Muu psykososiaalinen tuki

Erityislapsen palvelut tulee ensisijaisesti järjestää perustasolla, jossa hoidon kokonaisvastuu säilyy silloinkin, kun erikoissairaanhoitoa konsultoidaan. Kehityksellisiä vaikeuksia ilmentävä lapsi tarvitsee laaja-alaisia tukitoimia kotona ja päivähoidossa/ koulussa. Tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen kuntoutus sisältää psykoedukaatiota, ympäristöön vaikuttamista (koti, varhaiskasvatus, koulu), kompensoivien toimintojen harjoittelua sekä toimintakykyä tukevien toimintatapojen käyttöönottoa ja harjoittelua. Jotta kuntoutuksessa opittavat taidot siirtyvät osaksi lapsen/nuoren arkea, tiivistä yhteistyötä tarvitaan kodin, koulun ja kuntouttavan tahon välillä. Kuntoutus on aina tavoitteellista ja perustuu lapsen/nuoren yksilöllisiin tarpeisiin. 

Erilaisia tukimuotoja: 

  • Psykoedukaation eli potilas- ja omaisneuvonnan tulisi sisältää tietoa ADHD:sta, oireiden hallintaa ja arjen sujuvuutta lisäävistä keinoista ja erilaisista hoitomuodoista. Ryhmämuotoisia psykoedukaation muotoja ovat ensitietopäivät ja sopeutumisvalmennuskurssit. (Kelan palvelut)
  • Vanhempainohjauksen avulla pyritään parantamaan vanhempien keinoja ohjata lapsensa käyttäytymistä, lisätä positiivista vuorovaikutusta ja katkaista negatiivista vuorovaikutuskehää. Ohjaus voidaan toteuttaa ryhmätoimintana. 
  • Koulun tukitoimet suunnitellaan yhteistyössä oppilashuollon kanssa. Koulutuksen ja opiskelun tuki
  • Keskeisin psykososiaalinen hoitomuoto lapsille ja nuorille on käyttäytymishoito, jolla tarkoitetaan kotona, päivähoidossa ja koulussa toteutettavaa käyttäytymisen ohjausta toivottuun suuntaan.  
  • Perusterveydenhuollossa ja koulun tukitoimena voi alueellasi olla tarjolla neuropsykiatrista valmennusta, jolla pyritään vahvistamaan ADHD-oireisten arjen sujuvuutta. Valmennuksessa sovelletaan kognitiivis-behavioraalisen ja ratkaisukeskeisen terapian sekä lapsilla myös käyttäytymisohjauksen menetelmiä arkiympäristössä toteutettuna. ADHD – varhaisella tuella arki toimivaksi (Terveyskirjasto) 
  • Lääkinnälliset kuntoutusmuodot 

Mistä tietoa

Mistä apua

Last modified 23.10.2024