Liikkuvien lähipalveluiden kokeilu

Kokeilu on päättynyt

Aluehallitus hyväksyi 7.10.2024 lähiasemien ja osa-aikaisista palveluista koostuvien liikkuvien palvelujen verkoston. Liikkuvien palveluiden kokeilun aikana kehitetty toimintamalli jatkuu Kurussa, Luopioisissa ja Punkalaitumella.

Lisäksi liikkuvia palveluja tullaan tarjoamaan Sastamalan Mouhijärven, Ruoveden, Tampereen Kämmenniemen, Juupajoen, Kihniön sekä Kangasalan Sahalahden palvelupisteissä. Näiden alueiden palvelujen muuttaminen osa-aikaisiksi palveluiksi tulee tapahtumaan vaiheittain toimeenpanosuunnitelman mukaisesti.

Suunnitelman toimeenpanovaiheessa kullekin alueella järjestetään asukastyöpaja, joissa tarkennetaan tarjottavien palveluiden sisältöä. Myös henkilöstö osallistuu aluekohtaisten toimeenpanosuunnitelmien laatimiseen.

Ruoveden asukastyöpaja 28.1.

Kehitetään yhdessä Ruoveden sosiaali- ja terveyspalvelujen lähiasiointipistettä! 

Tule vaikuttamaan ja jakamaan ajatuksia työpajaan tiistaina 28.1.2025 kello 17–19.30 Ruoveden yhtenäiskoululla (Kuruntie 6).

Liikkuvissa lähipalveluissa palvelut tuodaan lähimmältä sosiaali- ja terveysasemalta alueen lähiasiointipisteelle. Asiointipiste voi sijaita esimerkiksi entisellä terveysasemalla, koululla tai muussa soveltuvassa paikassa. Vastaanottoajat lähiasiointipisteelle varataan puhelimitse.

Liikkuvien lähipalveluiden kokeilu aloitettiin maaliskuussa 2024 Kurussa, Luopioisissa ja Punkalaitumella. Kokeilussa pyritään hakemaan tietoa siitä, mitkä sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat liikkuvana palveluna.

Liikkuvana lähipalveluna tarjotaan kiireetöntä palvelua asukkaille, joiden on vaikea kulkea kauempana olevalle toimipisteelle, eikä heillä ole mahdollisuutta digitaaliseen asiointiin. Kiireellinen hoito ohjataan läheisille sosiaali- ja terveysasemille.

Palveluvalikoimaan kuuluu kiireettömiä sosiaali- ja terveyshuollon palveluita, jotka voivat tarkoittaa lääkärin, hoitajan, terveydenhoitajan, fysioterapeutin ja mielenterveys- ja päihdetiimien vastaanottoja, aikuisten sosiaalipalveluita ja suun terveydenhuollon mobiilihoitoyksikön palveluita.


Kokeilussa mukana

Valtuuttaminen tarjoaa esimerkiksi ikääntyneen läheisille sujuvamman tavan olla tukena terveys- ja sosiaaliasioissa. Kokeilussa tuotiin uutena palveluna avustetun Suomi.fi-valtuutuksen palvelu. 
Suun terveydenhuollon palveluissa liikkuvien lähipalveluiden kokeilu toteutettiin omana erillisenä ikääntyvään väestöön kohdentuvana kokeiluna. 

Usein kysytyt kysymykset liikkuvista lähipalveluista

Helmi-maaliskuun vaihteessa järjestetyissä asukkaiden kehittämistyöpajoissa huoliseinille tuli mahdollisuuksien ja uhkien lisäksi kysymyksiä. Koostimme näihin vastaukset.

Apua asiointiin digitaalisesti

Lähiasiointipisteissä on asukastietokoneita. Saat opastusta hyvinvointialueen digitaalisten palveluiden käyttöön joko asukastietokoneella tai tuomallasi omalla laitteella.

Voit varata ajan opastukseen Kurun ja Luopioisten lähiasiointipisteelle tai tulla paikan päälle Punkalaitumen lähiasiointipisteelle.

Kurun lähiasiointipiste
Varaa aika numerosta 03 384 5271, ma–to kello 8–15, pe kello 8–14.

Luopioisten lähiasiointipiste
Varaa aika lähiasiointipisteen numerosta 03 384 5039, soittoajat arkisin ma–to kello 8–16, pe kello 8–15.

Punkalaitumen lähiasiointipiste
Voit tulla opastukseen ilman ajanvarausta keskiviikkoisin kello 8–14.

