Lasten, nuorten ja perheiden palvelut

Nepsy - Lasten, nuorten ja perheiden palvelut

Neuvolassa seurataan ja tuetaan lapsen ja koko perheen kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia.

Lastenneuvola tarjoaa säännölliset, erityisesti vauva-aikaan painottuvat terveystarkastukset lapsellesi kouluikään asti. Laajat terveystarkastukset ajoittuvat lapsen 4 kuukauden, 18 kuukauden ja 4 vuoden ikään ja niihin kuuluu sekä terveydenhoitajan että lääkärin terveystarkastus. Niissä käsitellään lapsesi terveyteen, kasvuun ja kehitykseen sekä mahdollisiin erityistarpeisiin liittyviä seikkoja ja huomioidaan koko perheen hyvinvointi. Laajoihin terveystarkastuksiin pyydetään myös päivähoidon laatima kuvaus lapsestasi, mikäli lapsesi on varhaiskasvatuksen piirissä.

Neuvola tekee tarvittaessa monialaista työtä muiden ammattilaisten kanssa lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Neuvola tarjoaa palveluita myös ryhmämuotoisesti, tukee vanhempia kasvatustehtävässä ja antaa palveluohjausta.

Neuvolapsykologit tarjoavat sinulle psykologista tukea vanhemmuuden kysymyksissä. Neuvolapsykologin puoleen voit kääntyä muun muassa silloin, kun raskauteen tai synnytykseen liittyvät asiat huolestuttavat, uuteen elämäntilanteeseen tai vanhemmuuteen sopeutuminen tuntuu vaikealta tai kun lapsesi kehitystason arviointi ja seuranta edellyttävät psykologisia tutkimuksia. Neuvolapsykologit ovat sinun ja perheesi tukena raskauden aikaisen ja jälkeisen masennuksen hoidossa.

Neuvolapsykologilta saat ohjausta ja neuvontaa. Perheesi voi myös saada kokonaisvaltaista hoidollista tukea ja lapsesi voi saada tarvittaessa psykologisia tutkimuksia. Neuvolapsykologi tekee yhteistyötä muiden lapsiperheiden parissa työskentelevien tahojen kanssa.

Kouluterveydenhuolto on osa oppilashuoltoa, jossa terveydenhoitajat, lääkärit, psykologit ja kuraattorit ovat sinun sekä perheesi tukena tarvittaessa. Kouluterveydenhuollossa seuraamme kasvuasi ja kehitystäsi sekä edistämme terveyttäsi ja hyvinvointiasi. Terveydenhoitajan avoimelle vastaanotolle voit tulla aikaa varaamatta keskustelemaan oireistasi tai muista mieltä vaivaavista asioista.

Kouluterveydenhuollon vastuulla ovat myös kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus. Kouluterveydenhuolto tukee vanhempia ja huoltajia kasvatustyössä.

Kouluterveydenhoitaja tekee terveystarkastuksen sinulle joka vuosi. Laajemmat terveystarkastukset ovat luokilla 1, 5, ja 8. Laaja tarkastus sisältää myös lääkärin tarkastuksen. Laajassa terveystarkastuksessa terveydenhoitaja ja lääkärit selvittävät koko perheesi hyvinvointia, ja siksi huoltajasi kutsutaan mukaan näihin terveystarkastuksiin. Suun terveydenhuolto on osa kouluterveydenhuollon palveluita. Järjestämme suun terveystarkastukset luokilla 1, 3, 5 ja 8.

