ERAS Potilasohje suolistoleikkaukseen tulevalle
Sinulle on suunniteltu tehtäväksi suolistoleikkaus. Valmistautumalla hyvin leikkaukseen voit vaikuttaa toipumiseesi ja varmistat mahdollisimman nopean palautumisen normaaliin arkeen.
Tämän oppaan tarkoitus on ohjata ja tukea toipumistasi parhaalla mahdollisella tavalla niin, että leikkaus vaikuttaisi mahdollisimman vähän normaaliin elämääsi. Käyttämämme tehostetun toipumisen mallin (ERAS = Enhanced Recovery After Surgery) on todettu edistävän leikkauksen jälkeistä toipumista.
Hoitohenkilökuntamme on mukana tukemassa sinua, olet kuitenkin itse avainasemassa hoidon onnistumisessa. Jos sinulla on akuutti hengitystieinfektio tai kuumetta, ole yhteydessä kutsukirjeessä mainittuun puhelinnumeroon.
Ensikäynti
Sinusta on tehty lähete sairaalaan, minkä perusteella sinut on kutsuttu kuvantamistutkimuksiin. Tämän jälkeen sinut on kutsuttu ensikäynnille Taysiin.
Ennen ensikäyntiä sinulta on otettu verikokeita, sydänfilmi ja sairaalabakteerinäytteet (MRSA) oman alueen laboratoriossa.
Ensikäynnillä kirurgi tutkii sinut, tekee hoidon tarpeen arvioinnin, kartoittaa riskitekijät ja ohjeistaa hoidon. Sairaanhoitaja kartoittaa toimintakykyäsi, ravitsemuksellista tilaasi sekä arvioi leikkaukseen vaikuttavia riskitekijöitä.
Sinulta tiedustellaan myös mahdollisten tupakkatuotteiden käyttöä ja ohjataan leikkaukseen valmistautumisessa.
Käynnillä saat leikkaukseen tuloa koskevat ohjeet kuten tämän vihkosen, sekä leikkausajan mahdollisuuksien mukaan. Saat myös ohjeita mahdollista avanneleikkausta varten, mikäli sellainen on sinulle suunnitteilla.
Erillinen moniammatillinen asiantuntijatyöryhmä arvioi sinun hoidollisen tilanteesi ja sinulle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma.
Tarpeen mukaan sinut ohjataan ennen leikkausta sädehoitoon tai säde- ja leikkaushoidon yhdistelmähoitoihin.
Ennen leikkausta sinulle tulee vielä mahdollisesti esikäynti (kirurgille, sairaanhoitajalle, avannehoitajalle) tai vaihtoehtoisesti sairaanhoitaja soittaa sinulle tarkistussoiton.
OmaTays
OmaTays on Taysin digitaalisen asioinnin palvelu. OmaTaysissa näet muun muassa omat ajanvarauksesi ja voit täyttää sähköisiä kyselyitä. OmaTaysissa ei näy potilaskertomustekstejä, mutta OmaTaysista pääsee kätevästi katsomaan niitä Omakantaan.
Biopankkitoiminta
Taysissa toimii Tampereen Biopankki, joka kerää ja luovuttaa näytteitä tieteellisiin tutkimuksiin. Voit antaa oman biopankkisuostumuksesi OmaTaysissa.
Leikkaukseen valmistautuminen kotona
Ennen leikkaukseen tuloa voit liikkua normaalisti. Hyvä peruskunto ennen leikkausta edesauttaa toipumistasi.
Säännöllinen liikunta on hyvä tapa parantaa toimintakykyä ja terveyttä. Merkittäviä terveysvaikutuksia saadaan aikaan säännöllisellä reippaalla liikunnalla, arkiliikunnalla ja muulla fyysisellä aktiivisuudella sekä perinteisellä kuntoliikunnalla.
Arki- ja hyötyliikuntaa voit toteuttaa pieninä palasina niin vapaa- ajalla kuin töissäkin. UKK-instituutissa on laadittu suositus aikuisten liikkumisesta, johon voit tutustua tähän oppaan lopussa.
Kuntoutumisohjeet leikkauksen jälkeen löytyvät oppaan lopusta ja voit harjoitella niitä jo ennen leikkaukseen tuloa.
