Valikkonäyttö
Infektioiden torjunta asumispalveluyksikössä
Infektioiden torjunta asumispalveluyksikössä
Infektioiden torjunta asumispalveluyksikössä
Ohje päivitetty 5.2.2024
Tässä ohjeessa asumispalveluyksiköillä tarkoitetaan pitkäaikaista hoivaa ja huolenpitoa antavia yksiköitä, kuten palveluasuminen, tehostettu palveluasuminen ja vanhainkoti.
Tavanomaiset varotoimet ovat infektioiden torjunnan perusta asumispalveluyksiköissä. Niillä pyritään estämään mikrobien siirtymistä työntekijöiden, asukkaiden ja ympäristön välillä. Tavanomaisia varotoimia ja muita hygieniaan liittyviä toimia noudatetaan kaikkien asukkaiden hoidossa.
Sisällysluettelo
1. Työntekijän henkilökohtainen hygienia ja työasu
3.1 Kertakäyttöiset suojakäsineet
4. Pisto- ja viiltotapaturmien ehkäisy
6. Asukkaiden ja vierailijoiden ohjaus
7. Asukkaan henkilökohtainen hygienia sekä hoito- ja hygieniatuotteet
8. Asukashuone ja ympäristö sekä yhteisten tilojen käyttäminen
9. Tutkimus- ja hoitovälineiden huolto
17.1 Desinfektioaineiden käyttö
17.2 Siivoustekstiilien ja -välineiden huolto
17.5 Asukashuoneen siivous asukasvaihdossa
17.6 Yhteisten tilojen siivous
17.7 Yhteiskäytössä olevien pesu- ja saunatilojen käyttö ja siivous
18. Lemmikkien vierailu asumispalveluyksikössä
1. Työntekijän henkilökohtainen hygienia ja työasu
Hyvä henkilökohtainen hygienia on tärkeä osa niin asukas- kuin työturvallisuutta. Se luo perustan tartuntojen ehkäisylle. Katso ohje Työasu
2. Käsihygienia
2.1 Käsidesinfektio
Käytä käsien desinfektioon alkoholipohjaista käsihuuhdetta. Käsihuuhteen on oltava EN 1500, EN 13727 ja EN 13624 testit läpäissyt tuote. Etanolipitoisuuden on oltava vähintään 70 painoprosenttia. Käsihuuhteen kerta-annos on 3–5 ml käden koosta riippuen. Anna käsihuuhteen vaikuttaa riittävän desinfektiotehon saavuttamiseksi vähintään 15 sekuntia.
Desinfioi kädet:
- ennen ja jälkeen asukaskontaktin
- asukashuoneeseen mennessäsi ja sieltä lähtiessäsi
- ennen suojainten pukemista ja niiden riisumisen jälkeen
- ennen puhtaisiin hoito- ja tutkimusvälineisiin koskemista
- ennen hoitotoimenpidettä ja sen jälkeen sekä työvaiheiden välissä
- ennen huoltotilaan tai varastoon menoa ja tarvittaessa lähtiessä
- yksikköön tullessasi ja sieltä lähtiessäsi.
Kiinnitä huomiota käsihuuhteiden sijoitteluun; käsihuuhteen tulee olla joka tilanteessa helposti saatavilla. Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi yksikön ulko-ovi ja yhteiset tilat, varasto- ja huoltohuoneet, asukashuoneet ja henkilökunnan tilat. Mikäli käsihuuhdetta ei voida sijoittaa esimerkiksi asukashuoneeseen, kuljeta käsihuuhdetta mukana työpäivän ajan.
Laita ohjeistus käsihuuhteen käytöstä ulko-oven läheisyyteen sijoitetun käsihuuhteen yhteyteen. Henkilökunnan velvollisuus on opastaa vierailijoita ja omaisia käsihuuhteen käyttöön.
