riippuu verenpainetaudin vaikeudesta,l ääkityksestä ja aiemmasta raskaushistoriasta.
7. B- ja C-hepatiitti
Raskaudenaikaiset infektiot
Ei rutiininomaista äitiyspoliklinikka seurantaa.
8. Epilepsia
Pitkäaikaissairaudet - Epilepsia
Jos epilepsia on ollut oireeton useamman vuoden ajan monoterapialla, raskauden seuranta pääsääntöisesti neuvolassa. Muutoin lähete äitiyspoliklinikalle.
9. Sydänsairaudet
Lähete sekä äitiyspoliklinikalle ja kardiologille, jos odottajalla on synnynnäinen sydänvika, lääkitty rytmihäiriö tai kardiitin laajan terveystarkastuksen (rv 13-18) yhteydessä.
10. Psyykkiset sairaudet
Pääsääntöisesti psyykkisen sairauden seuranta avoterveydenhuollossa, mielenterveyspalveluissa tai erikoissairaanhoidossa. Lääkityksen tarve ja sopivuus arvioidaan neuvolassa, josta voidaan konsultoida teratologista tietopalvelua.
Äitiyspoliklinikkakäynti arvioidaan yksilöllisen tarpeen mukaan erityisesti, jos sairauden hoitotasapaino on huono tai esiintyy huolestuttavia psykososiaalisia ongelmia.
Lähete äitiyspoliklinikalle heti alkuraskaudessa.
Perhe ohjataan osallistumaan myös vapaaehtoisuuteen perustuen varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen tai kromosomipoikkeavuuksien seulontaan. Tarkistetaan mm. raskauden kesto.
Lähetteen tultua äitiyspoliklinikka on tarvittaessa yhteydessä perheeseen ja antaa tarvittaessa tarkemmat ohjeet.
Huomioi myös sikiön ja vastasyntyneen verenvuotoalttiutta lisäävät periytyvät sairaudet - hemofilia, Von Willebrandt.
Lähete äitiyspoliklinikalle laajan terveystarkastuksen (rv 13-18) yhteydessä, jos odottajalla on todettu tai epäiltykohdun tai emättimen rakennepoikkeavuus.
Lähete äitiyspoliklinikalle laajan terveystarkastuksen (rv 13-18) yhteydessä, jos aiemmin erittäin ennenaikainen synnytys (< 28 raskausviikkoa ), fetus mortus, synnytys vaikean sikiön kasvunhidastuman vuoksi < 32 raskausviikon.
Raskauden aikana elektiivisesti lähetettävät potilaat
1. Raskaushypertensio tai pre-eklampsia
Pre-eklampsia ja raskauden hypertensio
Tuore raskaushypertensio tai pre-eklampsia
- Lepo-RR yli 140/90 toistuvasti tai kerran yli 160/100
- Toistuvasti peräkkäisissä mittauksissa havaittu diastolisen paineen nousu yli 15 mmHg tai systolisen paineen nousu yli 30 mmHg lähtöarvoista (istuen 15 min levon jälkeen) yhdistettynä muihin oireisiin tai löydöksiin.
- Proteinuria: U-prot toistuvasti + tai kerran ++ ja virtsatieinfektio poissuljettu.
- Kiireellinen tai päivystyslähete, jos verenpaineen nousun yhteydessä voimakas proteinuria (U-prot ++), verenpaine on kohonnut äkillisesti ja voimakkaasti (>160/100) tai verenpaineen nousun lisäksi potilaalla on subjektiivisia oireita (esimerkiksi ylävatsakipu, pahoinvointi, päänsärky, näköhäiriöt) tai herää epäily sikiön voinnin heikentymisestä
Krooninen hypertensio
- Aloitetaan ASA 100 mg x1 rvk 12–36. Lähete rvk 15 neuvolalääkärin vastaanoton yhteydessä, kutsumisajankohta äitiyspoliklinikalle riippuu verenpainetaudin vaikeusasteesta ja aiemmasta raskaushistoriasta.
