Sisältöjulkaisija

Readspeaker

Hoitotahtokampanja - Hyvä olla loppuun saakka

Joskus sairauden parantaminen voi olla liian raskasta ja uuvuttavaa esimerkiksi iäkkäälle potilaalle, jolloin voi olla järkevämpää rajoittaa hoitoa ja keskittyä oireiden ja kipujen lievittämiseen ja hyvään oloon. Hoitotahtoon voit kirjata toiveita siitä, millaista hoitoa haluat saada, jos et itse pysty kertomaan toiveitaan. Hoitotahdolla voit myös ilmaista toiveesi siitä, millaista hoitoa et halua saada esimerkiksi elämäsi loppuvaiheessa.

Artikkeli

PirKOTI-hanke ja ikäihmisten palvelut tekivät yhteistyössä hoitotahdosta ja hoidonrajauksesta kertovia videoita. Karoliina Blackburn näyttelee videolla, jossa aiheena on hoidonrajaus ja palliatiivinen hoito.

Hoidonrajaus tarkoittaa päätöstä pidättäytyä hyödyttömästä tai haitallisesta hoidosta. Voit kirjata hoitotahtoon toiveesi hoidonrajausta koskien. Myös lääkäri saattaa ottaa esille hoidonrajauksen, jos olet tilanteessa, jossa hoito olisi sinulle liian raskasta, se heikentäisi elämänlaatuasi tai hoito ei enää hyödyttäisi sinua.

– Esimerkiksi ympärivuorokautisessa asumispalvelussa hauraan ikäihmisen kohdalla on usein järkevää pidättäytyä raskaista syöpähoidoista ja keskittyä hoitamaan oireita ja varmistamaan mahdollisimman hyvä elämänlaatu, kertoo ylilääkäri Sanni Hellgren.

Lääkärin tekemä päätös hoidonrajauksesta ei kuitenkaan tarkoita, että sinua tai iäkästä potilasta ei haluttaisi hoitaa tai että tärkeitä hoitomuotoja jätettäisiin tekemättä.

– Hoidonrajaus ei tarkoita hoitamatta jättämistä vaan hoidon ohjaamista elämänlaadun kannalta merkittäviin asioihin, muistuttaa ylilääkäri Hellgren.

Hoitoa rajaamalla voidaan myös pitää huoli siitä, ettei iäkästä tai sairasta tarvitse jatkuvasti siirtää paikasta toiseen, kuten yksiköstä päivystykseen. Sen sijaan voidaan vaikuttaa siihen, että hänellä on hyvä olla omassa tutussa ympäristössä. Hoitotahtoon voitkin kirjata, haluatko esimerkiksi pysyä kotona mahdollisimman pitkään.

Näyttelijä Karoliina Blackburn katsoo eteenpäin. Toisinaan raskaiden hoitojen sijaan voi olla parempi keskittyä esimerkiksi kivunlievitykseen. Tärkeintä on, että potilaalla on hyvä olla elämän loppuvaiheessa.

Palliatiivinen hoito on kokonaisvaltaista hoitoa olon helpottamiseksi

Hoidonrajaukseen liittyy käsite palliatiivinen hoito, joka tarkoittaa oireenmukaista hoitoa. Hoito on tarkoitettu sellaiselle, joka on sairastunut parantumattomaan sairauteen.

– Palliatiivisella hoidolla pyritään lievittämään ja ehkäisemään kärsimystä ja vaalimaan elämänlaatua. Palliatiivinen hoito on potilaan ja hänen läheistensä aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa. Palliatiivinen hoito voi kestää joskus vuosia, toteaa ylilääkäri Hellgren.

Palliatiivisessa hoidossa tärkeintä on kipujen ja oireiden lievittäminen, mutta siihen kuuluu myös henkisiä, sosiaalisia, hengellisiä ja elämänkatsomuksellisia asioita. Palliatiivisessa hoidossa henkilökunta tukee, neuvoo ja antaa sopivaa hoitoa. 

Palliatiivista hoitoa voidaan tehdä kotona tai palliatiivisessa hoitoyksikössä. Palliatiivinen hoito voi alkaa jo sairauden hoidon rinnalla ja jatkua edelleen, vaikka sairauden kulkuun ei enää voisi vaikuttaa. Palliatiivisen hoidon viimeinen vaihe on saattohoito, joka ajoittuu viimeisille elinviikoille tai päiville.

Hoidolla varmistetaan hyvä olo loppuun saakka

Hoidonrajauksessa ja palliatiivisessa hoidossa kunnioitetaan potilaan itsemääräämisoikeutta. Hoidosta voi myös aina kieltäytyä, joko suullisesti tai kirjallisesti hoitotahdolla. 

Palliatiivisen hoidon tavoitteena on tarjota sinulle tai läheisellesi mahdollisimman hyvä hoito kaikkiin oireisiin sekä tukea jaksamista. Hoidonrajauksella haluamme varmistaa, että sinulla tai läheiselläsi on hyvä olla. Tekemällä hoitotahdon ja kannustamalla muita tekemään sen voit varmistaa, että meillä kaikilla on hyvä olla loppuun saakka.

---

Tämä on hoitotahtokampanjan toinen artikkeli. Kampanjan videolla läheisen roolissa esiintyy Karoliina Blackburn. Kampanjaa varten on myös haastateltu ylilääkäri Sanni Hellgreniä, joka työskentelee polikliinisten ja asumisen lääkäripalveluissa. Osallistu kampanjaan esittelemällä videoita tapahtumissa ja tilaisuuksissa sekä jakamalla ajatuksesi hoitotahdosta ja hoidonrajauksesta somessa hästägillä #hoitoatahtonimukaan.

Katso myös kampanjan aiemmin julkaistu artikkeli:

Hoitotahtokampanja käynnistyy - Tahtoni mukaan hoidetaan

Teksti: Tiina Heikkilä

Tuoreimmat ajankohtaiset

Sisältöjulkaisija