Tutkintapyynnön tekeminen poliisille (18 vuotta täyttäneet)
Seksuaalirikoksesta on tärkeä tehdä tutkintapyyntö poliisille, jotta tekijä saadaan vastuuseen teostaan. Myös vahingonkorvausten saaminen edellyttää yleensä, että tutkintapyyntö on tehty. Ilmoitus on hyvä tehdä mahdollisimman pian, jotta poliisilla on paremmat mahdollisuudet selvittää rikos. Ilmoituksen voi tehdä myös myöhemmin, vaikka ei olisi varma, onko rikos jo vanhentunut. Seksuaalirikosten vanhentumisajat ovat nykyään pitkiä, 10–20 vuotta, joissain lievemmissä rikosnimikkeissä 2–5 vuotta.
Yli 18-vuotiaat päättävät tutkintapyynnön tekemisestä pääsääntöisesti itse ja tekevät sen itse poliisille. Alaikäisten kohdalla työntekijä on aina velvollinen ilmoittamaan seksuaalirikosepäilystä poliisille, katso tarkemmat ohjeet tähän: Ilmoitusvelvollisuudet
Tutkintapyynnön tekeminen
Tutkintapyynnön voi tehdä sähköisesti (Tee rikosilmoitus - asioi ensisijaisesti verkossa! - Poliisi) tai millä tahansa poliisilaitoksella riippumatta siitä, missä rikos on tapahtunut. Varsinainen tutkinta suoritetaan sillä poliisilaitoksella, jonka alueella rikos on tapahtunut.
Ilmoituksen tekemistä varten voi pyytää erillistä tilaa, jos ilmoituksen tekeminen poliisilaitoksen yleisellä vastaanottotiskillä tuntuu epämiellyttävältä.
Poliisilla on velvollisuus ottaa ilmoitus vastaan ja kirjata se. Poliisi aloittaa asiassa esitutkinnan, mikäli on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen. Esitutkintaa johtaa tutkinnanjohtaja, jolla on velvollisuus tehdä yhteistyötä syyttäjän kanssa.
Seksuaalirikoksen uhrilla on oikeus maksuttomaan asianajajaan ja tukihenkilöön koko rikosprosessin ajan eli jo ilmoitusta tehtäessä ja poliisin kuulusteluissa, riippumatta siitä, eteneekö asia lopulta oikeuteen. Juridinen neuvonta ja tuki seksuaalirikoksen uhrille
Poliisi tarvitsee mahdollisimman tarkan kuvauksen siitä, mitä on tapahtunut ja ketkä ovat asianosaisia. Asianosaisia ovat asianomistaja (uhri) ja rikoksesta epäilty henkilö/henkilöt
Asiakkaan ohjeistaminen ilmoituksen tekoon ja kuulusteluun
Ennen ilmoituksen tekoa ja tutkimuksia älä peseydy tai vaihda vaatteita. Ota vaihtovaatteet mukaan ilmoituksen tekoon, jos mahdollista.
Jos olet riisunut tapahtumahetkellä päälläsi olleet vaatteet, niin älä pese niitä vaan sulje ne esim. muovipussiin ja ota mukaan.
Ilmoitusta varten tarvittavat tiedot (niiltä osin kuin on tiedossa):
- kuvaus siitä, mitä on tapahtunut ja miten
- tapahtuma-aika ja –paikka (mahdollisimman tarkasti)
- tekijän nimi, jos se on tiedossa
- tekijän tuntomerkit (ikä, pituus, vartalo, kasvojen erityispiirteet, silmien väri, hampaat, puhe, kädet, liikkuminen, pukeutuminen)
- minne päin ja miten tekijä pakeni
- jos tekijä liikkui jollain ajoneuvolla, ajoneuvon rekisterinumero ja muut tuntomerkit (merkki, väri, malli)
- tekijän vaarallisuus (aseistautuminen, mielentila, uhkaukset, päihteiden käyttö jne.)
Sinulla on oikeus saada ilmoituksen tekoon ja kuulusteluun mukaan maksuton oikeusavustaja ja tukihenkilö. Kysy näitä ja muutakin neuvoa Rikosuhripäivystyksestä.
Kysymyksiin ”Vaaditko rangaistusta?” ja ”Vaaditko vahingonkorvauksia?” kannattaa vastata kyllä.
- Maksuttoman oikeusavustajan saaminen edellyttää, että uhri on vaatinut korvauksia. Korvausten määrän voi ilmoittaa myöhemmin avustajan välityksellä.
Kuulustelukertomus kannattaa lukea rauhassa läpi ennen sen allekirjoittamista. Poliisia saa pyytää korjaamaan tekstiä, tarvittaessa montakin kertaa, jotta asiat tulevat varmasti oikein kirjattua.
Huomioitavaa alaikäisen kohdalla:
- Kun kyseessä on alle kouluikäinen lapsi tai lapsi, jolla on erityistarpeita kuulustelun suhteen, hoidetaan rikosepäilyyn liittyvä haastattelu lasten oikeuspsykiatrian yksikön psykologin ja poliisin yhteistyönä poliisin virka-apupyynnön perusteella.
Sisä-Suomen poliisilaitoksen yhteystiedot
Tampereen pääpoliisiasema, Poliisin päivystys
Sisä-Suomen poliisilaitos, toimipisteet ja palvelut
Jos uhri haluaa tehdä rikosilmoituksen, tapahtuma on tuore ja haluat poliisin paikalle soita 112
Konsultaationumerot ammattilaisille: Toimintaohje ammattilaisille lapseen ja nuoreen kohdistuneissa väkivaltaepäilyissä (linkki avautuu vain Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstölle)
Lisätietoa rikosprosessin etenemisestä
Rikosprosessi - Rikosuhripäivystys (Riku)
Syyteharkinta seksuaalirikoksissa
Oikeudenkäynti seksuaalirikoksissa
Lähteet ja lisätietoa
Seksuaalirikokset - neuvoja rikosten estämiseen nuorille ja vanhemmille - Poliisi
Tukea ja neuvontaa rikosprosessissa seksuaalirikoksen uhrille - Rikosuhripäivystys (Riku)
Käsikirja lapsiin kohdistuvien väkivalta- ja seksuaalirikosten tutkintaan
Päivitetty 25.11.2024