Katso myös ohje käsihygienia
2.2 Käsien peseminen
Pese kädet vedellä ja pesunesteellä sekä kuivaa ne kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä. Desinfioi kädet käsihuuhteella kuivaamisen jälkeen.
Pese kädet seuraavissa tilanteissa:
- tulet ja lähdet töistä
- kätesi ovat näkyvästi likaiset tai ne tuntuvat likaiselta
- käyt WC:ssä
- oksennus-ripulitautia tai syyhyä sairastavan asukkaan hoidon jälkeen ja ennen aseptista toimenpidettä.
3. Suojaimet
Suojainten tarkoitus on estää työasun ja henkilökunnan käsien likaantuminen ja mikrobikontaminaatio sekä suojata asukkaita tartunnoilta. Säilytä suojaimet suojassa pölyltä, roiskeilta ja tarpeettomalta koskettelulta. Säilytä avatut, kertakäyttöiset suojaimet seinätelineessä. Käsittele suojaimia aina puhtain, desinfioiduin käsin.
3.1 Kertakäyttöiset suojakäsineet
Käytä suojakäsineitä, kun käsittelet:
- eritteitä, kuten veri, virtsa, uloste, sylki, lima, hiki, oksennus, hilse, märkäerite ja muut ihmiskehon eritteet
- rikkinäistä ihoa
- likaisia vuodevaatteita tai muita eritteisiä tekstiilejä
- haavoja
- limakalvoja
- likaisia välineitä
- kanyyleja, katetreja, dreenejä jne
- desinfektioaineita tai mikrokuitupyyhkeitä
Vaihda suojakäsineet aseptisen työjärjestyksen mukaisesti. Älä koske suojakäsineillä lähiympäristöä asukasta hoidettaessa. Ethän pue suojakäsineitä useita päällekkäin tai desinfioi niitä. Suojakäsineiden käyttö ei korvaa käsihuuhteen käyttöä eikä aseptista työskentelyä.
Riisu suojakäsineet ja desinfioi kädet heti hoitotoimenpiteen jälkeen, viimeistään poistuessasi asukas- tai hoitovyöhykkeeltä.
Hoitotyöhön soveltuvia suojakäsineitä ovat vinyyli- ja nitriilisuojakäsineet. Molemmista materiaaleista valmistetut suojakäsineet soveltuvat hoitotyöhön ja asukkaan tutkimiseen. Nitriilisuojakäsineet soveltuvat toimenpiteisiin, joissa suojakäsineeltä vaaditaan parempaa vetolujuutta ja kestävyyttä.
3.2 Kirurginen suu-nenäsuojus
Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta, kun:
- on vaara eriteroiskeista
- asukkaalla on hengitystieinfektio
- syötettäessä asukas yskii tai pärskii
- teet haavanhoitoa tai muuta aseptiikkaa vaativaa toimenpidettä.
3.3 Suojatakki tai -esiliina
Käytä suojatakkia tai -esiliinaa työasun suojana, kun työasu on vaarassa kastua tai likaantua eritteillä. Suojatakki tai -esiliina on tarpeen esimerkiksi vuodepesuissa, suihkutustilanteissa ja haavan hoidossa.
Asukasta suihkuttaessasi voit käyttää kertakäyttöistä tai monikäyttöistä suojaesiliinaa. Monikäyttöinen suojaesiliina on ensisijaisesti asukaskohtainen ja pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos suihkutat useamman asukkaan peräkkäin, etkä voi vaihtaa esiliinaa asukkaiden välillä, pyyhi etuosa desinfektioaineella (Kloramin-T 500–1000 ppm tai peroksygeeni, vahvuus riippuu käytettävästä valmisteesta) asukkaiden välillä. Pese esiliina suihkutuksen päätteeksi pesukoneessa vähintään 60°C.
