Kun läheisesi on kuollut
Vainajatoiminta
Vainajapalveluissa annamme tukea ja ohjausta vainajan läheiselle kuolemaan liittyvien asioiden hoidossa. Vastaamme vainajien vastaanottamiseen, säilyttämiseen ja luovuttamiseen liittyvistä asioista, sekä teemme yhteistyötä, tarjoamme tiloja, palveluita ja avustamista eri viranomaistahoille kuolemansyyn selvittämiseksi.
Toimi näin
Jos läheisesi on menehtynyt terveydenhuollon toimintayksikössä, voit sopia läheistäsi hoitaneen yksikön kanssa ajankohdasta mennä katsomaan vainajaa.
Vainaja siirretään yksiköstä hoitopaikan vainajasäilytystiloihin tai lähimpään toisen yksikön säilytystilaan jos toimintayksikössä, jossa kuolema on tapahtunut, ei ole omaa vainajasäilytystilaa. Jos kuolemansyy on selvä, eikä kuolemansyyn selvittämistä lääketieteellisellä tai oikeuslääketieteellisellä ruumiinavauksella tarvita, voi vainajan noutaa yleensä jo kuolemaa seuraavana päivänä.
Jos kuolemansyyn selvittäminen on tarpeen, vainaja siirretään Tays Keskussairaalan vainajasäilytystiloihin odottamaan ruumiinavausta.
Vainajan noudon järjestäminen on läheisen tehtävä. Hautaustoimisto auttaa vainajan noutoon liittyvissä järjestelyissä ja sinne on hyvä olla yhteydessä mahdollisimman pian läheisen kuoleman jälkeen.
Palvelun maksullisuus
Palvelu on maksuton.
Vainajan säilytys ja sairaalassa menehtyneen vainajan kuljetus säilytystiloihin ovat maksuttomia palveluita.
Omaiset huolehtivat kuljetusjärjestelyistä ja -kustannuksista, jos vainaja on menehtynyt kotona tai hoitokodissa ja lääkäri on todennut kuoleman paikan päällä eikä kuolemansyyn selvitystä enää tarvita.
Vainajalle tulee lasku muusta mahdollisesta kuolemaa edeltäneestä sairaala- tai laitoshoidosta vainajan kotiosoitteeseen.
Soita
Puhelinasioinnista voi tiedustella vainajien vastaanotosta, säilytyksestä ja luovutuksesta sekä Tays Hatanpään kappelin käyttöön liittyvistä asioista.
Puhelinnumerot
044 472 8450
, Yhteydenotot virka-aikana
Tays Keskussairaalan vainajapalveluiden eli obduktion puhelinasiointi. Puhelinasioinnista voi tiedustella vainajien vastaanottoon, säilytykseen, luovutukseen ja kappeliin liittyviä asioita, sekä sopia esimerkiksi käynneistä ja vainajan noudosta. Vastaamme myös kuolemansyyn selvittämiseen liittyviin kysymyksiin ja tiedusteluihin ja ohjaamme muissa kuolemaan liittyvissä asioissa.
Puhelinnumerot
03 311 75752
, Tiedustelut ja käynneistä sopiminen
029 524 7511
, Oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset
Katso toimipisteet
Käyntiosoite
Arkkiatrinkuja 6, 33520 TAMPERE
Tays Keskussairaala, O-rakennus
Postiosoite
PL 2000, 33521 TAMPERE
-
Vainajatoiminta, Tays Keskussairaala
Käyntiosoite
Hatanpäänkatu 24, 33900 TAMPERE
Tays Hatanpään kantasairaalan kappeli
Gauffininkatu 3, 33900 TAMPERE
Hatanpään puistosairaalan kappeli
Käyntiosoite
Arkkiatrinkuja 6, 33520 TAMPERE
O-rakennus
Postiosoite
PL 2000, 33521 TAMPERE
-
Vainajatoiminta, Tays Keskussairaala
Tuloksia ei löytynyt.
Tuloksia ei löytynyt.
Vainajapalvelut
Vainajan läheinen joutuu surun hetkellä kohtaamaan tunteita ja hoitamaan asioita, jotka saattavat olla hänelle ennen kokemattomia ja tuntua ylivoimaisilta. Toivomme, että tämän sivun tiedoista on apua läheisen kuolemasta aiheutuneessa surussa sekä käytännön asioiden järjestelyissä.
Sairaalan osastojen ja vainajatoiminnan henkilökunta ohjaa kuolemaan liittyvien asioiden hoidossa. Osastojen hoitajat voivat kertoa vainajan viime vaiheista sairaalan osastolla. Vainajatoiminnan henkilökunta tukee ja opastaa kuoleman jälkeisten asioiden hoidossa. Sairaalapapit ovat sielunhoitajina läheisten käytettävissä. Sosiaalityöntekijät neuvovat taloudellisten ja käytännön asioiden järjestelyssä.
Kuoleman tapahduttua läheisen tulee mahdollisimman nopeasti ottaa yhteyttä vainajan uskonnolliseen tai vakaumukselliseen yhteisöön sekä hautaustoimistoon. Näiden tahojen kanssa voi alustavasti sopia hautaamiseen liittyvistä asioista sekä saada ohjausta muiden käytännön asioiden hoitamiseen.
Vainaja siirretään kuoleman jälkeen vainajasäilytystiloihin, joita on Pirkanmaan hyvinvointialueella eri puolilla. Tilanteesta ja paikasta riippuen kuljetuksesta huolehtivat joko läheiset tai hoitoyksikkö.
