Eturauhassyöpäpotilaan hoitoketju

Sisällön päivitys ja siirto Terveysportista on kesken.

Tässä hoitoketjussa on kuvattu Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintaohjeet eturauhassyöpäpotilaan diagnosointiin, hoitoon, seurantaan ja kuntoutukseen sekä ammattilaisille että potilaille.

Ajantasaisuustiedot

  • Päivitetty kokonaisuudessaan xx.xx.2024
  • Viimeisin muutos xx.xx.2024
Hoitoketjun päivitystarpeista (esim. toimimattomat linkit) pyydämme ilmoittamaan: mika.palvanen@pirha.fi

Ohjaus

Oppaassa sanasto, tietoa eturauhassyövästä ja sen hoidosta, ja sairauden vaikutuksesta elämään. Julkaisija Suomen Syöpäpotilaat ry (uusi painos tulossa vuonna 2025)

Eturauhassyöpäpotilaan opas

Pirkanmaan hyvinvointialueen Ravitsemuskäsikirja, jossa mm. spesifiset Sairauksien ja tilanteiden ravitsemusohjausmateriaalit 

Eturauhasen näytteenoton jälkeen (ohje aukeaa toistaiseksi vain Pirhan ammattilaisille tulostettavaksi potilaalle)

Magneettikuvaus

Ultraäänitutkimus

Robottiavusteinen eturauhasen poisto (ohje aukeaa toistaiseksi vain Pirhan ammattilaisille tulostettavaksi potilaalle)

Hormonilääkitys

Sädehoito

Etäseuranta leikkauksen jälkeen

Solunsalpaajat ovat lääkkeitä, jotka estävät solujen jakaantumista eri mekanismein. Solunsalpaajat vaikuttavat erityisesti nopeasti jakaantuviin soluihin kuten syöpäsoluihin, minkä vuoksi niitä käytetään syöpätautien hoitoon ja syöpätaudin kulun jarruttamiseen parantumattomassa sairaudessa.

Solunsalpaajahoidon on todettu pidentävän elinaikaa. Eturauhassyövässä solunsalpaajahoitoa voidaan antaa etäpesäkkeisen eturauhassyövän toteamisvaiheessa yhdistettynä hormonihoitoon; tyypillisesti annetaan kuusi hoitokertaa suonensisäisinä tiputuksina. Myöhemmin taudin muunnuttua ei-hormoniherkäksi voidaan potilaan yleisvoinnin niin salliessa jarruttaa taudin kulkua ja lieventää syövän tuomia oireita edelleen solunsalpaajahoidolla tai myös muulla lääke- tai sädehoidolla.

Potilaan yleiskunnon pitää olla varsin hyvä solunsalpaajahoitoa suunniteltaessa, myös perussairauksilla on vaikutusta hoitopäätöksiin. Solunsalpaajien tyypillisiä haittoja ovat tulehdusherkkyys, veriarvomuutokset, väsymys, hermoärsytys (neuropatia), vatsaoireet, hiusten lähtö. Hoidon tehoa seurataan kuvantaen ja PSA-arvolla. Hoitosuunnitelma muodostuu yksilöllisesti vasteen ja potilaan voinnin mukaan.

Solunsalpaajiin liittyy tiettyjä riskejä, joista merkittävin on tulehdusherkkyys. Mikäli solunsalpaajahoidon aloittamisen jälkeen potilaalle nousee kuume (≥38 astetta) tai esim. yleiskunto huononee poikkeuksellisesti, epäselvästä syystä, täytyy potilaan päivystyksellisesti hakeutua/potilas lähettää erikoissairaanhoidon päivystykseen. Solunsalpaajan haittojen hoidosta yleisesti potilas saa ohjeet syöpätaudeilta mukaan lukien oirelääkereseptit.

 

Ensitietotilaisuus

Syöpään sairastuneen ensitietotilaisuus on tarkoitettu syöpään äskettäin sairastuneille tai syöpähoitojen alkuvaiheessa oleville potilaille sekä heidän läheisilleen.