3.4 Kumisaappaat
Pesutiloissa käytettävät henkilökunnan kumisaappaat ovat henkilökohtaiset tai yhteiskäytössä olevissa saappaissa käytetään saappaan sisällä muovisuojaa. Käytön jälkeen saappaat pestään ulkopuolelta harjalla ja desinfektioaineella (Kloramin-T 500–1000 ppm tai peroksygeeni, vahvuus riippuu käytettävästä valmisteesta), jonka jälkeen ne huuhdotaan ja laitetaan kuivumaan. Saappaiden sijaan voit käyttää kertakäyttöisiä saapassuojia, joissa on liukuestepohja.
3.5 Suojainten pukeminen
- Desinfioi kädet
- Pue ensin suojatakki
- Pue kirurginen suu-nenäsuoja
- Desinfioi kädet
-
Pue suojakäsineet yksitellen
3.6 Suojainten riisuminen
- Avaa suojatakin vyötärönauha
- Riisu suojakäsineet yksitellen
- Desinfioi kädet
- Avaa suojatakin niskanauha
- Riisu suojatakki, kääri paketiksi
- Desinfioi kädet
- Riisu kirurginen suu-nenäsuoja
- Desinfioi kädet
4. Pisto- ja viiltotapaturmien ehkäisy
Suhtaudu vereen aina niin kuin siinä voisi olla taudinaiheuttajia. Tartuttavaa ovat veri, veriset eritteet sekä veren tahrimat välineet ja tekstiilit. Käytä veritapaturmien ehkäisemiseksi turvatuotteita. Laita pistävät ja viiltävät jätteet suoraan riskijäteastiaan. Riskijäteastian tulee olla EN ISO 23907:2012-standardin mukainen. Älä hylsytä käytettyjä neuloja!
Jos työn vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa (Työturvallisuuslaki 10 §) havaitaan terävän instrumentin aiheuttavan työntekijöille tapaturman tai infektion vaaraa, työnantajan tulee tarjota työntekijälle B-hepatiittirokotus (Valtioneuvoston asetus 317/2013).
Veritapaturmaksi katsotaan tilanne, jossa
- verinen neula tai muu verinen väline viiltää tai pistää
- verta joutuu suun limakalvolle tai silmän sidekalvolle
- verta joutuu haavaiselle tai ihottumaiselle iholle
Paikallishoito
Tee paikallishoito aina. Huuhtele limakalvoroiskeet runsaalla juoksevalla vedellä. Puhdista myös pisto- tai viiltoalueet runsaalla juoksevalla vedellä ja heti sen jälkeen 70-80 prosenttisella alkoholilla (esimerkiksi A12T Dilutus 80 %, Ethanol tai 80 % ApoWipe desinfektiopyyhe). Älä purista haavaa. Jätä alkoholihaude iholle kahdeksi minuutiksi.
5. Eritetahrat
Poista eritetahrat välittömästi eritetahradesinfektioaineella. Eritetahradesinfektioon soveltuu desinfektioaine, joka on läpäissyt eritetahradesinfektiotestin EN 13697.
Eritetahradesinfektioaine ja ohje eritteiden poistamisesta tulee olla henkilökunnan saatavilla. Valmista desinfektioaineen käyttöliuos tuotteen omaan käyttöliuospulloon, jossa on tuotteen oma etiketti. Merkitse etikettiin desinfektioaineen nimi ja vahvuus sekä viimeinen käyttöpäivä. Tuotelehti ja käyttöturvallisuustiedote tulee olla saatavilla.
Kerää eritetahradesinfektiossa tarvittavat välineet eritetahrapakkiin ja sijoita ne yksikössä niin, että se on helposti kaikkien saatavilla. Eritetahrapakin sisältö: käsihuuhde, suojakäsineet, kertakäyttöiset siivouspyyhkeet, muovipussi ja eritetahradesinfektioaine. Eritetahrapakin tulee olla helposti puhdistettava.