Perusopetuksen koulupsykologilta saat apua tunne-elämän ja kehityksen haasteisiin. Tavallisia tukikäyntien aiheita ovat ahdistuneisuus, pelot, mielialan lasku ja elämäntilanteen kriisit. Koulupsykologin puoleen voit kääntyä oppimiseen liittyvissä ongelmissa silloin, kun koulun laajoista tukitoimista huolimatta herää kysymys siitä, mistä lapsen tai nuoren oppimisen vaikeuksissa on kyse. Esiopetuksessa koulupsykologin tuki on pääsääntöisesti konsultaatiopainotteista ja lähikasvattajien tukemista. Yksilötyöskentelystä sovitaan tarvittaessa erikseen. Yhteistyötä tehdään sovitusti opetushenkilöstön ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tarvittaessa koulupsykologi ohjaa oppilaan ja hänen perheensä muiden tarjolla olevien palveluiden piiriin.

Perusopetuksen kuraattorilta saat apua perhe- ja kaverisuhteiden, käyttäytymisen, tunne-elämän ja koulunkäynnin haasteisiin. Kuraattori tukee sinua myös elämän muutos- ja kriisitilanteissa sekä kiusaamiseen liittyvissä asioissa. Tavallisia tukikäyntien aiheita ovat esimerkiksi tunteiden hallinnan haasteet, poissaolot, pelot, ahdistuneisuus ja mielialan lasku.

Yhteistyötä tehdään sovitusti opetushenkilöstön ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tarvittaessa kuraattori ohjaa oppilaan ja hänen perheensä muiden tarjolla olevien palveluiden piiriin.

Opiskeluterveydenhuollossa edistetään sinun terveyttäsi sekä opiskelukykyäsi. Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa sinulle terveydenhoidon ja kiireettömän sairaanhoidon palveluita, mukaan lukien seksuaaliterveyspalveluita ja mielenterveys- ja päihdepalveluita. Opiskeluterveydenhuollossa pyritään tunnistamaan varhain sinun tuen tai tutkimusten tarpeesi sekä tarvittaessa sinut ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Opiskeluterveydenhuollossa edistetään myös opiskeluympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä opiskeluyhteisön hyvinvointia. Opiskeluterveydenhuolto on osa opiskelijahuoltoa, jossa terveydenhoitajat, lääkärit, psykologit ja kuraattorit ovat tukenasi tarvittaessa yhdessä oppilaitoksen muiden ammattilaisten ja oman lähipiirisi kanssa.

Toisen asteen opiskeluhuollon psykologille voit hakeutua keskustelukäyntijaksolle mielenterveyteen ja elämän kriisitilanteisiin liittyen.

Yleisiä opiskeluhuollon opiskeluhuollon psykologille hakeutumisen aiheita ovat ahdistuneisuus, mielialan lasku, stressi, uupumus, jännittäminen ja äkillinen kriisitilanne. Opiskeluhuollon psykologin puoleen voit kääntyä oppimiseen liittyvissä ongelmissa silloin, kun oppilaitoksen tukitoimista huolimatta herää kysymys siitä, mistä oppimisen haasteissa on kyse.

Yhteistyötä tehdään sovitusti opetushenkilöstön ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tarvittaessa opiskeluhuollon psykologi ohjaa opiskelijan ja hänen perheensä muiden palveluiden piiriin.

Toisen asteen kuraattorilta saat tukea opiskeluun, ihmissuhteisiin, tunne-elämään, elämänhallintaan ja itsenäistymiseen. Kuraattori tukee myös elämän muutos- ja kriisitilanteissa. Tavallisia tukikäyntien aiheita ovat ristiriidat ja muutokset ihmissuhteissa, opiskelumotivaation puute, poissaolot, ahdistuneisuus, mielialan lasku, oma tai läheisen päihteiden käyttö sekä asumiseen ja talouteen liittyvät asiat.

Yhteistyötä tehdään sovitusti opetushenkilöstön ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tarvittaessa kuraattori ohjaa opiskelijan ja hänen perheensä muiden tarjolla olevien palveluiden piiriin.

Apua ja tukea vanhemmuuteen

Vanhemmuuden haasteisiin, perhearjen ongelmiin ja lapsen kehityksen tukemiseen on saatavilla apua. Ohjaus ja palvelut auttavat parhaiten silloin, kun otat yhteyttä mahdollisemman varhaisessa vaiheessa.