2. Poikkeava glukoosinsieto
Raskausdiabetes (kaypahoito.fi)
Raskausdiabeetikon hoitopolku
Diabetes, raskaus ja synnytys
Opastetaan raskausdiabeetikon dieettihoito läpi raskauden toteutettavaksi ja ohjelmoidaan 6 vrk kotiseuranta kaikille, joilla on poikkeava sokerirasituskoe. Äitiyspoliklinikkalähete tehdään, jos kotiseurannassa on toistuvia viitearvot ylittäviä arvoja.
Neuvolaseurannassa ollut ruokavaliohoitoinen raskausdiabeetikko lähetetään loppuraskaudessa synnytyksen suunnitteluun, jos neuvola arvioi sikiön poikkeavan kookkaaksi.
3. Raskaushepatoosi
Kun potilaalla on tyypilliset kutinaoireet ja maksa-arvoissa ALAT > 50 ja/tai sappihappojen paastoarvo > 10, tehdään kiireellinen lähete. Jos potilaan oirekuva on intensiivinen tai veriarvot voimakkaasti koholla, on myös päivystyslähete mahdollinen.
4. Anemia
Anemian hoito raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen
Jos herää epäily hemoglobinopatiasta, hematologin / perinnöllisyyslääkärin konsultaatio
5. Raskaudenaikainen verenvuoto
Runsas verenvuoto lähetetään naistentauti- ja raskauspäivystykseen riippumatta raskauden kestosta.
Niukka / kohtalainen vuoto:
- < 22 rvk: arvio seuraavana arkipäivänä perusterveydenhuollossa
- ≥ 22 rvk kohtalainen vuoto päivystyksenä, niukka vuoto kiireellisellä lähetteellä
6. Hyperemesis gravidarum
Lähetetään ketoosin, painonlaskun, yleistilan heikkenemisen tai kuivumisen ilmaantuessa naistentauti- ja raskauspäivystykseen.
7. Enneaikaiset supistukset ja kohdunkaulan kypsyminen
Ennenaikainen synnytys
Lähete äitiyspoliklinikalle, jos < 34 rvk ennenaikaisiin supistuksiin liittyy kohdunsuun kypsyminen.
8. Lapsivedenmeno
Jos vetistä eritettä lirahtaa ainoastaan yhden kerran, on vedenmeno epätodennäköinen ja synnyttäjä voi siteen kanssa seurata tilannetta kotona.
Jos vedentulo on toistuvaa tai runsasta, ennenaikaisessa tilanteessa lähete naistentauti- ja raskauspäivystykseen. Täysiaikaisessa raskaudessa synnyttäjä ottaa puhelimitse yhteyttä naistentauti- ja raskauspäivystykseen, jonka kätilö määrittää esitietojen perusteella sairaalaantulokiireellisyyden.
9. Veriryhmäimmunisaatiot
SPR lähettää tulokset suoraan äitiyspoliklinikalle, jonne potilas kutsutaan tarvittaessa.
10. Aikaisempi sektio tai muu kohtuun kohdistunut leikkaus
Jos synnyttäjällä on yksi aiempi sektio, joka on tehty perätarjonnan vuoksi, eli synnytystapa-arvio ole tarpeen vaan suuntaudutaan alatiesynnytykseen. Muilla indikaatioilla tehtyjen sektioiden jälkeen loppuraskauden lähete synnytystapa-arvioon.
11. Edellisen synnytyksen komplikaatiot
Äitiyspoliklinikka-arvion ja seurannan tarve arvioidaan yksilöllisesti. Useimmiten synnytystapa-arvio ajoittuu n. 36-37 rvk ajankohtaan.
12. Poikkeava kohdun kasvu tai lapsiveden määrä
Lähete, jos sf-mitta asettuu raja-arvojen ylä- tai alapuolelle tai mittaus on vahvan viitteellinen kasvun taittumiseen/kiihtymiseen aiemmasta.
