Valikkonäyttö
Raskaudenkeskeytys
Raskaudenkeskeytys (abortti)
Raskaudenkeskeytys - linkkilista
Raskaudenkeskeytys
Nykyään valtaosa raskaudenkeskeytyksistä tehdään lääkkeellisesti. Jos raskauden kesto on alle 10 raskausviikkoa, voidaan keskeytys tehdä kotona. Muussa tapauksessa se tehdään sairaalan vuodeosastolla. Raskausviikkoon 12+0 saakka raskaudenkeskeytys on mahdollinen raskaana olevan oman pyynnön perusteella. Tämän viikkorajan jälkeen luvan myöntää Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira.
Lähetteen raskaudenkeskeytystä varten voit saada esimerkiksi Digiklinikalta (18 vuotta täyttäneet), opiskeluterveydenhuollosta, ehkäisy- tai nuorisoneuvolasta, sosiaali- ja terveysasemalta tai työterveyshuollosta. Lähetettä varten selvitetään tarvittavat taustatiedot, arvioidaan raskauden kesto sekä täytetään vaaditut lomakkeet. Samalla suunnitellaan jatkoehkäisy, tehdään lähete laboratorioon ja arvioidaan psyykkisen tuen tarve.
Kun lähete raskaudenkeskeytystä varten on saapunut Taysiin, kutsumme sinut vastaanottokäynnille Tays Keskussairaalan tai Tays Hatanpään naistentautien poliklinikalle mahdollisimman pian, yleensä 1 - 2 viikon kuluessa. Ennen vastaanottoa toivomme sinun täyttävän esitietolomakkeen OmaTaysissa.
2.0 Hiusviivaerotin
Raskaudenkeskeytys - Vaiheet
Raskaudenkeskeytyksen vaiheet
Ota vastaanottokäynnille mukaansa mahdolliset keskeytystä varten saamasi asiapaperit (pääsääntöisesti asiakirjat siirtyvät digitaalisesti). Käynnillä lääkäri varmistaa raskauden keston ultraäänellä ja tekee tarvittaessa gynekologisen tutkimuksen. Tutkimuslöydösten ja esitietojen perusteella päätetään keskeytystavasta, joka on lähes aina lääkkeellinen kirurgisen imukaavinnan sijaan.
Raskauden lääkkeellisessä keskeyttämisessä käytetään kahta eri lääkettä, jotka otetaan 1 - 3 vuorokauden välein. Ne voivat aiheuttaa sikiövaurioita, joten lääkkeiden ottamisen jälkeen keskeytystä ei tulisi enää perua. Ensimmäinen keskeytyksen aloittamiseksi tarkoitettu mifepristonitabletti annetaan vastaanottokäynnin yhteydessä. Jos keskeytys suunnitellaan tehtäväksi kotona, potilas saa samalla käynnillä muut tarvittavat lääkkeet ja kirjalliset toimintaohjeet mukaansa.
Sairaalahoitoisissa keskeytyksissä toinen käynti on 1–3 vuorokauden kuluttua ensikäynnistä joko poliklinikalla tai vuodeosastolla. Annamme ennaltaehkäisevästi kipulääkettä ja sen jälkeen keskeytyslääkkeet. Kuukautisia runsaampi vuoto alkaa yleensä muutaman tunnin kuluessa keskeytyslääkkeiden annosta. Tarvittaessa kohtua supistavia lääkkeitä voidaan antaa lisää 3–4 tunnin välein.
Sairaalahoitoisissa keskeytyksissä kotiutuminen onnistuu usein iltapäivän kuluessa, mutta saattaa viivästyä, jos keskeytyminen etenee hieman hitaammin. Kotiutuminen aikuisen hakijan kanssa on mahdollista kun keskeytyminen on tapahtunut ja potilaan vointi seurannassa on kaikin tavoin vakaa.
Kaikille korkeintaan 16-vuotiaille järjestämme sairaalakäynnillä tapaamisen sairaalamme sosiaalityöntekijän kanssa. Tarvittaessa tapaaminen pyritään järjestämään myös tätä vanhemmille, jos tarvetta ilmenee.