Ensitietotilaisuudessa annetaan luotettavaa, monipuolista ja ajankohtaista perustietoa:

  • sairaudesta
  • taudinmäärityksestä (diagnostiikasta)
  • oirekuvasta
  • hoitovaihtoehdoista
  • sairauden vaikutuksesta toimintakykyyn
  • vertaistuesta

Lisäksi tilaisuudessa annetaan tietoa ja ohjausta toimintakyvyn tukemisen mahdollisuuksista kuntoutuksen, sosiaaliturvan ja järjestöjen palvelujärjestelmissä. Päivä on tarkoitettu sairastuneelle ja hänen läheisilleen tarjoamaan uusia ja rohkaisevia näkökulmia sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa. Mahdollistamalla läheisen osallistuminen tuemme selviytymistä sairastuneen omassa elinympäristössä.

Ensitietotilaisuudessa on mahdollisuus vertaistukeen ja samassa tilanteessa olevien ihmisten tapaamiseen. Ensitietotilaisuuteen ohjaudutaan diagnoosin saamisen, osastojakson tai ensikäynnin jälkeen. Tilaisuus järjestetään kahdeksan kertaa vuodessa, joista kaksi on suunnattu työikäisille. Ensitietotilaisuudessa luennoitsijoina toimivat lääkäri, psykososiaalisen tuen asiantuntija, sosiaalityöntekijä, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti, seksuaaliterapeutti tai seksuaalineuvoja, kuntoutusohjaaja, kokemustoimija ja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen edustaja. Ensitietopäivän vastuuhenkilönä toimii kuntoutusohjaaja. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen ensitietotilaisuudet
Kuntoutusohjaus
Propo Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry
Pirkanmaan syöpäyhdistys

Virtsankarkailu

Eturauhasen poistoleikkauksen yhtenä haittavaikutuksena on virtsankarkailu, jota esiintyy useimmilla välittömästi leikkauksen jälkeen. Toipuminen on yksilöllistä, mutta lantionpohjan itseharjoitteilla voit nopeuttaa kuntoutumistasi. Leikkauksen jälkeen lantionpohjan lihasharjoittelu ja liikkuminen etenee seuraavan ohjeen mukaisesti Kuntoutumisohjeita eturauhasleikkauksen jälkeen
Lantionpohjan lihasharjoitteet on hyvä opetella jo ennen leikkausta. Lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitus miehille (Kuntoutumistalo)

Eturauhasen sädehoidon yhtenä haittavaikutuksena saattaa olla rakon yliaktiivisuus, joka ilmenee tihentyneenä äkillisenä virtsaamistarpeena ja/tai virtsahädän tunteesta aiheutuneena virtsankarkailuna. Rakon yliaktiivisuutta voit rauhoittaa kouluttamalla rakkoa (Terveyskylä/Miestalo).

Mikäli itseharjoittelu ei vähennä virtsankarkailua tai et mielestäsi osaa tehdä ohjeen mukaisia harjoitteita, voidaan ne yksilöllisesti ohjata fysioterapiassa. Hoitava lääkäri kirjoittaa silloin lähetteen sairaalasi tai avopuolen fysioterapiaan. Suomen lantionpohjan fysioterapeutit ry

Erektiohäiriö

Eturauhassyöpä ja sen hoito vaikuttavat usein seksuaalitoimintoihin, erityisesti erektiokykyyn. Monissa tapauksissa erektiokykyyn voidaan vaikuttaa eri hoitomenetelmin. Erektiohäiriö (Terveyskylä/Miestalo)

Seksuaalisiin toimintahäiriöihin on myös mahdollista saada seksuaalineuvontaa seksuaalineuvojan tai uroterapeutin vastaanotolla urologian poliklinikalla.

Lisäksi Pirkanmaan syöpäyhdistys tarjoaa syöpäpotilaille maksutonta seksuaalineuvontaa. Ajan voi varata www.pirkanmaansyopayhdistys.fi/ajanvaraus tai puhelimitse p. 03 2499 200.