Ennen leikkausta sinun on pyrittävä mahdollisimman hyvään ravitsemustilaan edistääksesi toipumista. Älä aloita laihduttamista tässä vaiheessa. Ensikäynnillä arvioidaan ravitsemustilaasi ja saat tarvittaessa ohjausta ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Riittävään proteiinin saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota.
Leikkausta edeltävänä iltana voit syödä kevyesti klo 24 saakka. Tämän jälkeen tulee olla ravinnotta.
Kun huolehdit riittävästä ravitsemuksesta:
- elimistösi vastustuskyky paranee, jolloin esimerkiksi riski sairastua tulehdussairauksiin pienenee
- toimintakykysi pysyy hyvänä, jolloin jaksat hoitaa paremmin arjen askareita
- toipumisesi sairauksista ja niiden hoidoista nopeutuu
- toipumisesi leikkauksesta nopeutuu
- haavojen paraneminen nopeutuu
- lääkkeiden tarve saattaa vähentyä, kun yleiskunto paranee
- jos joudut sairaalaan, sairaalassaoloaikasi saattaa lyhentyä.
Ensikäynnillä saat mukaasi hiilihydraattijuomat. Kaksi hiilihydraattijuomaa nautitaan leikkausta edeltävänä iltana ja yksi leikkausaamuna ennen sairaalaan tuloa. Tällä pyritään siihen, että vointisi ja verensokeritasosi ovat mahdollisimman hyvät ennen ja jälkeen leikkauksen.
Alkoholin käytöstä tulee pidättäytyä vähintään 4 viikkoa ennen leikkausta, sillä alkoholi lisää leikkaukseen liittyviä riskejä.
Tupakka, sähkösavukkeet ja nuuska lisäävät merkittävästi leikkauksiin liittyviä haittavaikutuksia; esimerkiksi leikkaushaavan tulehdukset ovat 75 % yleisempiä tupakoivilla kuin tupakoimattomilla. Tupakoinnin lopettaminen tukee leikkauksen onnistumista ja nopeaa toipumista ja se onkin merkittävin toipumistasi edistävä yksittäinen tekijä – Tays on savuton sairaala.
Ensikäynnillä käydään läpi mahdolliset kotilääkkeesi. Lääkkeitä saatetaan tauottaa ennen leikkausta ja saat siitä erillisen ohjeen.
Influenssarokotteen ottamista on vältettävä 1 viikko ennen leikkausta ja 2 viikkoa sen jälkeen. Muiden rokotteiden kohdalla tarkista voimassa olevat suositukset.
Mikäli käytät Omega3-valmisteita tai muita luontaistuotteita, jätä nämä valmisteet ottamatta vähintään kaksi viikkoa ennen leikkaukseen tuloa.
Leikkausta edeltävä päivä
- Jos sinulla on akuutti hengitystieinfektio tai kuumetta, ole yhteydessä kutsukirjeessä mainittuun puhelinnumeroon.
- Ennen sairaalaan tuloa muista poistaa kynsilakka, rakennekynnet, meikit sekä kaikki korut ja lävistykset.
- Käy suihkussa leikkausta edeltävänä iltana. Kiinnitä erityistä huomiota leikkausalueeseen, nivusiin ja napaan.
- Pukeudu peseytymisen jälkeen puhtaisiin vaatteisiin ja vaihda puhtaat lakanat.
- Hygieniasyistä hajusteiden ja meikkien käyttö on kiellettyä leikkaukseen tullessa.
- Varmista, että leikkausalueen iho on ehjä. Esimerkiksi haava, ihottuma, palovamma tai tulehdus voi olla esteenä toimenpiteelle. Tarvittaessa ota yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun puhelinnumeroon.
- Pakkaa mukaan sairaalaan omat hygieniatarvikkeet, puhelin ja laturi, mahdollinen cpap-laite ja kotiutumista varten mukavat vatsaa puristamattomat vaatteet.
- Emme suosittele tulemaan sairaalaan omalla autolla, sillä autolla ajaminen on kiellettyä vähintään 24 tuntia leikkauksen jälkeen ja leikkauksesta riippuen pidempään.
- Aloita suolentyhjennys saamiesi ohjeiden mukaan, mikäli sinulle on sellainen määrätty. Mikäli leikkauksesi edellyttää suolen tyhjennyksen, saat sairaalasta tarvittavat ohjeet ja aineet.
- Nauti hiilihydraattijuomat (PreOp-juoma 2 pulloa) illan aikana.