6. Asukkaiden ja vierailijoiden ohjaus
Ohjaa asukasta ja vierailijoita käyttämään käsihuuhdetta yksikköön tultaessa ja lähtiessä sekä asukashuoneeseen mentäessä ja sieltä lähtiessä, ennen ruokailua ja yhteisiä virikehetkiä. Avusta tarvittaessa käsidesinfektiossa.
Ohjaa asukasta pesemään kätensä tai pese asukkaan kädet pesunesteellä ja vedellä sekä desinfioi ne wc-käynnin yhteydessä.
7. Asukkaan henkilökohtainen hygienia sekä hoito- ja hygieniatuotteet
Huolehdi asukkaan henkilökohtaisesta hygieniasta päivittäin. Hygieniatuotteet, kuten rasvat, hampaiden pesuvälineet, parranajovälineet, papiljotit yms. ovat henkilökohtaisia ja niitä säilytetään asukashuoneessa. Kun viet asukkaan yhteiseen pesutilaan, ota mukaan hänen henkilökohtaiset tuotteensa asukashuoneesta. Älä säilytä yhteisissä WC- ja pesutiloissa mitään ylimääräistä. Päivittäiseen hygieniasta huolehtimiseen kuuluu, että
- asukkaalla on puhtaat vaatteet yllä
- huolehdit suunhoidosta
- vuodevaatteet ovat siistit
- vaippa tai inkontinenssisuoja vaihdetaan riittävän usein
Käytä tarvittavia suojaimia huolehtiessasi asiakkaan henkilökohtaisesta hygieniasta. Suojaa työvaatteet suojaesiliinalla tai -takilla, mikäli ne ovat vaarassa likaantua eritteillä.
Noudata tavanomaisia varotoimia huolehtiessasi asukkaan henkilökohtaisesta hygieniasta. Vaihda suojakäsineet aseptisen työjärjestyksen mukaan. HUOM! Suojakäsineiden käyttö ei korvaa käsien desinfiointia!
8. Asukashuone ja ympäristö sekä yhteisten tilojen käyttäminen
Sijoita asukas yhden hengen huoneeseen, mikäli hän ei kykene noudattamaan hygieniaohjeita tai asukas kontaminoi eritteillä ympäristöään.
Yhteisissä tiloissa liikkuessa, ruokaillessa tai oleillessa asukkaalla tulee olla puhtaat vaatteet yllä, haavat asianmukaisesti peitettyinä sekä asianmukaiset inkontinenssisuojat/vaipat. Huolehdi asukkaan käsihygieniasta.
9. Tutkimus- ja hoitovälineiden huolto
Puhdista tai desinfioi tutkimus- ja hoitovälineet käyttötarkoituksen mukaisesti asukkaiden välillä.
Puhdistusta vaativat välineet
Väline ei ole välittömässä kosketuksessa asukkaaseen tai infektion riski on vähäinen.
Puhdistamalla huollettavia välineitä ovat esimerkiksi:
- liikkumisessa käytettävät apuvälineet
- puhelimet, kaukosäätimet
- näppäimistöt
Desinfektion vaativat välineet
Välineellä kosketaan tervettä ihoa tai limakalvoa läpäisemättä sitä.
Desinfioi välineet koneellisesti, mikäli se on mahdollista. Ellei väline kestä koneellista desinfektiota, pyyhi se desinfektioaineella tai upota desinfektioaineeseen
Desinfioimalla huollettavia välineitä ovat esimerkiksi:
- lääkinnälliset laitteet (esim. saturaatiomittari, verenpainemittari)
- alusastiat, virtsapullot, mittakannut, pesuvadit
- välineet, joita on käytetty infektoituneen tai moniresistentillä mikrobilla kolonisoituneen potilaan hoidossa
- välineet, joita käytetään infektioille herkille asukkaille
- hoidolliset välineet ja terapiavälineet
Steriloinnin vaativat välineet
Välineellä läpäistään iho tai limakalvo, väline on kosketuksissa vahingoittuneen ihon tai limakalvon kanssa tai on riski limakalvon rikkoutumisesta. Esimerkiksi:
- steriileissä toimenpiteissä käytettävät instrumentit (esim. haavanhoidot, pientoimenpiteet)
- Instrumentit, joilla kosketaan rikkinäistä ihoa tai limakalvoa.