13. Laskettu aika ohitettu
Synnytyksen käynnistäminen
14. Synnytyspelko
Ensisynnyttäjän synnytykseen liittyvää jännitystä tai lievää synnytyspelkoa hoidetaan ensisijaisesti neuvolassa (Hyvä synnytys -kysely, vas 1-6). Ensisynnyttäjän vaikea synnytyspelko (vas tai uudelleen synnyttäjän synnytyspelko ovat Äitiyspoliklinikalle lähettämisen aiheita. Lähetteessä tulee olla maininta, onko synnyttäjän mahdollista osallistua ryhmämuotoiseen pelon käsittelyyn sekä synnyttäjän ehdoton keisarileikkaustoive.
1. Kookas sikiö ja epäsuhtaepäily
Jos epäillään epäsuhtaa, lähete h 37-38.
2. Sikiön hidastunut kasvu
Lähete, jos sf-mitta asettuu raja-arvojen alapuolelle tai mittaus on vahvan viitteellinen kasvun taittumiseen.
3. Sikiön poikkeava sydämen syke
Lähete raskauspäivystykseen, jos sikiön syke on pysyvästi alle 100 tai yli 180. Toistuvassa ja runsaassa ekstrasystoliassa tehdään lähete äitiyspoliklinikalle.
4. Sikiön liikkeiden väheneminen
Lähete raskauspäivystykseen, jos liikkeet vähenevät alle 10 liikettä / tunti vuorokauden vilkkaimman jakson aikana. Liikeseurantaa suositellaan riskiraskauksissa loppuraskaudessa ja 41 raskausviikon täytyttyä kaikissa raskauksissa.
Liikkuuko sikiö?(Terveyskyla.fi)
5. Poikkeava tarjonta (perä- viisto- tai poikkitila)
Lähetetään 35-36 raskausviikolla. Epäselvän tarjonnan selvitys mielellään perusterveydenhuollossa ultraäänitutkimuksella.
6. Monisikiöinen raskaus
Lähetetään uä-seulonnan jälkeen. Monokoriaaliset ja monoamniaaliset kaksosraskaudet lähetetään 16 rvk mennessä, dikoriaalisten kaksosraskauksien seuranta alkaa 20. raskausviikolta.
7. Kaikukuvauksessa epäily sikiön poikkeavasta löydöksestä
Lähete äitiyspoliklinikalle sikiötutkimusyksikköön.
8. Fetus mortus
Epäilty tai todettu lähetetään raskauspäivystykseen.
Äidin infektiot diagnostisoidaan ja hoidetaan pääsääntöisesti neuvolassa / avohoidossa.
Raskaudenaikaiset infektiot
1. Virtsatieinfektiot
Kuumeiset potilaat / pyelonefriittiepäilyt lähetetään sairaalaan, muut hoidetaan avohoidossa.
2. Genitaaliherpes
Rajuoireisessa tilanteessa tai synnytyksen ollessa lähellä aloitetaan hoito parenteraalisesti sairaalassa.
Jos potilaalla on serologisesti varmistettu primaaritartunta, lähete äitiyspoliklinikalle jatkohoidon ja synnytyksen suunnittelua varten.
Jos raskauden aikana on ollut toistuvia residiiviherpesepisodeja, voi estolääkityksen asikloviiri 400 mg x 2 aloittaa avohoidossa n. h 37 eikä erillistä lähetettä tarvita.
3. Vesirokko
Voimakasoireisessa taudinkuvassa, jossa sairaalahoito on tarpeen, on hoito toteutettava tartuntariskin vuoksi muualla kuin synnytyssairaalassa.
Jos vesirokkoinfektio on sairastettu < 24 raskausviikolla, lähete äitiyspoliklinikalle mahdollisia sikiötutkimuksia varten
4. Parvorokko
Lähete äitiyspoliklinikalle ultraääniseurantaa ja mahdollista sikiöterapian tarpeen arviota varten, jos tuoreeseen infektioon viittaava serologinen löydös alle 24 rvk raskaudessa.
5. Toksoplasmoosi
Lähete äitiyspoliklinikalle tuoreesta toksoplasmoosista raskauden kestosta riippumatta.