Meihin voit olla yhteydessä matalalla kynnyksellä - kohdataan ja katsotaan yhdessä, kuinka voimme auttaa.

Pyydä apua -chat

Pirha.fi-sivujen chat-palvelussa pääset juttelemaan lapsiperheiden palvelujen ammattilaisen kanssa ma, ke, pe klo 10 - 12. Saat chatin auki sivujen oikean alakulman kuvakkeesta. Valitse "Siirry keskustelemaan ammattilaisen kanssa" -vaihtoehto ja klikkaa "Pyydä apua perheille" -painiketta.

Pyydä apua -lomake

Lähetä viestisi verkkolomakkeella, olemme sinuun yhteydessä 1 - 3 arkipäivän kuluessa.

Asiakasohjaus on matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa. Ohjaus auttaa parhaiten silloin, kun otat yhteyttä mahdollisemman varhaisessa vaiheessa.

Asiakasohjauksen palveluohjaajat etsivät yhdessä perheesi kanssa sopivan tuen tai palvelun hyvinvointialueen, järjestöjen, yhdistysten, kuntien ja muiden tahojen järjestämistä palveluista. Asiakasohjauksesta tarjotaan myös varhaisen vaiheen perheohjausta.

Palveluohjaajat neuvovat ja ovat tukenasi arjen kysymyksissä, kuten

  • lapsen ja nuoren kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa
  • perheen vuorovaikutushaasteissa ja erotilanteissa
  • lähisuhde- ja perheväkivaltatilanteissa.

Palveluohjaajat ohjaavat perhettäsi erilaisissa elämäntilanteissa parhaiten auttaviin palveluihin. Moniammatillisen asiakasohjaustiimin nepsy-tuen työparilta voi saada matalankynnyksen neuvontaa, ohjausta tai valmennusta.

Ota yhteys asiakasohjaukseen joko täyttämällä sähköinen Pyydä apua - yhteydenottolomake tai soittamalla. Yhteystiedot löydät alla olevan linkin kautta.

Nopea perheohjaus on tarkoitettu pirkanmaalaisille lapsille, alle 18-vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen. Yhdessä perheenne kanssa perheohjauksessa pyritään keskustellen löytämään konkreettisia keinoja helpottamaan arkeanne, sekä tunnistamaan ja vahvistamaan perheenne omia voimavaroja.

Perheohjaus tarjoaa varhaisen tuen neuvontaa ja ohjausta esimerkiksi:

  • vuorovaikutukseen perheenjäsenten välillä
  • kodin pelisääntöjen sopimiseen
  • arjen sujumiseen
  • vanhemmuuteen
  • kasvatukseen
  • tunnetaitoihin
  • nepsy- haasteisiin

Ota yhteys perheohjaukseen joko täyttämällä sähköinen pyydä apua - yhteydenottolomake tai soittamalla. Yhteystiedot löydät alla olevan linkin kautta.

Kasvatus- ja perheneuvonnassa tuemme lapsen kehitystä sekä vanhemmuutta ja parisuhdetta erilaisissa elämäntilanteissa. Kasvatus- ja perheneuvonnan palveluita tarjotaan Pirkanmaalla paikkakunnasta riippuen alle 13-vuotiaiden tai alle 18-vuotiaiden lasten perheille. Tarkista oman asuinkuntasi palvelut puhelinasioinnin tiedoista.

Voit ottaa yhteyttä perheneuvolaan, kun olet huolissasi lapsesi käyttäytymisestä, kehityksestä tai mielialasta, haluat tukea vanhemmuuteesi, perheen vuorovaikutukseen tai apua perheen kriisitilanteeseen. Tukea voit hakea myös, jos perheenjäsenten välillä esiintyy ristiriitoja, harkitsette eroa tai tarvitsette apua erosta selviämiseen.