10. Apuvälineet
Puhdista asukkaiden yhteiskäytössä olevat apuvälineiden kosketuspinnat heti käytön jälkeen. Puhdista asukkaiden henkilökohtaisessa käytössä olevat apuvälineet (kuten rollaattori, pyörätuoli, kyynärsauvat) säännöllisesti asukashuoneen siivouksen yhteydessä. Poista mahdolliset eritetahrat eritetahradesinfektioaineella.
11. Fysioterapia
Fysioterapian ja ryhmäliikunnan tiloihin tullessa ja sieltä lähtiessä kaikkien on desinfioitava kätensä.
Puhdista fysioterapiassa käytettävät välineet heti käytön jälkeen. Käytä hoitopöydällä asiakaskohtaista suojapaperia ja pyyhi pöytä asiakkaiden välillä yleispuhdistusaineella. Poista mahdolliset eritetahrat eritetahradesinfektioaineella.
12. Lääkkeiden käsittely
Noudata lääkkeiden käsittelyssä hyvää käsihygieniaa. Puhdista lääkkeenjakotilan pöytäpinta ennen lääkkeiden jakoa.
Lääkkeitä ei kosketeta paljain käsin. Käytä tablettilääkkeiden jaossa puhdasta apuvälinettä, esimerkiksi lusikkaa tai pinsettejä. Pese ja kuivaa dosetit säännöllisesti. Lääkelasit ovat kertakäyttöisiä. Lääkkeen hienontamisen tai jakamisen välineet puhdistetaan jokaisen lääkkeen jälkeen. Pese tabletinhalkaisija- ja murskain käytön jälkeen.
Desinfioi iho ennen injektiolääkkeen pistämistä.
13. Siirtokuljetus
Asukkaan kunto ja terveydentila määrittelevät sen, millä asukasta kuljetetaan. Mikäli asukas kuljetetaan paaritaksilla, laita paarin päälle puhdas kertakäyttöinen suojalakana kuljetuksen ajaksi. Jos asukas tarvitsee peitteen, laita asukkaan ja peitteen väliin kertakäyttöinen suojalakana.
14. Vainajan laitto
Käytä vainajan laitossa suojatakkia ja -käsineitä sekä tarvittaessa muita varotoimiluokan mukaisia suojaimia. Suojaa asiakasvuode sekä lähiympäristö eritteiltä laittamalla vainajan alle vaippa ja kertakäyttöinen muovitettu suojalakana. Vainajan laitossa toimitaan oman yksikön ohjeen mukaan.
15. Pyykkihuolto
15.1 Pyykin käsittely
Käsittele likaista pyykkiä suojakäsineet kädessä. Käytä tarvittaessa suojaesiliinaa työvaatteen suojaksi sekä suu-nenäsuojusta limakalvojesi suojaksi. Varo pyykkiä käsitellessä, ettet pöllytä mikrobeja ilmaan.
Kerää pyykki suoraan pyykkivaunussa olevaan pyykkipussiin tai asukashuoneessa olevaan pyykkikoriin. Älä laske pyykkiä lattialle. Pakkaa kostea pyykki niin, ettei kosteus pääse pyykkipussista läpi. Älä laita pesukoneeseen pyykkiä asukaskohtaisissa pyykkipusseissa tai isoissa pesupusseissa. Ainoastaan yksittäisiä vaatekappaleita voit pestä pyykkipussissa. Pyykin pitää päästä liikkumaan väljästi pesun aikana.
