Tukiosastokriteerit

Potilas voidaan ottaa palliatiivisten osastojen (B/C), Pirkanmaan hoitokodin tai lähipalvelusairaaloiden (A) tukiosastopotilaaksi, kun palliatiivinen hoitolinjaus (hoitolinjaukset ja hoidon rajaukset ) on tehty (diagnoosikoodi Z51.5) potilaan sairauden edettyä palliatiiviseen hoitovaiheeseen (palliatiivisen hoitotarpeen tunnistaminen). 

Ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä asuvia potilaita ei lähtökohtaisesti kirjata tukiosastolistalle, vaan hoivayksikköön turvataan kotisairaalan tuki palliatiivisen hoidon tarpeissa. Erityisen vaativissa tilanteissa voidaan tukiosastolle tai tukiosastolistalle ottaa palliatiivisen erityispätevyyslääkärin arvion perusteella

Eteneminen tukiosastopotilaaksi ottamisessa

1. Potilaalle tehdään palliatiivinen hoitolinjaus, joka kirjataan diagnoosilla Z51.5 Palliatiivinen hoito. Tämä hoitolinjaus keskustellaan potilaan (ja läheisten) kanssa ja keskustelu kirjataan. Soveltuvin osin suositellaan aloitettavaksi palliatiivisen hoitosuunnitelman teko

2. Palliatiivinen erityispätevyyslääkäri päättää tukiosastopotilaaksi ottamisesta. Tätä varten konsultoidaan erityispätevyyslääkäriä, mikä voi tapahtua lähetteellä palliatiiviselle poliklinikalle, konsultaatiokäyntinä tai puhelinkonsultaationa. Erityispätevyyslääkärin ohjauksessa myös palliatiivisen poliklinikan erikoistuva lääkäri voi ottaa potilaan tukiosastolistalle. Erityispätevyyslääkäri (erikoistuva lääkäri) kirjaa tukiosastolistalle ottamisen potilastietojärjestelmään.

3. Potilaan tukiosasto määritellään tarvelähtöisesti ja potilaan toiveet huomioiden. Tukiosastoksi nimetään lähtökohtaisesti potilasta maantieteellisesti lähinnä oleva osasto. Erityistason hoidon tarpeesta päättää palliatiivisen keskuksen erityispätevyyslääkäri ja tarpeen täyttyessä tukiosastoksi tarjotaan B/C-tason osasto asuinpaikasta riippumatta (Hoidon porrastus ja toimijat).

4. Uudesta tukiosastopotilaasta ilmoitetaan aina potilasta lähinnä sijaitsevaan Kotisairaalan yksikköön ja määritellylle tukiosastolle (Pirkanmaan kotisairaalapalvelut, linkki avautuu vain Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstölle). Potilaalle annetaan lähimmän kotisairaalayksikön ja nimetyn tukiosaston yhteystiedot.

5. Potilas kirjataan potilastietojärjestelmään tukiosastopotilaaksi (Tieto huomioitaviin tietoihin ja tukiosastopotilas-jonoon)

6. Potilaalle (ja läheisille) järjestetään palliatiivisen lääkärin ensikäynti/-kontakti, ellei tämä ole jo toteutunut. Tällöin tehdään/täydennetään Ennakoiva hoitosuunnitelma palliatiivisessa hoidossa. Ensikontakti ja ennakoiva hoitosuunnitelma voidaan toteuttaa poliklinikalla (TAYS, Sastamala, Valkeakoski), kotisairaalan käyntinä, osastokonsultaationa tai palliatiivisella osastojaksolla.
 

Last modified 22.10.2024