Leikkauspäivänä
- Jos leikkauksesi vaatii suolen tyhjennystä vielä aamulla, toimi saamiesi ohjeiden mukaan.
- Nauti 2 tuntia ennen sairaalaan tuloa hiilihydraattijuoma (PreOp-juoma 1 pullo). Muuten ole ehdottomasti syömättä ja juomatta. Leikkaus voidaan joutua perumaan, jos ravinnotta oloa ei ole noudatettu.
- Jos sinulla on käytössäsi kotilääkkeitä, olet saanut niistä erilliset ohjeet. Toimi näiden ohjeiden mukaan. Voit ottaa sovitut lääkkeet pienen vesimäärän kanssa.
- Muista pukea tukisukat jalkaan. Jos et saa puettua sukkia kotona, ota ne mukaasi sairaalaan. Sukat autetaan sinulle jalkaan leikkaussalissa.
- Leikkauspäivän aamuna, jos tulet Tays Keskussairaalaan, tule Leiko-yksikköön K-rakennus (5. krs). Jos tulet Hatanpään sairaalaan, tule Leiko24-yksikköön (2. krs).
- Istu odottamaan, hoitaja tulee noutamaan sinut odotustilasta. Sinun ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Huomaathan, että saapumisjärjestys ei ole sama kuin leikkausjärjestys.
- Leikossa hoitaja haastattelee sinua ennen toimenpidettä ja antaa mahdollisen esilääkkeen.
- Leikkauksen kestoaika riippuu toimenpiteesi etenemisestä, joten sitä ei voida arvioida tarkkaan etukäteen.
- Leikkauksen jälkeen kirurgi voi soittaa läheisellesi, jos näin on sovittu.
- Omaisten kannattaa soittaa osastolle aikaisintaan iltapäivällä, sillä leikkauksen jälkeen siirryt vielä heräämöön.
Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön (Tays Keskussairaala) tai valvontaan (Hatanpään sairaala). Vointiasi tarkkaillaan aktiivisesti. Sinut autetaan istumaan, seisomaan ja lyhyesti kävelemään, jos vointisi sallii sen. Vatsan tukena sinulla voi olla tukivyö. Hengityksen tehostamiseksi aloitetaan pulloon puhallusharjoitukset. Ohjeet löytyvät Kuntoutumisohjeet suolistoleikkauksen jälkeen -kohdasta.
Jotta toipumisesi alkaa parhaalla mahdollisella tavalla, kerro rohkeasti heräämön hoitajalle tuntemuksistasi, kuten kivusta, pahoinvoinnista ja palelemisesta.
Heräämössä oloajan kesto vaihtelee. Vointisi ja elintoimintojesi ollessa riittävän hyviä sinut siirretään vuodeosastolle.
Leikkauksen jälkeinen kipu on yleensä lyhytkestoista ja yksilöllistä. Leikkauskipu hoidetaan joko selän nikamien välistä laitettavalla epiduraalikatetrilla tai muulla kivunhoitomenetelmällä. Lisäksi saat suun kautta otettavaa kipulääkettä. Kipua arvioidaan kipumittaria käyttäen ja tuntemuksiesi mukaan. Epiduraalipuudutusta jatketaan 2–3 päivää leikkauksesta ja tämän jälkeen jatketaan suun kautta otettavilla kipulääkkeillä.
Pahoinvointia voi esiintyä leikkauksen jälkeen muun muassa nukutuksesta johtuen. Leikkauksen jälkeistä pahoinvointia
ehkäistään säännöllisellä lääkityksellä.
Kipua arvioidaan sinulta kyselemällä asteikolla 0–10 tai sanallisesti arvioiden: ei kipua, lievä kipu, kohtalainen kipu, kova kipu, sietämätön kipu.
Pahoinvointia arvioidaan myös asteikolla 0–10 tai sanallisesti arvioiden: ei pahoinvointia, lievä pahoinvointi, kohtalainen pahoinvointi, voimakas pahoinvointi.
Leikkauksen jälkeen osastolla
Osastolla jatketaan leikkauksen jälkeen tarkkailua ja saat omat tavarasi. Tapaat osastolla hoitajien lisäksi lääkäreitä sekä mahdollisesti fysioterapeutin, avannehoitajan ja sosiaalityöntekijän. Halutessasi sinulla on myös mahdollisuus saada keskusteluapua sairauden tuomaan tilanteeseen.