Käsittele puhtaita tekstiilejä vain desinfioiduin käsin puhtailla pinnoilla. Pyykkihuoltotilassa tulee olla erilliset alueet likaisen ja puhtaan pyykin käsittelyyn. Jos kuivaat pyykkiä narulla, niin kuivausnarun tai -telineen tulee olla riittävän kaukana likaisen pyykin käsittelytilasta, mieluiten kokonaan eri tilassa.
15.2 Pyykin pesu
Pyykinpesulämpötila on vähintään 60-astetta. Mikäli peset pyykkiä matalammassa lämpötilassa, lisää tekstiilien pesuaineen sekaan peroksygeenidesinfektioainetta (esimerkiksi Erisan Oxy+) tai pese pyykki desinfioivalla tekstiilien pesuaineella (esimerkiksi OMO Professional Desinfioiva pyykinpesujauhe).
Desinfioi pyykinpesukoneen luukku vähintään kerran päivässä pyyhkimällä se kertakäyttöisellä siivouspyyhkeellä ja desinfektioaineella (peroksygeeni, esim. Erisan Oxy+ tai Oxivir Plus) ennen puhtaan pyykin poisottoa.
Huollata pyykinpesukone säännöllisesti.
16. Jätteet
Laita jätteet välittömästi jätepussiin ja vie jätepussit asukashuoneesta vähintään kerran päivässä (tarvittaessa useammin). Laita jätepussit jätevaunussa olevaan jätesäkkiin.
Pyyhi jätevaunun kansi ja kosketuspinnat päivittäin yleispuhdistusaineella. Poista mahdolliset eritetahrat kannesta ja kosketuspinnoilta eritetahradesinfektioaineella.
17. Siivous
Yksikössä tulee olla kirjallinen siivoussuunnitelma. Laadi epidemiatilanteeseen erillinen kirjallinen siivoussuunnitelma.
Käytä siivouksessa suojakäsineitä sekä ammattikäyttöön tarkoitettuja mikrokuitupyyhkeitä. Kostuta mikrokuitupyyhkeet valmistajan ohjeen mukaisesti. Valmistaja ohjeistaa myös sen, miten pitkään kostutettuja pyyhkeitä saa käyttää. Pese käyttämättä jääneet kostutetut mikrokuitupyyhkeet ennen seuraavaa käyttöä. Vaihda mikrokuitupyyhkeeseen puhdas pinta siirtyessäsi pinnalta toiselle. Vaihda kokonaan puhdas mikrokuitupyyhe ja suojakäsineet siirtyessäsi puhtausvyöhykkeeltä toiselle.
Etene siivouksessa aseptisen työjärjestyksen mukaisesti puhtaasta likaisempaan ja ylhäältä alaspäin. Ennen varsinaisen siivouksen aloittamista poista eritteet eritetahradesinfektioaineella ja kertakäyttöisellä siivouspyyhkeellä.
17.1 Desinfektioaineiden käyttö
Käytä siivouksessa ensisijaisesti yleispuhdistusainetta. Valmista yleispuhdistusainekäyttöliuos päivittäin puhtaaseen, pestyyn pulloon.
Käytä desinfektioainetta eritetahrojen poistossa sekä siivotessasi yhteisiä pesutiloja ja erityistilanteissa (Clostridium difficile -ripuli tai akuutti oksennus-ripulitauti, epidemiatilanteet).
Valmista desinfektioaineen käyttöliuos tuotteen omaan käyttöliuospulloon, jossa on valmisteen oma etiketti. Merkitse etikettiin desinfektioaineen nimi ja vahvuus sekä viimeinen käyttöpäivä. Varmista, että tuotelehti ja käyttöturvallisuustiedote ovat saatavilla. Desinfektioainetta ei laiteta sumutepulloon. Jos käytät klooripitoista desinfioivaa ainetta, huonetilat, pintojen ja veden lämpötilan tulee olla alle +30°C.