Seksuaali- ja pariterapia

Pidempiaikaiset seksuaali- ja pariterapiainterventiot potilas kustantaa itse yksityispuolella. Seksuaali- tai pariterapia ei ole Kela-korvattavaa. Yksityispuolella ei tarvita lääkärin lähetettä. Potilas voi itse valita yksityisistä palvelun tuottajista paikkakuntaansa lähimpänä olevan terapeutin: http://seksologinenseura.fi/asiantuntijat/

Vertaistuki

Eturauhassyövän hoidot ovat vain osa hoitoprosessia. Henkinen toipuminen vie aikaa, se on kuitenkin tärkeä osa kuntoutumistasi. Vertaistuen tarkoituksena on antaa kokemustukea sairastuneille sekä heidän läheisilleen sairauden ja kuntoutumisen eri vaiheissa. Vertaistukea löydät seuraavilta tahoilta:

Pirkanmaan syöpäyhdistys

Propo Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry

Terveyskylä/ Vertaistalo

Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry (ERSY)

Palliatiivinen eli oireenmukainen hoito on parantumatonta tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista, moniammatillista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Palliatiivista hoitoa annetaan sairauden vaiheesta riippumatta, syöpälääkehoitojen rinnalla. Palliatiivisen hoidon merkitys korostuu, kun sairaus ei ole parannettavissa ja kun syöpälääkehoidoista luovutaan, tällöinkin ihminen voi elää palliatiivisen hoidon turvin laadukasta elämää.

Palliatiivisen hoidon tarkoitus on auttaa sinua ja läheisiäsi saavuttamaan mahdollisimman hyvä elämänlaatu taudista huolimatta sekä lievittää sairaudesta johtuvia oireita ja kärsimystä. Palliatiivisessa hoidossa hyväksytään elämän rajallisuus ja tehdään yhdessä potilaan ja hänen läheisensä kanssa ennakoivaa hoitosuunnitelmaa myös voinnin heikentymisen varalle.

Saattohoito on palliatiivisen hoidon loppuvaihe viimeisten elinpäivien tai -viikkojen aikana. Kuolevaa ihmistä ja hänen läheisiään tuetaan ja hoidetaan yksilöllisesti parhaalla mahdollisella tavalla inhimillisiä arvoja kunnioittaen. Saattohoidossa kuolevalla ja hänen läheisillään on mahdollisuus valmistautua lähestyvään kuolemaan, ja tavoitteena on tarjota arvokas kuolema. Saattohoitoon ei kuulu kuoleman jouduttaminen.

Lue lisää:

Tarkistuslista

Hoitoketjun arvioinnin ja juurrutuksen tueksi on tehty tarkistuslista. Tarkistuslistaa voi hyödyntää sekä yksikön toiminnan että työntekijän oman työn arvioinnissa yksittäisen asiakkaan kohdalla.

Eturauhassyöpäpotilaan hoitopolku

Hoitopolkuun on kerätty hoitoon kuuluvat askeleet ja tapahtumat asiakkaiden näkökulmasta.

Hoitopolkuun pääset tästä:

Eturauhassyöpäpotilaan hoitopolku


Hoitoketjun tavoitteet

Hoitoketjun tavoitteena on

Hoitoketjutyöryhmä

  • Murtola Teemu (pj), ylilääkäri, urologian professori, Tays
  • Haverinen Merja, uroterapeutti, Tays
  • Hytönen Sari-Marja, kehittämispäällikkö ja Tays syöpäkeskus laatupäällikkö
  • Kankaanranta Krista, onkologi, syöpälääkehoito, Tays
  • Lehtinen Eeva, fysioterapeutti, Tays
  • Reinikainen Petri, onkologi, sädehoitolääkäri, Tays
  • Rokka Isto, terveyskeskuslääkäri, Sastamala
  • Ronkainen Johanna, radiologi, Tays Saaristo Leena, urologi, eturauhassyöpätiimin vetäjä, Tays
  • Saaristo Leena, erikoislääkäri, eturauhassyöpätiimin vetäjä
  • Tuohimaa Pentti, kokemusasiantuntija
  • Tyni Juha, sosiaalityöntekijä, Tays