Readspeaker

Nuppu-ryhmä synnytyspelkoisille ensisynnyttäjille

Nuppu-ryhmä synnytyspelkoisille ensisynnyttäjille

Nuppu-ryhmä synnytyspelkoisille ensisynnyttäjille - web-sisältö

Taysin Nuppu-ryhmä on tarkoitettu ensisynnyttäjille, joiden synnytyspelkoa on tarpeen käsitellä synnytyssairaalassa neuvolan antaman ohjauksen ja tavanomaisen synnytysvalmennuksen lisäksi. Ryhmä sopii esimerkiksi heille, jotka toivovat sektiota synnytyspelon vuoksi.

Neuvola tekee odottajasta synnytyspelon perusteella lähetteen äitiyspoliklinikalle. Tavanomaisten esitietojen lisäksi toivomme, että lähetteeseen kirjataan lyhyesti erityisesti synnytyspelkoon liittyviä asioita, kuten

  • mahdollisia erityispelkoja synnytyksen suhteen
  • perheen psykososiaalinen tilanne ja kuormitus
  • odottajan mahdollinen sektiotoive
  • neuvolan arvio odottajan soveltuvuudesta ja kiinnostuksesta ryhmämuotoiseen toimintaan.

Kutsumme lähetteiden perusteella kuusi äitiä suljettuun Nuppu-ryhmään. Ryhmätapaamisten aloitus ajoitetaan raskausviikoille 26–30. Tapaamisia on kaksi, 3–4 viikon välein. Tapaamiset järjestetään Taysin äitiyspoliklinikalla tiistaisin kello 15.30–17.30. Ryhmän luottamuksellisen luonteen vuoksi tulee molempiin tapaamiskertoihin sitoutua. Korvaavia ryhmäaikoja ei ole mahdollista järjestää.

Nuppu-ryhmä kokoontuu kaksi kertaa

Molemmilla käynneillä on oma teemansa. Ensimmäisellä tapaamisella tutustutaan ja kartoitetaan ryhmän toiveita käsiteltävistä asioista sekä tehdään suggestiorentoutusharjoitus. Ennen ensimmäistä tapaamista toivomme synnyttäjien täyttävän iPana Äitiyden Hyvä synnytys -kyselyn.

Toiselle käynnille voi myös puoliso tai tukihenkilö osallistua, jolloin keskustellaan synnytyksen kulusta, kivunlievityksistä ja synnytystoimenpiteistä. Teemana on myös omien voimavarojen käyttöönotto synnytyksessä. Mahdollisuuksien mukaan tutustutaan synnytyshuoneeseen. 

Saat asiatietoa ja vertaistukea

Nuppu-ryhmä täydentää synnytyspelkoisen ensiodottajan hoitoa. Ryhmässä synnyttäjät voivat keskustella mieltä askarruttavista asioista synnytyspelkopoliklinikan kätilön kanssa. Lisäksi ryhmätoiminnasta saa vertaistukea ja voimaantumista muilta samankaltaisessa tilanteessa olevilta.

Onnistunut raskaus- ja synnytyskokemus parantaa varhaista vuorovaikutusta lapsen kanssa ja tukee vanhemmuutta. Hyvä synnytyskokemus myös vähentää synnytyksen jälkeistä mielialaoireilua.

Lisätietoja

Asiantuntijahoitaja Katriina Maunu
Asiantuntijahoitaja Katri Ahva

Synnytyspelko paluulinkki

Nuppu-ryhmä synnytyspelkoisille ensisynnyttäjille - muualla verkossa - nosto

Päivitetty 4.9.2024