Lapsiperheiden kotipalvelu tukee vanhemmuutta ja lapsiperheitä arjen haasteellisissa tilanteissa. Tavoitteena on vahvistaa perheiden hyvinvointia, voimavaroja ja ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä.

Lapsiperheiden kotipalvelu tekee tarvittaessa yhteistyötä muiden perhettä tukevien ammattilaisten kanssa. Lapsiperheiden kotipalvelua järjestetään hyvinvointialueen omana toimintana tai palvelusetelillä.

Lapsiperheiden sosiaalityö auttaa silloin, kun perheesi elämäntilanne on kuormittava.

Ota rohkeasti yhteyttä, kun tarvitset apua ja tukea

  • jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen ja arjen sujumiseen
  • asumiseen ja talouteen liittyvissä asioissa, esimerkiksi jos perheelläsi on taloudellisia vaikeuksia
  • lähisuhde- ja perheväkivaltatilanteessa
  • lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin tukemisessa
  • vanhemmuuteen ja omaan jaksamiseen tai
  • perhettäsi kohdannen kriisin käsittelyyn.

Jos tarvitset apua kuormittavaan perhearkeen ja vanhemmuuden haasteisiin, ota yhteyttä lapsiperheiden sosiaalityöhön.

Jos huomaat lapsen tai nuoren olevan avun tarpeessa, voit myös ottaa yhteyttä lastensuojeluun. Lapsi tai nuori itse, vanhemmat, sukulaiset tai naapurit voivat hakea apua.

Kolmas sektori

ADHD-liitto on valtakunnallinen järjestö, joka edistää adhd-oireisten ja heidän läheistensä hyvinvointia. ADHD-liitto ry kehittää toimintaa yhdessä jäsenyhdistystensä ja sidosryhmiensä kanssa sekä tekee tiedotus- ja vaikuttamistyötä.

ADHD-liitto jakaa tietoa ADHD:sta, tarjoaa erilaisia kursseja, kouluttaa vapaahtoisia yksilölliseen ja ryhmämuotoiseen vertaistukeen sekä tarjoaa kokemustoimijoiden tukea. ADHD-liitto tukee vapaaehtoisvoimin toimivien jäsenyhdistystensä toimintaa esimerkiksi toiminta-avustusten, koulutuksen ja tapahtumien järjestämisen keinoin.

Tampereen seudun autismiyhdistys TSAU ry neuvoo, tukee ja auttaa autisteja ja neurokirjon perheitä. TSAU toimii pääasiassa Pirkanmaalla, edunvalvonta- ja vaikuttamistoimintaa on myös valtakunnallisesti. 

Omavoima tarjoaa tukea, tietoa ja toimintaa yli 18-vuotiaille henkilöille, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä. Tunnetuimpia neuropsykiatrisia diagnooseja ovat ADHD ja autismikirjon häiriö. 

Omavoima tarjoaa neuropsykiatrista osaamista ja matalan kynnyksen toimintaa sekä vertaistukea. Omavoiman toimialueena on Pirkanmaa, mutta toiminta keskittyy Tampereen alueelle. Omavoima on osa Setlementti Tampere ry:tä. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää ja tukea ihmisten hyvinvointia, yhdenvertaisuutta sekä osallisuutta yhteiskunnassa.

Omavoima tarjoaa myös muun muassa aikuisten nepsy-infoja ja teemailtoja.

Perhepolku-verkkokurssi

Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa pirkanmaalaisille perheille maksuttoman Perhepolku-verkkokurssin, jonka tavoitteena on vahvistaa vanhempien itsemyötätuntoa ja tukea myötätuntoista vuorovaikutusta parisuhteessa ja perheessä. Kurssille voivat osallistua lapsiperheet, joiden lapset ovat enintään 16-vuotiaita. 

Perhepolku-verkkokurssi

Family Path online course for the parents

Webbkursen Familjestigen för föräldrar

Last modified 13.11.2024