17.2 Siivoustekstiilien ja -välineiden huolto
Huollata siivoustekstiilit ensisijaisesti pesulassa. Mikäli peset siivoustekstiilit yksikössä, varaa niille oma pyykinpesukone. Pese mikrokuitupyyhkeet aina omana pyykkinään, tasopyyhkeet ja lattiapyyhkeet erikseen. Pesulämpötila on 90 - 95 ºC.
Huolla siivousvälineet käytön jälkeen joko huuhteludesinfektiolaitteessa tai pese harjalla ja pyyhi desinfektioaineella. Säilytä siivouslastojen- ja harjojen varret puhdistettuina seinätelineessä.
Säilytä puhtaat mikrokuitupyyhkeet pesulan säkeissä tai kannellisissa astioissa suojassa likaantumiselta. Käsittele siivoustekstiileitä mahdollisimman vähän, älä taittele niitä. Käsittele puhtaita mikrokuitupyyhkeitä tehdaspuhtailla suojakäsineillä, sillä mikrokuitupyyhkeet imevät käsistä likaa sekä kuivattavat ihoa tehokkaan imukykynsä ansiosta.
17.3 Asukashuoneen siivous
Siivoa asukashuoneet kerran viikossa tai tarvittaessa useammin. Viikkosiivouksessa kerätään irtoroskat, poistetaan erite- ja muut tahrat, pyyhitään kosketus- ja muut pinnat sekä lattia. Myös wc- ja suihkutila pestään. Tee tarkistussiivous joka päivä. Tarkistussiivoukseen kuuluu roskien kerääminen ja tahrojen poistaminen.
17.4 Vuodehuolto
Jos hoitoyksikkö tarjoaa asukkaalle vuoteen, patjan ja tyynyn, käytä patjassa ja tyynyssä nestettä läpäisemätöntä hygieniasuojaa. Jos tyynynsuojusta ei käytetä, tyyny on henkilökohtainen. Poista se käytöstä, kun asukas ei enää tarvitse sitä.
Pyyhi vuoteen kosketuspinnat siivouksen yhteydessä. Poista eritetahrat välittömästi niiden tultua eritetahradesinfektioaineella.
Vaihda vuodevaatteet viikoittain sekä tarvittaessa useammin. Pyyhi patjan hygieniasuoja yleispuhdistusaineella vuodevaatteiden vaihdon yhteydessä. Poista eritteet hygieniasuojasta eritetahradesinfektioaineella.
Tarkista hygieniapatja huolellisesti yhdestä kahteen kertaa vuodessa ja asukasvaihdon yhteydessä. Pyyhi tarkistuksen yhteydessä patjan alaosa sekä vuoteen pohja ja alarakenteet yleispuhdistusaineella ja mikrokuitupyyhkeellä. Laita peitto ja tyynyt pesuun patjan tarkistuksen yhteydessä. Pese patjansuojus pesukoneessa vähintään kerran vuodessa.
Kuvallinen ohje potilasvuoteen patjan tarkastamisesta sairaalahygieniaohjeistosta.
17.5 Asukashuoneen siivous asukasvaihdossa
Tyhjennä huone hoitotarvikkeista, henkilökohtaisista hygieniatuotteista ja muista välineistä. Laita avatut hoitotarvikepakkaukset ja henkilökohtaiset hygieniatuotteet jätteisiin.
Desinfioi monikäyttöiset hoito- ja tutkimusvälineet huuhteludesinfektiolaitteessa tai desinfektioaineella (esim. peroksygeeni, vahvuus riippuu käytettävästä valmisteesta tai valmiit pintadesinfektioliinat).
Laita vuodevaatteet ja peitto pesuun sekä irrota tyynystä hygieniasuoja ja laita ne molemmat pesuun. Jos tyynyssä ei ole hygieniasuojaa, poista se käytöstä.
Tarkista hygieniapatja ja tarvittaessa pese patjansuojus pesukoneessa.