Muualla kuin sairaalassa kuolleet henkilöt, joille on tarve tehdä kuolemansyyn selvitys ruumiinavauksen avulla, kuljetetaan Tays Keskussairaalan vainajasäilytystiloihin. Säilytyspaikasta ja paikallisista käytänteistä voitte aina kysyä hoitohenkilökunnalta yksiköstä, jossa vainaja on kuollut.
Hoitoyksikössä läheiset voivat halutessaan viettää hetken vainajan luona heti kuoleman tapahduttua. Jos vainaja siirretään Tays Keskussairaalan O-rakennuksen tai Hatanpään sairaalan säilytystilaan, voidaan näissä tiloissa sopia myös vainajan näyttö kappelissa hautaustoimiston tullessa noutamaan vainajaa. Samoin erikseen sovitusti on mahdollista hyvästellä vainaja kappelitiloissa jo ennen kuin hautaustoimisto noutaa hänet. Näille tilanteille varataan aika arkipäivisin kello 10–15, puhelin 03 3117 5752. Samasta numerosta läheiset voivat tiedustella vainajan ruumiinavauksen sekä noutamisen ajankohtaa.
Vainajan noudon järjestäminen vainajasäilytyksestä on läheisten tehtävä. Läheisten tulee kuoleman tapahduttua olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä hautaustoimistoon, joka auttaa vainajanoutoon liittyvissä käytännön järjestelyissä.
Jos vainajan kuolemansyy on selvä, ei hänelle tehdä kuolemansyyn selvittämistä ruumiinavauksen avulla. Tällöin vainaja on noudettavissa vainajasäilytyksestä yleensä jo kuolemaa seuraavana päivänä.
Jos kuolemansyy selvitetään lääketieteellisen tai oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen avulla, viivästyy noutamisen ajankohta muutamalla päivällä. Tarkemmat tiedot ja ohjeet noutoon liittyvistä asioista saa soittamalla vainajasäilytykseen arkipäivisin kello 10–15, puhelin 03 3117 5752.
Lääkäri toteaa kuoleman. Hoitava lääkäri kirjoittaa hautausluvan, kun kuolemansyy on selvillä. Hautauslupa postitetaan vainajan kotiosoitteeseen tai erikseen sovittuun osoitteeseen. Läheiset saavat pyynnöstä jäljennöksen kuolintodistuksesta.
Lääketieteellinen ruumiinavaus
Lääketieteellisen ruumiinavauksen yhteydessä hoitava lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen saatuaan patologin lausunnon kuolemansyystä. Jos kuolemansyyn selvittäminen edellyttää jatkotutkimuksia, hoitava lääkäri antaa ruumiinavauksen jälkeen hautausluvan ja myöhemmin kuolintodistuksen.
Hautauslupa postitetaan vainajan kotiosoitteeseen tai erikseen sovittuun osoitteeseen. Läheiset saavat pyynnöstä jäljennöksen kuolintodistuksesta.
Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus
Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen oikeuslääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen. Jos kuolintodistuksen kirjoittaminen viivästyy tutkinnallisista syistä, kirjoittaa oikeuslääkäri ensin hautausluvan.
Hautauslupa annetaan hautaustoimiston työntekijälle, joka noutaa vainajan säilytyksestä. Läheiset saavat pyynnöstä jäljennöksen kuolintodistuksesta poliisilta, joka määrittää oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen tarpeellisuuden yhdessä oikeuslääkärin kanssa.
Oikeuslääketieteellisiin ruumiinavauksiin liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä arkipäivisin kello 8–14 numeroon 029 524 7511.
Vainajan mukana ollut omaisuus luovutetaan läheiselle aina hoitoyksiköstä käsin.
Jos vainaja on tuotu Keskussairaalan vainajasäilytykseen sairaalan ulkopuolelta, luovutetaan hänellä mahdollisesti mukana ollut omaisuus vainajasäilytyksestä joko läheiselle tai sovitusti hautaustoimiston henkilöstölle vainajanoudon yhteydessä.
Kuvaaminen Taysin vainajatoiminnassa on sallittu vain toiminnasta vastaavalle henkilöstölle, patologille, oikeuslääkärille ja poliisiviranomaiselle. Kaikilta muilta kuvaaminen obduktio-osaston tiloissa on kielletty.
Vainajan läheiset voivat kuvata kappelitiloissa niin halutessaan.
Jos vainaja on ollut hoidettavana hoito-osastolla, lasku sairaalahoidosta lähetetään vainajan kotiosoitteeseen. Asiakasmaksuista lisätietoa: Asiakasmaksut (Pirha.fi)
Kuolemansyyn selvittäminen ruumiinavauksen avulla ei aiheuta kustannuksia vainajalle tai hänen läheiselleen.
Potilaskertomuksen tiedot ovat salassa pidettäviä myös potilaan kuoleman jälkeen. Vainajan potilastietoja voidaan luovuttaa vain siinä tapauksessa, kun se on välttämätöntä tietoja pyytävän henkilön tärkeiden etujen tai oikeuksien selvittämistä tai toteuttamista varten. Tietoja pyytävällä ei ole oikeutta saada nähtäväkseen rajoituksetta kaikkia vainajan potilaskertomuksia.
Vainajan potilastietoja voi pyytää potilaskertomuskeskuksesta. Pyynnössä on aina mainittava käyttötarkoitus ja perustelu luovutukselle. Pyynnön voi tehdä digitaalisessa asioinnissa (Asioi hallinnon kanssa) tai lomakkeella Vainajan tietojen luovuttamispyyntö. Allekirjoitettu lomake toimitetaan Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon osoitteella Pirkanmaan hyvinvointialue, Kirjaamo, PL 272, 33101 Tampere.
Sinua saattaisivat kiinnostaa
Päivitetty 22.1.2025