Kuntoutumiseesi sisältyy liikkumisen lisäksi monia muitakin asioita kuten ravitsemuksen seuranta sekä mahdollinen avannesidosharjoittelu. Näiden tarkoitus on edesauttaa kotona pärjäämistä.
Varhainen vuoteesta nouseminen ja voinnin mukaan liikkeelle lähteminen parantaa hengitystä, kudosten hapettumista, lihastoimintoja, tukee suolen toiminnan käynnistymistä ja vähentää leikkaukseen liittyviä komplikaatioita.
Aktiivisen kuntoutuksen avain olet sinä. Kuntoutuksesi tukena ovat hoitajat ja fysioterapeutti. Vuoteessa ollessasi on tärkeää huomioida nilkkojen pumppaavat liikkeet, ojennukset sekä koukistukset. Näillä ehkäistään alaraajojen laskimotukoksia.
Heti leikkauksen jälkeen tavoitteena on lisätä pystyssä oloaikaa ja kävelyharjoitusten määrää. Leikkauspäivänä tavoitteena on olla istumassa/jalkeilla kaksi (2) tuntia. Leikkauksesta seuraavana päivänä tavoitteena olla liikkeellä vähintään kahdeksan (8) tuntia.
Liikkeellä oleminen tarkoittaa kävelyä, istumista ja vuoteessa tehtäviä kuntoutumisliikkeitä eli mahdollisimman paljon pois makuuasennossa olemista.
Leikkauksesta riippuen sinulla saattaa olla esimerkiksi virtsakatetri. Tämä pyritään poistamaan mahdollisimman nopeasti liikkumisen helpottamiseksi.
Suihkussa voi käydä normaalisti toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Vesi ja haavan ilmakylpy edesauttavat haavan parantumista.
Heräämössä alkaneet pulloon puhallusharjoitukset jatkuvat osastolla heti leikkauspäivästä alkaen.
Sairaalassa voit seurata omaa kuntoutumistasi seuraavassa kohdassa olevan omaseurantalistan avulla.
Voit seurata oman kuntoutumisesi edistymistä leikkauksen jälkeen. Merkitse ylös, kun olet tehnyt listassa mainitun asian.
- Olen tehnyt pulloon puhallukset.
- Olen harjoittanut jalkojen pumppaavia liikkeitä.
- Olen ollut istumassa / jalkeilla.
- Olen saanut juotua / syötyä leikkauksen.
- Olen käynyt suihkussa.
- Olen saanut virtsattua virtsakatetrin poiston jälkeen.
- Olen harjoitellut avannesidosvaihtoa, jos minulla on avanne.
- Olen harjoitellut verisuonitukoksia ehkäisevän pistohoidon.
Ravitsemus vaikuttaa elämänlaatuun ja toimintakykyyn ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Riittävästä ravintoaineiden saannista sekä neste- ja suolatasapainosta huolehtiminen on tärkeää. Mahdollisimman monipuolinen, terveellinen ruokavalio tukee suoliston ja mielen terveyttä.
On hyvä syödä monipuolisesti, säännöllisesti ja pienempiä annoksia tasaisesti päivän aikana. Säännöllinen syöminen tukee suoliston normaalia toimintaa. Ruoan huolellinen pureskelu ja rauhallinen ateriointi helpottavat mahdollisia vatsavaivoja.
Leikkauksen jälkeen suoli toipuu vähitellen, jolloin ravintoaineiden imeytyminen, suolen toiminta ja nestetasapaino paranevat. Varsin moni suolistoleikattu voi syödä tavanomaista ruokaa. Avanneleikatuilla neste- ja suolatasapainosta huolehtiminen on päivittäinen perusasia, etenkin ohutsuoliavanneleikatuilla.
Leikkauspäivänä ravitsemus toteutetaan sairaalassa suonensisäisillä nesteillä ja juotavilla. Syöminen aloitetaan nestemäisestä ruuasta, josta siirrytään kiinteään ruokaan. Sairaalassa on hyvä käyttää vielä erillisiä lisäravinnejuomia, joissa on paranemista edistävää proteiinia.
Ravitsemuksen seuranta on tärkeää sinulle ja hoitohenkilökunnalle. Riittävän nesteytyksen ja ravitsemuksen turvaamiseksi käytämme nestelistaa. Nestelistan avulla pystyt itsekin tarkkailemaan, oletko syönyt ja juonut tarpeeksi.