Pyyhi asukashuoneen pinnat ja lattia yleispuhdistusaineella ja mikrokuitupyyhkeellä (kosketus-, taso- ja pystypinnat, kuten kaapit sisältä ja ulkoa, pöydät, tuolit jne.) Pyyhi vuode kauttaaltaan; laidat, pääty, säätöpainike, patja, vuoteen pohja ja alarakenteet.
Pese wc- ja suihkutila desinfektioaineella (Kloramin-T 500–1000 ppm tai peroksygeeni, vahvuus riippuu käytettävästä valmisteesta).
17.6 Yhteisten tilojen siivous
Siivoa yhteiset tilat kerran päivässä. Pyyhi kosketuspinnat ja tarvittaessa lattia. Käytä siivouksessa yleispuhdistusainetta sekä vyöhykekohtaisia mikrokuitupyyhkeitä. Poista eritetahrat eritetahradesinfektioaineella ennen varsinaista siivousta.
Pyyhi ruokailutilan pöydät yleispuhdistusaineella ja kertakäyttöpyyhkeellä ruokailun jälkeen. Laita pyyhe jätteisiin käytön jälkeen. Jos saatavilla on ohjeiden mukaan kostutettuja mikrokuitupyyhkeitä, voit käyttää niitä. Laita mikrokuitupyyhkeet pesuun käytön jälkeen.
Siivoa yhteiskäytössä olevat wc-tilat päivittäin desinfektioaineella (Kloramin-T 500–1000 ppm tai peroksygeeni, vahvuus riippuu käytettävästä valmisteesta).
17.7 Yhteiskäytössä olevien pesu- ja saunatilojen käyttö ja siivous
Pese suihkutuoli ja pesulaveri desinfektioaineella (Kloramin-T 500–1000 ppm tai peroksygeeni, vahvuus riippuu käytettävästä valmisteesta) jokaisen asukkaan jälkeen. Jos pesutilan lattia tahriintuu eritteellä, pese lattia suihkutuksen jälkeen eritetahradesinfektioaineella. Käytä muovitettua laudeliinaa saunan lauteilla ja pukuhuoneen istuinten suojana.
Pese päivän päätteeksi pesulaveri desinfektioaineella ja nosta patja kuivumaan pesulaverin rungon päälle tai kuivaa se kauttaaltaan mikrokuitupyyhkeellä.
Pese yhteisessä käytössä olevat pesutilat yleispuhdistusaineella käytön päätyttyä. Siivoa pesutilat kerran viikossa desinfektioaineella. Poista eritetahrat eritetahradesinfektioaineella ennen varsinaista siivousta. Kuivaa pesutilan hanat, suihkukahvat sekä lattia- ja seinäpinnat siivouksen jälkeen huolellisesti.
Huuhtele saunan lauteet käytön päätyttyä ja kuivaa sauna kuumentamalla se. Pese sauna yleispuhdistusaineella. Pesuväli riippuu saunan käyttöasteesta.
Jos asukkaalla on infektoitunut haava, saunomista ei suositella.
18. Lemmikkien vierailu asumispalveluyksikössä
Asumispalveluissa ja ei-sairaalahoitotasoisessa ikäihmisten asumisessa lemmikkien vierailut on sallittu, mikäli:
- Eläimen liikkumista yksikön tiloissa valvotaan eikä se liiku hallitsemattomasti itsekseen yleisissä tiloissa
- Eläin on sisäsiisti ja terve
- Asukas, jonka luona lemmikki vierailee, asuu yhden hengen huoneessa tai asunnossa. Jos lemmikki vierailee kahden hengen huoneessa, on toisen asukkaan annettava lupa vierailulle
- Yksikkö ei ole kieltänyt lemmikin vierailuja muusta kuin hygieniasyystä esim. muiden asukkaiden allergian vuoksi.
19. Elintarvikehygienia
Noudata Ruokaviraston ohjeita elintarvikehygieniasta.
Päivitetty 19.2.2024