Voit pyytää apua seuraaviin tilanteisiin:

Videovastaanotot

  • ohjaamme videovastaanottojen käytössä
  • harjoittelemme yhdessä videovastaanotolle liittymistä
  • avustamme videovastaanottojen avaamisessa

OmaPirhan digitaaliset palvelut

  • ohjaamme varaamaan ajan digitaalisesti
  • opastamme digiklinikan käytössä
  • opastamme digiklinikka-sovelluksen lataamisessa
  • ohjaamme käyttämään lomakkeita

Pirha.fi-verkkosivut

  • opastamme pirha.fi-palveluihin

Puolesta asiointi digitaalisissa palveluissa

  • kerromme Suomi.fi-valtuuttamisesta
  • opastamme avustetun valtuuksen rekisteröimisessä

OmaKanta-palvelu

  • opastamme uusimaan reseptit OmaKannan kautta
  • opastamme lukemaan OmaKannan kautta hoitoon liittyviä kirjauksia

Laitteisiin, verkkoyhteyksiin ja palomuureihin liittyvissä kysymyksissä ohjaamme yleisen digituen piiriin. Näitä palveluja tarjotaan Punkalaitumen kirjastolla, Pälkäneen digikerhossa, Kangasalan pääkirjastolla ja Kurun kirjastolla.

Katso myös:

Tukea digipalvelujen ja -laitteiden käyttöön


Asukastiedotteet

Asukastiedotteisiin on koostettu yhteen kokeilun aikaiset palvelut ja yhteydenottokanavat. Tiedotteet jaettiin Kurun, Luopioisten ja Punkalaitumen jokaiseen kotitalouteen 28.2.2024. 


Vaikuta kokeiluun ja anna palautetta

Kerro, missä olemme onnistuneet ja mitä meidän pitäisi tehdä paremmin. Palautteen avulla toimintaa voidaan arvioida ja kehittää palvelevammaksi. 

Voit antaa palautetta lähiasiointipisteen asiakaspalautelaitteella tai palautekortilla.

Jos sinulla on mahdollisuutta antaa palautetta tietokoneella tai kännykällä, käy antamassa sitä pirha.fi/palaute -sivun palautelomakkeella. Valitse valikosta: Palvelujen verkoston kehittäminen > Palvelujen verkosto > Liikkuvat palvelut. Kerro palautteessasi, minkä kunnan liikkuvista palveluista annat palautetta. 

Antamasi palaute on tärkeää. Niiden perusteella kokeilun aikana annettavaa palvelua kehitetään aktiivisesti.


Asukastyöpajojen tulokset

Asukkaiden kanssa kokeilua kehitettiin 30.1. Punkalaitumen kirjastolla, 6.2. Luopioisten seurakuntakeskuksella ja 7.2. Kurun Seuratalolla.

Asukkaat valikoivat tärkeimmät lähelle tuotavat palvelut ja kohderyhmät. Tärkeimmiksi palveluiksi miellettiin laboratoriopalvelut, lääkärin, hammashoidon, terveydenhoitajan, hammaslääkärin, fysioterapeutin, lastenneuvolan ja diabeteshoitajan palvelut sekä mielenterveyspalvelut ja sosiaalipalvelut.

Asukkaat valitsivat ensisijaisiksi liikkuvien lähipalvelujen saajiksi henkilöt, jotka eivät osaa käyttää digitaalisia palveluita, iäkkäät, autottomat, liikuntarajoitteiset, päihde- ja mielenterveysongelmaiset ja esimerkiksi lapsiperheet, joissa puoliso käy perheen ainoalla autolla muualla töissä

Lue uutinen asukkaiden kehittämistyöpajoista. 


Liikkuvien lähipalveluiden kokeilun tavoitteet

Liikkuvien palveluiden kokeilun tavoitteena oli rakentaa uusi toimintamalli palveluiden tuomiseksi lähelle asukkaita. Kokeilussa palvelujen sisältö suunniteltiin alueen palvelutarpeen perusteella. Alueen asukkaat osallistuivat liikkuvien palveluiden kehittämiseen ja arviointiin. 

Kokeilussa vahvistettiin etälääkärin tukimallia, jossa lähiasiointipisteiden hoitajat voivat pyytää lääkäriltä tukea videoyhteyden kautta. Tämä mahdollistaa nopean ja tehokkaan asiantuntija-avun saamisen ilman, että potilaan tarvitsee siirtyä fyysisesti eri vastaanotolle.

Alueellisten ja kansallisten pilottien sekä digipalveluista saatavien kokemusten perusteella päätettiin Pirkanmaalle soveltuvista, fyysiset palvelupisteet korvaavista palveluista ja säilyvistä lähiasemista 7.10.2024. Liikkuvien palveluiden kokeilun arvioinnin tuloksia hyödynnettiin palveluiden verkoston päätöksenteossa.

Liikkuvat palvelut -pilottia tuetaan Suomen kestävän kasvun ohjelman RRP-rahoituksella. Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (HOPPU) -hanke on rahoitettu Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.

Euroopan unionin lippu. Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.


Tämän sivun löydät myös osoitteella pirha.fi/liikkuvatpalvelut

Päivitetty 20.1.2025