Yli 20 000 työntekijän monimuotoinen työyhteisö
Me pirhalaiset edistämme omalla toiminnallamme yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa työelämässä sekä kohtaamme ja kohtelemme toisiamme arvostavasti ja kunnioittavasti asemasta ja tehtävästä riippumatta.
Tähän olemme sitoutuneet arvojemme sekä vuosille 2024–2025 päivitetyn tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisesti. Suunnitelman yhdeksi tärkeäksi kehittämiskohteeksi on kirjattu henkilöstön monimuotoisuuden huomioiminen, arvostaminen ja kunnioittaminen.
Erilaisuuden arvostaminen luo turvallista työympäristöä
Monimuotoisuus tarkoittaa ihmisten keskinäistä erilaisuutta esimerkiksi erilaisen taustan, kulttuurin, perhetilanteen, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen moninaisuuden, uskonnon, koulutuksen ja kokemuksen suhteen. Monimuotoisuuden huomioiminen työelämässä on tämän keskinäisen erilaisuuden arvostamista ja kunnioittamista turvallisessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä.
Jokaisen Pirhan työntekijän tulee kokea olevansa arvostettu ja tervetullut työyhteisöön ainutlaatuisena yksilönä ja omana itsenään.
Moninaisuuden huomiointi luo turvallisen työympäristön kaikille työntekijöille. Se lisää pito- ja vetovoimaa sekä työhyvinvointia. Monimuotoisuuden arvostaminen on olennaista tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta, tasa-arvotyöryhmän jäsen ja Tehyn luottamusmies Minna Malkamäki toteaa.
Koko organisaation yhteinen vastuu
Teemme Pirhassa töitä yhdenvertaisuuden eteen ja edistämme monimuotoisuutta monin eri tavoin, sillä näemme työntekijöiden erilaisuuden voimavarana.
Toteutamme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisesti selvityksen yhdenvertaisuuden toteutumisesta kesäkuuhun 2025 mennessä ja hyödynnämme selvityksen tuloksia yhdenvertaisuuden kehittämisessä. Otamme vaiheittain käyttöön sukupuolineutraalit tehtävänimikkeet ja selvitämme anonyymin rekrytoinnin mahdollisuuksia Kuntarekry-järjestelmässä.
Työntekijöillä on mahdollisuus antaa palautetta ja tehdä kehitysehdotuksia monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
- Meidän kaikkien tehtävämme on huolehtia siitä, ettemme salli syrjintää henkilöön liittyvistä ominaisuuksista ja puutumme siihen, jos sitä havaitsemme, sanoo tasa-arvotyöryhmän jäsen ja SuPerin pääluottamusmies Aki Leppänen.
Koulutusta henkilöstölle ja esihenkilöille
Transfeminiinit ry sekä Sinuiksi ry järjestävät henkilöstöllemme koulutusta Pride-viikolla. Lisäksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti kaikille työntekijöille tarjotaan koulutusta monimuotoisuudesta sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden velvoitteesta.
Esihenkilöille järjestetään koulutusta valmentavasta työotteesta ja johtamisesta. Esihenkilöt oman tehtävänsä ja roolinsa mukaisesti huolehtivat, että ymmärrämme ja hyväksymme toistemme erilaisuuden ja kohtelemme toisiamme yhdenvertaisesti.