Saat tarkempaa ohjausta hoitohenkilökunnalta.
Varhainen liikkeelle lähteminen leikkauksen jälkeen edesauttaa suolen toiminnan luonnollista käynnistymistä.
Ummetuksen ehkäisemiseksi sinulle annetaan tarvittaessa luumumehua ja suolentoimintaa edistäviä lääkkeitä. Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen auttaa myös suolen toimintaa.
Suolentoimintaa tarkkaillaan osastolla. Suolen ei ole välttämättä tarvinnut toimia ennen kotiutumistasi, mutta ilmaa on tarvinnut tulla.
Suolistoleikkauksista saattaa aiheutua hetkellisiä suoliston toiminnan häiriöitä, joita ovat esimerkiksi ummetus, pahoinvointi, turvotus, närästys, ilmavaivat ja ripuli. Vatsaoireet helpottavat muutamissa viikoissa useimmilla leikatuilla. Vatsaoireisiin voidaan vaikuttaa myös ruokavaliolla.
Liiku päivittäin, rauhoita elämää ja nuku riittävästi, sillä stressi ja kehon ylikuormittuminen pahentavat myös vatsavaivoja.
Kun olet tulossa potilaaksi sairaalaan, ota mukaan:
- ajan tasalla oleva lista käytössä olevista lääkkeistä tai lääkekortti. On tärkeää ilmoittaa myös lääkkeiden vahvuus ja annostelu.
- omat astmasuihkeet ja insuliinikynät
- harvinaisemmat kotilääkkeet.
Leikkauksen jälkeen aloitetaan verisuonitukoksia ehkäisevä pistoshoito, joka saattaa jatkua vielä kotona. Pistämistä harjoitellaan osastolla.
Kotiutuminen
Pääset kotiin leikkauksen jälkeen heti, kun vointisi sen sallii. Ennen kotiutumista sinun on pystyttävä ruokailemaan, liikkumaan ja huolehtimaan wc-käynneistä itsenäisesti. Kotiutuminen ajoittuu yleensä 3–5 vuorokauden päähän leikkauksesta.
Kotiutumisen yhteydessä saat tarvittavat reseptit sähköisesti ja tarvittaessa saat sairauslomatodistuksen. Sairauslomaa ei voida määrätä ennen leikkausta. Sairausloman pituus määritellään osastolla leikkauksen jälkeen hoitavan lääkärin toimesta.
Hoitojaksosta sairaalassa:
- lääkäri tekee kirjallisen loppulausunnon eli epikriisin, jonka näet Omakanta-verkkopalvelusta. Pyynnöstäsi lähetämme loppulausunnon sinulle paperilla postitse.
- hoitotyönyhteenvedosta löydät kotihoito-ohjeet, tiedot jatkohoidosta sekä yhteystiedot, myös tämä on saatavilla Omakanta-verkkopalvelusta.
Tarvittaessa sinulle järjestetään kotiapua tai jatkohoitopaikka.
Leikkaukseen liittyvissä ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä:
Hatanpään sairaala: Kirurgian osasto 2, puhelin 03 3115 9752
Hakeudu yliopistosairaalan päivystykseen Acutaan, jos sinulla on seuraavia oireita kahden viikon sisällä leikkauksesta:
- kuumetta (>38,5ºC)
- pahenevia vatsakipuja
- pahoinvointia tai oksentelua
- verisiä tai mustia ulosteita
Aina kun mietit päivystykseen menoa, soita ensin ympärivuorokautiseen päivystysapuun 116117.
Tarkista nämä:
- liikkuminen leikkauksen jälkeen sekä liikkumisen rajoitteet
- ravitsemusohjeet
- mahdollinen verisuonitukoksia estävä pistoshoito
- mahdollinen jälkitarkastusaika
- ompeleet/hakaset ja niiden poisto
- sairaslomatodistus
- reseptit
- haavanhoito-ohjeet
- jos sinulla on avanne, tieto tarvikkeiden tilaamisesta sekä 2–3 viikon avannetarvikkeet kotiin
- oman avannehoitajan yhteystiedot
- tiedän minne olla yhteydessä ongelmatilanteissa.
