Sosiaalityön konsultaatio
Sosiaalityön konsultaatioaiheita
Verotuksen invalidivähennys
Henkilö voi saada verotukseensa invalidivähennyksen, jos sairaudesta, viasta tai vammasta aiheutuva pysyvä haitta-aste on vähintään 30%. Invalidivähennys on haitta-asteen mukainen prosenttimäärä täydestä (100%) vähennyksestä. Tyypin 1 diabeteksesta katsotaan aiheutuvan 40%:n haitta-aste, kun henkilöllä ei ole todettu lisäsairauksia.
Invalidivähennyksen saamiseksi potilaalle tulee laatia B-lääkärinlausunto, jossa on mainittuna pysyvä haitta-aste prosentteina ja haitan alkamisajankohta (voidaan myöntää enintään viiden vuoden ajalta takautuvasti).
Mikäli potilaan terveydentilassa tapahtuu myöhemmin muutos, jonka voidaan arvioida nostavan haitta-astetta pysyvästi, on potilaalle laadittava uusi B-lääkärinlausunto.
Haittaluokkataulukko:
Diabeteksen aiheuttaman haitan arvioinnissa käytetään em. haittaluokituksen kohtaa 15: Yleinen toiminnanvajaus.
Kelan vammaisetuudet
Alle 16-vuotiaan vammaistuki
- Tähän etuuteen on oikeus alle 16-vuotiaan diabeetikon vanhemmalla. Maksuluokka määräytyy yksilöllisen tilanteen vaativuuden mukaan. Lisätietoa saa lapsen diabeteksesta vastaavan hoitopaikan sosiaalityöntekijältä ja KELA:sta.
Yli 16-vuotiaan vammaistuki
- Yli 16-vuotiaan vammaistukeen voi olla mahdollisuus henkilöllä, jonka toimintakykyä alentaa pitkäaikainen sairaus tai vamma yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan. Oikeutta yli 16-vuotiaan vammaistukeen arvioitaessa tarkastellaan sitä, kuinka paljon henkilölle aiheutuu sairaudestaan tai vammastaan haittaa tai avuntarvetta.
- Henkilön oikeus vammaistukeen arvioidaan aina yksilöllisen tilanteen mukaan. Tähän etuuteen ei ole oikeutta diabeetikolla, jolla ei ole pitkäaikaista toimintakyvyn alentumista aiheuttavaa lisäsairautta ja siitä/niistä aiheutuvaa vähintään olennaista haittaa (vastaa haittaluokituksessa kohdan 15 keskivaikeaa toiminnanvajausta) ja pitkäaikaista, säännöllistä avun ja ohjauksen tarvetta. Esim. 16 vuotta täyttäneellä diabeetikkonuorella ei yleensä ole oikeutta yli 16-vuotiaan vammaistukeen.t
Eläkettä saavan hoitotuki
- Eläkettä saavan hoitotuen tarkoitus on tukea pitkäaikaisesti sairaan tai vammaisen eläkkeensaajan selviytymistä jokapäiväisessä elämässä sekä hänen toimintakykynsä ylläpitämistä, kuntoutustaan ja hoitoaan. Mahdollisuus eläkettä saavan hoitotukeen on selvitettävä yksilöllisesti.
Lisätietoa
Kela vammaistuet (Kela)
Sosiaalityöntekijän konsultointi on paikallaan, kun potilaan tilanteessa on ongelmia tai kysymyksiä, jotka liittyvät sosiaaliturvaan ja -sosiaalipalveluihin. Esimerkiksi:
- Työkyvyttömyysajan etuudet ja muut taloudellista selviytymistä tukevat etuudet - Arjen toimintakykyä tukevat palvelut
- Työkykyongelmat
- Ammatilliseen kuntoutukseen liittyvä ohjaus
Apua erityis- ja kriisitilanteisiin
Lastensuojeluilmoitus
Jokainen, jolla herää huoli lapsen tai nuoren tilanteesta voi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Virka-aikaan ilmoitus tehdään potilaan/ lapsen kotikunnan sosiaalitoimeen lastensuojelun sosiaalityöntekijälle. Useimmissa kunnissa on virka-aikaan tavoitettavissa päivystävä lastensuojelun sosiaalityöntekijä, jonka yhteystiedot löytyvät ko. kunnan internet-sivuilta.
Terveydenhuollossa työskentelevillä on lastensuojelulain 25§:n perusteella ilmoitusvelvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekemiseen, jos ovat työssään saaneet tietää lapsen tai nuoren tilanteesta, joka edellyttää lastensuojelun tarpeen selvittämistä.
Yksityishenkilö voi tehdä ilmoituksen nimettömänä, mutta esim. terveydenhuollon työntekijän on lastensuojeluilmoitusta tehdessään ilmoitettava yhteystietonsa. Terveydenhuollosta tehtävästä lastensuojeluilmoituksesta on ennen ilmoituksen tekemistä ilmoitettava asiasta lapselle/ nuorelle ja hänen vanhemmilleen/huoltajalleen.
Lastensuojeluilmoituksen tekeminen Pirka§nmaan hyvinvointialueella
Täysi-ikäiset, vanhukset / Ilmoitus sosiaalihuollon tarpeessa olevasta henkilöstä
Täysi-ikäisten ja vanhusten kiireellisissä sosiaalityöntekijän apua vaativissa tilanteissa: Pirkanmaalla yhteys Tampereen sosiaali- ja kriisipäivystykseen p. 0400 625 990, joka palvelee ympäri vuorokauden.
Huoli-ilmoitus aikuisesta tai iäkkäästö henkilöstä
Koululaiset ja opiskelijat
Kouluterveydenhuollon ja koulujen oppilashuollon kautta on saatavissa psyykkistä ja sosiaalista tukea erilaisiin arkielämän haasteisiin eri-ikäisille koululaisille ja opiskelijoille.
Kouluterveydenhuolto (Pirkanmaan hyvinvointialue)
Apua päihdeongelmiin
Mielenterveys- ja päihdeongelmien hoito on sitä helpompaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa haet niihin apua.
Aloita ottamalla yhteyttä peruspalveluihin: omalle sosiaali- ja terveysasemallesi, neuvolaasi, työterveyteen tai koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon.
Katso tarkemmat tiedot oman kohderyhmäsi mukaan
Mielenterveys - ja päihdepalvelut (PIrkanmaan hyvinvointialue)
Päivitetty 10.1.2025