Keskenmenon hoitopolku

Keskenmeno alkaa yleensä vähäisellä verenvuodolla, joka saattaa muuttua runsaammaksi. Vuodon mukana saattaa tulla hyytymiä. Kuukautiskipujen kaltaiset alavatsa- ja selkäkivut ovat yleisiä.

Niukka verenvuoto alkuraskaudessa on tavallista eikä aina tarkoita keskenmenoa. Jatkotutkimuksia tarvitaan vasta, jos vuoto pitkittyy tai runsastuu tai jos ilmaantuu kipuja.

Sairaalassa järjestetään viikoittain muistohetkiä raskauden aikana menetyksen kohdanneille hiljentymishuoneessa.

Jos sinulla on niukkaa rusehtavaa/vaaleanpunaista/kirkasta verenvuotoa pyyhkiessä, etkä ole kovin kipeä, voit jäädä seuraamaan tilannetta kotiin.

Jos vuoto runsastuu, on kuukautistyyppistä, hyytymäistä tai siteestä läpimenevää tai sinulla on kipua tai kuumetta, ole yhteydessä neuvolaan, digiklinikkaan tai omalle terveysasemalle.  Kiireellisissä tilanteissa voit olla yhteydessä myös päivystysapuun numeroon 116 117, joka vastaa puheluihin vuorokauden ympäri.

Yhteydenotossa määritellään jatkotutkimusten tarve ja kiireellisyys. Sinut ohjataan tarvittaessa laboratorionäytteisiin ja lääkärin arvioon.

Hoidontarpeen arvion jälkeen sinut ohjataan tarvittaessa lääkärin vastaanotolle neuvolaan, kiirevastaanotolle tai avovastaanotolle omalle terveysasemalle. Tilanteen mukaan sinulle tehdään ultaräänitutkimus ja arvioidaan myös muiden jatkotutkimusten tarve.

Jos sinulla todetaan keskenmeno, vointiasi voidaan usein jäädä seuraamaan perusterveydenhuollossa. Jos oireesi ovat hankalat tai keskenmeno on epävarma, sinulle tehdään tarvittaessa lähete erikoissairaanhoitoon.

Keskenmeno aiheuttaa usein surua ja menetys voi jäädä painamaan mieltä sekä keskenmenon kokeneella että hänen läheisellään. Mikäli koette tarvitsevanne asiantuntija-apua, asiasta kannattaa mainita hoitajalle tai lääkärille. Keskusteluapua voitte saada esimerkiksi sairaalapastorilta, sosiaalityöntekijältä, terveysaseman sairaanhoitajalta tai neuvolasta.

Sairaalassa järjestetään menetyksen kohdanneille muistohetkiä hiljentymishuoneessa. 

Tukea voit saada myös seuraavien tahojen kautta:

Jos erikoissairaanhoidon tutkimukset katsotaan tarpeellisiksi, sinusta tehdään lähete naistentautien poliklinikalle tai kiireellisessä tapauksissa naistentautien päivystykseen. Pääsääntöisesti riittää, että raskauden tilanne tarkistetaan poliklinikalla 1–2 viikon kuluessa.

Lähetteen käsittelyssä kestää muutama päivä, jonka jälkeen sinulle soitetaan vastaanottoajasta. Naistentautien poliklinikka toimii sekä Tays Keskussairaalan että Tays Hatanpään tiloissa, ja käyntiaika voidaan antaa kummalle tahansa poliklinikalle.

Ennen vastaanotolle tuloa

  • Kirjaudu OmaTays-palveluun ja tarkista/täydennä yhteystietosi. 
  • Käy täyttämässä naistentautien esitietolomake OmaTaysissa. Saat ohjeet lomakkeen täyttämisestä ajanannon yhteydessä.

Saapuminen naistentautien poliklinikalle (Tays Keskussairaala)

Saapuminen naistentautien poliklinikalle (Tays Hatanpää)

Käynnillä tapaat lääkärin ja hoitajan. Lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen ja arvioi raskauden tilaa ultraäänellä. Käynnillä voidaan ottaa gynekologisia näytteitä sekä verikokeita. 

Jos keskenmeno varmistuu, kohdun tyhjentäminen on tarpeen. Keskenmeno hoidetaan pääsääntöisesti lääkkeellisesti. Lääkärin tutkimuksen jälkeen saat hoitajalta tarvittavat ohjeet ja lääkkeet.

Tarvittaessa sinulle kirjoitetaan sairauslomaa, tavanomaisesti 2–3 vuorokautta.

Jos keskenmeno todetaan enintään raskausviikolla 10, keskenmenon hoito voidaan toteuttaa pääsääntöisesti kotona. Sinulla on oltava aikuinen tukihenkilö seuranasi.

Keskenmenon lääkkeellinen hoito kotona

Kun raskausviikot ovat yli 10 tai lääkäri arvioi, ettei keskenmenon hoidolle kotona ole riittäviä edellytyksiä, hoito tapahtuu sairaalassa. Saat vastaanottokäynnin yhteydessä ohjeet osastolle tuloon ja mahdollisten verinäytteiden ottoon.

Halutessasi voit ottaa tukihenkilön mukaan osastolle. Useimmiten kotiutuminen onnistuu samana päivänä.

Keskenmenon hoito lääkkeellisesti vuodeosastolla

Jälkitarkastukseksi  riittää yleensä virtsasta tehtävä raskaustesti. Uutta raskautta voi halutessaan yrittää heti, kun vuoto on loppunut ja raskaustesti on negatiivinen tai viimeistään seuraavien kuukautisten jälkeen.

Jos uusi raskaus ei ole heti ajankohtainen, saat halutessasi tukea perhesuunnitteluun neuvolasta.

Jos keskenmenon hoidon jälkeen ilmenee tulehdusoireita, kuumetta, lisääntyvää alavatsakipua, jälkivuoto muuttuu pahanhajuiseksi tai erittäin runsaaksi tai sinulla on muuta huolta, voit olla yhteydessä naistentautien poliklinikalle tai virka-ajan ulkopuolella naistentautien päivystykseen.

Päivitetty 4.11.2024