6. Sytomegalovirusinfektio
Todetussa primaari-infektiossa lähete äitiyspoliklinikalle.
7. Hepatiitit
Hepatiitti B: HBsAg-positiivisista äideistä määritetään neuvolassa ALAT ja HBVNh. Mikäli HBVNh > 2000 IU/mL synnyttäjä lähetetään gastroenterologian poliklinikalle Taysiin viruslääkehoidon harkintaa varten.
Hepatiitti B- ja C -löydöksistä lähetetään tieto synnytyssairaalaan.
8. HIV
Jos HIV-positiivisuus todetaan raskauden aikana, tehdään lähete infektiopoliklinikalle kiireellistä arviota ja hoidon aloitusta varten. Samassa yhteydessä tehdään myös lähete äitiyspoliklinikalle.
Lääkehoidossa olevasta, infektiopoliklinikan seurannassa olevasta HIV-potilaasta tehdään lähete äitiyspoliklinikalle keskiraskaudessa rakenneultraäänitutkimuksen jälkeen.
HIV ja raskaus
9. Listerioosiepäily tai epäselvä korkea kuume
Kuumeinen potilas, jolla epäillään listeriainfektiota, lähetetään päivystyksenä raskauspäivystykseen.
Raskauspäivystykseen lähetettävät potilaat
Päivystyksellisesti erikoissairaanhoidon (naistentauti- ja raskauspäivystykseen) päivystykseen lähetetään seuraavissa tapauksissa:
- Raskauden alkupuolen runsas vuoto ja hemodynamiikka alentunut tai voimakas alavatsakipu
- Verinen vuoto 22 rvk täytyttyä – kuukautisvuotoa muistuttava tai tätä runsaampi vuoto
- Säännölliset supistukset raskausviikolla ennen raskausviikkoa 34 (pitemmillä raskausviikoilla synnytysyksikköön)
- Lapsivedenmeno < 37 rvk – jatkuva tai toistuva nesteen valuminen
- Voimakas vatsakipu
- Sikiön liikehälytys – vrk vilkkaimpana aikana äiti tuntee < 10 liikettä tunnissa
- Sikiön pysyvä takykardia tai bradykardia (>180 tai <100 lyöntiä minuutissa) – Epäsäännöllinen syke tai lisälyönnit eivät ole aihe päivystyslähetteeseen
- Nopeasti korkealle kohonnut verenpaine > 160/100 tai verenpaineen nousuun liittyy pre-eklampsiaan viittaavia subjektiivisia oireita (näköhäiriöt, päänsärky, ylävatsakivut)
- Intensiivinen kutina
- Korkea kuume (> 38 °) ilman selvää hengitystiefokusta
- Epäily syvästä laskimotukoksesta tai keuhkoemboliasta lähetetään Acutaan
- Suora isku vatsalle: Isku kohdistunut vatsan alueelle tai runsasenerginen tapaturma (auto-onnettomuus, kaatuminen pyörällä, tippuminen korkealta)
Konsultaatio
Naistentauti- ja raskauspäivystyksen puhelinnumero ammattilaisille on 03 311 65275.
Lääkäreiden kiireelliset konsultaatiot puhelimitse virka-aikana (ma–pe klo 8–15):
- naistentauteja: puhelin 03 311 66568
- raskaana olevia (> rvk 22): puhelin 03 311 69354
- lapsettomuus- ja hormonipoliklinikan potilaita: puhelin 03 311 66684
Lääkäreiden kiireelliset konsultaatiot puhelimitse päivystysaikana: 03 311 69610
Vain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön
Lähete toimitetaan
Sähköisesti:
Laitos: 50290
Toimipiste: PÄI/RAPÄ
Erikoisala: 30
Faksilla numeroon 03 311 64374
Postitse osoitteella:
Tampereen yliopistollinen sairaala
Äitiyspoliklinikka
PL 272, 33101 Tampere
Hoitoketjut
Hoitoketjut on julkaistu ja linkitetty Duodecimin Terveysporttiin ja siellä oleviin tietokantoihin.
Päivitetty 9.12.2024