Palvelujärjestelmä
Päihdehoitoa ja päihdepalveluita tuotetaan sekä terveydenhuollon että sosiaalihuollon palveluina. Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuussairauksien hoidosta säädetään terveydenhuoltolaissa. Päihde- ja riippuvuussairauksien hoito toteutetaan terveydenhuollon ammattilaisten toimesta. Tämä pitää sisällään mm. vierotushoidon ja hoidollisen kuntoutuksen. Sosiaalihuoltolaissa säädetään mielenterveys- ja päihdekuntoutuksesta. Nämä päätökset perustuvat lainsäädäntöön ja yksilölliseen harkintaan. Päihdepalveluihin voi ohjautua suoraan sosiaalipalveluiden kautta silloin, kun palveluita myönnetään ensisijaisesti sosiaalisena kuntoutuksena.
Pirkanmaan hyvinvointialueen aloitettua toimintansa päihdepalveluita pyritään yhtenäistämään eri puolilla ja integroimaan sote-asemien muuhun toimintaan. Osa päihdehoidosta ja kuntoutuksesta ostetaan ostopalveluna. Palvelut on tuotettava yhdenvertaisesti ja tasalaatuisesti koko hyvinvointialueella, ja niiden tulisi olla lähellä palveluiden käyttäjiä ja helposti saavutettavissa.
Ennaltaehkäisy on keskeinen osa päihdetyötä. Matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja tarjoavat sekä kunnat että järjestöt. Yhteystietoja löytyy Pirkanmaan päihde- ja mielenterveystyön järjestökartasta. Esimerkiksi Tampereen kaupungilla maksuttomia matalan kynnyksen palveluita tarjoavat päivätoimintakeskus Huoltsu ja Pähee, perhetukikeskus Päiväperhon kohtaamispaikka, sekä huumehoidon avopalvelut.
Mistä saa apua päihteidenkäyttöön liittyviin ongelmiin?
Potilas voi ottaa itse yhteyttä omalle sosiaali- ja terveysasemalle hoidon tarpeen arvioon, josta hänet ohjataan eteenpäin parhaiten soveltuvan hoidon ja tuen piiriin. Vastaanottopalvelut ja mielenterveys- ja päihdehoidon tiimit toimivat yhteistyössä. Sopivan hoitopaikan määrittelyyn vaikuttaa ensisijaisesti päihdeongelman vaikeusaste.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Potilas voi saada tukea raittiuteen tai käytön vähentämiseen myös erilaisista järjestöjen tarjoamista palveluista.
Avohuumehoidon palveluihin (Tampere, Orivesi, Kangasala, Ylöjärvi) potilas voi hakeutua palveluihin ilman lähetettä, jos hänellä on aktiivinen huumeiden käyttöön liittyvä ongelma.
Huumehoidon avopalvelut Tampere (A-klinikka, entinen Jeesi)
Päihdepalvelut Tampereella Sininauhakoti Suunta (Sininauha oy)
Pirhan mielenterveys- ja päihdepalveluissa Sorinkadun selviämishoitoasema on ympärivuorokautinen yksikkö, jossa hoidetaan yli 16- vuotiaita päihtymystilan vuoksi seurantaa tarvitsevia. Viranomainen (kuten poliisi tai ensihoito) voi ohjata potilaan selviämishoitoasemalle, jos päihtymystila ei vaadi sairaalahoitoa, mutta tarvitsee terveydenhuollon seurantaa. Selviämishoitoasemalla hoidetaan kaikkia Pirkanmaan asukkaita.
Kotiin vietäviä ja liikkuvia palveluita kehitetään ja lisätään. Konsti (kotiin suunnattu tuki päihde- ja mielenterveysasiakkaille) tarjoaa apua ja tukea tamperelaisille ja sinne voi ohjautua hoidontarpeen arvion kautta tai ottaa itse yhteyttä.
Päihdekuntoutus
Päihdekuntoutuksen avulla potilas voi toipua päihderiippuvuudesta ja selviytyä päihteiden aiheuttamista pidempiaikaisista elämäntilanteen ongelmista. Potilas voi saada kuntoutusta avo- tai laitosmuotoisena. Tarvittaessa ennen päihdekuntoutusta potilaan on käytävä vieroitushoitojaksolla. Päihdekuntoutuksen oikea-aikaisuus tulee arvioida tarkkaan. Ennen avopäihdekuntoutukseen ohjaamista mieti, voiko vastaava palvelu järjestyä oman sosiaali- ja terveysaseman mielenterveys- ja päihdehoidon tiimissä. Päihdekuntoutukset ovat kilpailutettua ostopalvelua.
Asumispalvelut
Päihdehuollon asumispalveluilla pyritään tukemaan normaalia asumista ja tuottamaan palveluja sen aikaa kun kuntoutuja tarvitsee. Palvelut voidaan jäsentää asumispalvelutason mukaan: omaan kotiin tarjottava tuettu asuminen, tuettu asuminen tukiasunnossa, yhteisöllinen asumispalvelu ja ympärivuorokautinen asumispalvelu.
Etuudet
Kelan sivuilta löytyy tietoa päihde- ja riippuvuuskuntoutuksen ajalta saatavasta kuntoutusrahasta. Myös eri elämäntilanteisiin tarkoitetut perusturvaa ylläpitävät etuudet mm. toimeentulotuki, asumisen tuet ja työttömyysetuudet auttavat asiakkaan taloudellisessa tilanteessa. Tietoa Kelan etuuksista sekä hakemisesta löydät Kelan sivuilta . Etusivun kautta löydät lisäksi asiakaspalvelun yhteystiedot, josta saa lisää neuvontaa ja tukea.
Tays Psykiatria
Riippuvuuspsykiatrian poliklinikka on psykiatrian sairaalapalveluiden avohoidon poliklinikka, jonne potilas tarvitsee lähetteen. Poliklinikalla hoidetaan potilaita, joilla on psykiatrista erikoissairaanhoitoa vaativa vakava psykiatrinen häiriö ja riippuvuusongelma. Lisäksi tehdään riippuvuuspsykiatrista hoidon suunnittelua ja konsultaatioita.
Päihdepsykiatrian osastolla hoidetaan psykiatrista sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita, joilla on vaikea päihdeongelma ja psykiatrinen häiriö. Potilas tulee hoitoon joko psykiatrian päivystyspoliklinikan ohjaamana tai ajanvarauksella polikliinisen hoidonsuunnittelukäynnin kautta.
Päivitetty 24.10.2024