Jos olet kotiutunut sairaalasta suoraan kotiin, sinulle soitetaan jälkisoitto noin viikon kuluttua kotiutumisesta voinnin tarkistamiseksi.
Yleiset asiat
Yhteydenotto leikkauksen jälkeen
Kotiutumisen jälkeen noin viikon kuluttua sinulle soitetaan hoitajan toimesta (jos asiasta on sovittu).
- Tays Keskussairaala, avannehoitaja: puhelin 03 3116 6523, soittoaika ma–pe klo 8–10, takaisinsoittojärjestelmä
- Hatanpään sairaala, syöpähoitaja: puhelin 03 3115 8220, soittoaika ma–pe klo 8–14
Osastolla sinulla on mahdollisuus keskustella sosiaalityöntekijän kanssa sosiaaliturvaan liittyvistä asioista, sosiaali- ja
perhepalveluasioista, työkyky- ja kuntoutusasioista, potilaan oikeuksiin liittyvistä asioista tai muista mieltäsi askarruttavista asioista.
Tays Keskussairaalan sosiaalityöntekijän puhelinnumero:
03 311 66205 tai 044 472 8716 (arkisin klo 9–14.30)
Hatanpään Kirurgian osasto 2:n sosiaalityöntekijän puhelinnumero:
044 485 8063 (arkisin klo 9–14.30)
Potilasasiavastaavan tehtävänä on neuvoa potilaita potilaslain soveltumiseen liittyvissä asioissa, tarvittaessa avustaa potilaita esimerkiksi muistutuksen tekemisessä, vahingonkorvauksen hakemisessa ja kantelun vireillepanossa, tiedottaa potilaille ja terveydenhuollon ammattihenkilöille potilaan oikeuksista ja toimia muutenkin potilaan oikeuksien edistämiseksi.
Potilasasiavastaavaan voi ottaa yhteyttä puhelimitse, kirjeitse tai sähköpostitse.
Sähköpostiosoite: potilasasiavastaava@pirha.fi
Puhelin: 040 190 9346, soittoaika ma-to klo 9–11
Vertaistukea on saatavilla potilaille ja heidän omaisillensa eri yhdistyksistä ja esimerkiksi sosiaalisen median ryhmistä.
Vertaistukea voit etsiä esimerkiksi Terveyskylän Vertaistalosta. Sivulta löydät Etsi vertaistukea -hakukoneen, josta löydät eri yhdistyksien yhteystiedot sekä OLKA Pirkanmaan yhteystiedot. OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa, jonka tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa.
Sairaalan yksiköissä voi pääsääntöisesti aina vierailla, kunhan noudatetaan turvallisen vierailun ohjeita. Tarkista ohjeet ennen sairaalaan saapumista Vierailijalle ja läheiselle -sivuilta tai suoraan osastolta.
Vierailujen ajankohtaa ei ole rajoitettu, mutta toivomme, että läheiset tulevat tapaamaan potilasta mieluummin iltapäivällä tai illalla, koska hoidot ja tutkimukset ajoittuvat aamu- ja keskipäivään. Yöaika on rauhoitettu lepoa varten. Tulethan vain terveenä vierailulle.
Neuvottele kukkien tai syötävän tuomisesta hoitohenkilökunnan kanssa. Kukkia ei voi viedä potilashuoneeseen, jos joku huoneessa olevista potilaista on niille allerginen. Syömisiä voi rajoittaa potilaan toimenpide, sairaus tai erityisruokavalio.
Sairaalan henkilökunnan lisäksi myös potilaiden ja vierailijoiden on syytä huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Käsihygienialla tarkoitetaan käsien pesua ja/tai käsihuuhteen käyttöä. Se on paras yksittäinen infektioiden torjuntakeino. Sairaalassa olevien potilaiden vastustuskyky on heikompi ja he saavat herkemmin infektioita.
Milloin laitat käsihuuhdetta?
Suositusten mukaan laitat käsihuuhdetta:
- osastolle, poliklinikalle tai potilashuoneeseen tullessasi ja sieltä poistuessasi
- yskimisen ja niistämisen jälkeen
- WC-käynnin yhteydessä käsien pesun jälkeen.
Kuntoutumisohjeet
Suolistoleikkauksessa olleen kannattaa huolehtia kuntoutuksesta. Jotta toipuisit leikkauksesta mahdollisimman hyvin, huomioi seuraavat ohjeet.
Päivitetty 19.12.2024