2.0 Hiusviivaerotin
Raskaudenkeskeytys - Raskaudenkeskeytyksen jälkeen
Raskaudenkeskeytyksen jälkeen
Raskaudenkeskeytyksen jälkeen on tärkeää huolehtia raskauden ehkäisystä. Ennen keskeytystä valittu raskauden jatkoehkäisy, esimerkiksi ehkäisypillerit, aloitetaan keskeytyspäivän jälkeisenä päivänä.
Jos jatkoehkäisyksi on valittu kierukka, se voidaan asettaa kirurgisen keskeytyksen yhteydessä, tai tarvittaessa jo viikon kuluttua lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen, kunhan kohdun tyhjeneminen on varmistettu. Kierukan tai ehkäisyimplantaatin (kapseli) asetusta varten varaa aika ehkäisy- tai nuorisoneuvolaan tai opiskeluterveydenhuoltoon. Asetusajankohtaa odottaessa suositellaan käytettävän keltarauhashormoniehkäisyä pillereinä (minipillerit).
Raskaudenkeskeytyksen jälkeen ensimmäinen kierukka (hormoni- tai kuparikierukka) tai ehkäisyimplantaatti ovat maksuttomia, vaihtoehtoisesti pilleriehkäisy kuuden kuulauden ajan. Alle 21-vuotiaille pirkanmaalaisille ja alueella opiskeleville toisen asteen opiskelijoille raskauden ehkäisy on kokonaan maksutonta (2024).
Raskauden keskeytyminen varmistetaan verinäytteestä tehtävällä raskaushormonin määrityksellä (P-hCG) 3 - 4 viikkoa raskauden keskeytyksen jälkeen. Laboratoriolähete verikokeeseen tehdään poliklinikkakäynnin yhteydessä. Huolehdithan itse ajanvarauksesta näytteenottoon.
Pääsääntöisesti varsinaista jälkitarkastusta raskaudenkeskeytyksen jälkeen ei tarvita.
Psyykkistä tukea voit tarvittaessa saada esimerkiksi seuraavista palveluista:
- Sosiaali- ja terveysasemien mielenterveys- ja päihdetyön tiimit
- Työterveyshuolto
- Kouluterveydenhuolto ja opiskeluterveydenhuolto, koulupsykologit ja -kuraattorit
- Äitiys- ja lastenneuvolat, neuvolapsykologit
- Nuorisoneuvola (alle 22-vuotiaat tamperelaiset ja orivesiläiset)
- Kriisikeskus Osviitta
- Mielenterveystalo.fi: Omahoito-ohjelmat
- Valtakunnallinen Mieli ry:n kriisipuhelin: 09 2525 0111, auki 24/7
- MIELI: Kriisichat
- Tampereen NNKY: Ituprojekti Itu-työstä
- Srk:n perheasian neuvottelukeskus Tampereella (palvelee koko Pirkanmaan aluetta, myös chat-palvelua): Perheneuvonta
2.0 Hiusviivaerotin
Raskaudenkeskeytys - Keskeytykseen liittyvät ongelmat
Keskeytykseen liittyvät ongelmat
Lääkkeellisessä keskeytyksessä saatetaan joutua verensiirtoon tai kohtuontelon kaavintaan runsaan verenvuodon vuoksi. Näin tapahtuu kuitenkin harvoin, alle prosentissa keskeytyksistä. Jälkivuoto kestää lääkkeellisessä keskeytyksessä keskimäärin kolmen viikon ajan.
Antibioottihoitoa vaativa infektio esiintyy 3–5 prosentilla keskeytyspotilaista. Jos kohtu ei tyhjene lääkehoidolla, joudutaan joskus tekemään kaavinta. Näin käy arviolta 2–4 prosentille potilaista.
Ilman komplikaatioita sujuneella raskaudenkeskeytyksellä ei ole todettu naisen hedelmällisyyttä heikentävää vaikutusta. Toistuvien keskeytysten vaikutuksista hedelmällisyyteen tai tulevien raskauksien ongelmiin ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa.
2.0 Hiusviivaerotin
Raskaudenkeskeytys - hoitoyksiköt - nosto
Raskaudenkeskeytys - Sinua saattaisi kiinnostaa - linkit
Sinua saattaisi kiinnostaa
Raskaudenkeskeytys - hoitopolku - nosto
Päivitetty 23.10.2024