Palveluverkko
Palveluverkko on hyvinvointialueen suunnitelma, miten tuotamme palveluita asukkaille ja asiakkaille. Palveluiden suunnittelussa otamme huomioon muun muassa
- henkilöstön saatavuuden ennusteet
- väestöennusteet
- teknologian kehittymisen, kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.
Palvelujen verkoston suunnittelulla haluamme luoda asiakaslähtöisiä, saavutettavia ja saatavia palveluita. Suunnitelman tavoitteet ovat:
- Vastata palvelutarpeeseen ja sen kasvuun
- Turvata palveluiden yhdenvertainen saatavuus
- Varmistaa henkilöstön riittävyys
- Mahdollistaa kustannusten kasvun hillintä
- Luoda ymmärrys tarvittavista investoinneista
Palveluverkon kokonaisuuden valmistelun yhteydessä aluehallitus lähettää eri palvelujen kokonaisuuksista selvityksiä laajoille kuulemiskierroksille asukastilaisuuksiin, YT-elimelle, vaikuttamistoimielimille, valiokunnille ja aluehallituksen jaostoille sekä sote-järjestöille ja Pirkanmaan kunnille.
Kuulemiskierroksilla annetut kommentit ja lausunnot sekä niiden perusteella laaditut johtopäätökset otetaan huomioon palveluverkon jatkovalmistelussa. Kuulemiskierroksien materiaalit ja toimielinkäsittelyt on koottu kuulemiskierroskohtaisille alasivuille.
Lähiasiointipisteiden asukastilaisuudet kevät 2025
Ruoveden asukastyöpaja 28.1.2025
Kehitetään yhdessä Ruoveden sosiaali- ja terveyspalvelujen lähiasiointipistettä!
Tule vaikuttamaan ja jakamaan ajatuksia työpajaan tiistaina 28.1.2025 kello 17–19.30 Ruoveden yhtenäiskoululla (Kuruntie 6).
Elokuussa 2024 pidetyt liikkuvien palvelujen asukastilaisuudet
Järjestimme elokuussa kaksi asukastilaisuutta koskien liikkuvia palveluja ja palveluverkkoa: Ruoveden yhtenäiskoululla 19.8.2024 ja Lempäälän pääkirjastolla 26.8.2024.
Video liikkuvien palvelujen kokeilusta ja esitys lähiasemista (YouTube)
Aikataulu ja materiaali
Ensimmäisellä kuulemiskierroksella käsiteltiin vastaanottopalvelujen, työikäisten sosiaalipalvelujen sekä vuodeosastojen verkostoa.
Toisen kuulemiskierroksen aiheena oli IKI2035 -ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelmaluonnos ja vammaisten sekä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen selvitykset. Lisäksi käsiteltiin psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen selvitystyöryhmän loppuraportti.
Kolmannessa vaiheessa esillä olivat lasten, nuorten ja perheiden palvelujen ja suun terveydenhuollon esitykset.
Neljäs kuulemiskierros koski avokuntoutuksen palveluiden verkoston selvitystä sekä vammaisten päivä- ja työtoiminnan sekä vammaissosiaalityön selvitystä.
Kunnat ja muut tahot ovat ottaneet kantaa palveluverkkoa koskeviin suunnitelmiin.
Usein kysyttyä palveluverkosta
Palvelujen verkoston uudistamisen tarve johtuu muun muassa taloudellisista ja työvoiman saatavuuteen liittyvistä syistä. Hyvinvointialueelle ennustetaan tälle vuodelle noin 95 miljoonan euron alijäämää, ja valtio edellyttää, että se katetaan kahden vuoden kuluessa. Lisäksi Pirkanmaalla on tälläkin hetkellä suljettuna muun muassa sairaansijoja, koska niissä ei ole riittävää henkilökuntaa, joten toimintaa on keskitettävä erityisesti sinne, missä on palvelujen tarvetta ja työntekijöitä. Taustalla on myös muita syitä ja niitä on käsitelty mm. asukastilaisuuksien diaesityksessä. Palvelua tai toimipistettä ei lopeteta, ellei tilalla ole osoitettuna korvaavaa palvelua (liikkuva palvelu, digipalvelu, muu toimipiste). Vuodeosastouudistuksen tukena on muun muassa kotisairaalan laajentaminen, jolloin vuodeosastolla olemiselle tulee yhä useammin vaihtoehto. Lainsäädäntö turvaa kaikille asukkaille lakisääteiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.
Hyvinvointialueuudistus lähtee siitä, että hyvinvointialue järjestää koko maakunnan kattavat yhdenvertaiset palvelut, jolloin kuntarajoilla ei ole merkitystä. Palvelujen sijoittelussa Pirkanmaalla otetaan huomioon muun muassa palvelujen tarve, väestörakenne sekä liikenteen solmukohdat ja liikenneyhteydet.
Aluehallituksen puheenvuoro
Katso video 21.8.2023 aluehallituksen puheenjohtajistolta.
Palveluverkon kehittämisen periaatteet
Palveluverkkoa koskevat periaatteet on hyväksytty Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa 14.8.2023.
- Aluevaltuuston päätös 14.8.2023 § 69
- Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteet (pdf)
- Palveluiden verkoston keskeiset käsitteet (pdf)
Palveluverkon käsittely jatkuu periaatteiden hyväksymisen jälkeen eri palvelujen kokonaisuuksista selvityksillä sekä laajoilla kuulemiskierroksilla.
Palveluverkkopäätökset
Aluehallituksen 1. toimeenpanopäätökset 20.11.2023 koskien vuodeosastojen palveluverkkosuunnitelmaa ja vastaanottopalvelujen ja työikäisten sosiaalipalvelujen suunnitelmaa sekä IKI2035 -ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelmaa:
- Vastaanottopalvelut ja työikäisten sosiaalipalvelut
- Vuodeosastojen palveluverkkosuunnitelma
- IKI2035 -ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelma
Aluehallituksen päätös 11.3.2024 sosiaali- ja terveyspalvelujen lähiasemista. Päätös on aiemmin tehtyjen vaiheittaisten palveluverkkoa koskevien päätösten toimeenpanoa ja sitä tarkistetaan liikkuvien palvelujen pilotin tulosten perusteella syksyllä 2024:
Aluehallituksen päätös 25.3.2024 ikäihmisten palveluverkon toimeenpanosuunnitelmasta:
Aluehallituksen päätös 27.5.2024 mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen palveluverkosta:
Sinua saattaisi kiinnostaa
Uutiset ja artikkelit
Mouhijärven lähiasiointipistettä kehitetään asukastyöpajassa 8.1.2025
Muutoksia sosiaali- ja terveysasemien kuvantamisyksiköissä tehtäviin ultraäänitutkimuksiin 4. marraskuuta alkaen
Vammaisten työ- ja päivätoiminnasta pidettiin asukastilaisuus Teamsin kautta 7.12.2023.: Katso asukasinfon tallenne
Palaute
Päivitetty 20.1.2025