Murupolku

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Readspeaker

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Valikkonäyttö

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Yliopistotasoiset opinnäytetyöt ja tutkimukset

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Yliopistotasoiset opinnäytetyöt ja tutkimukset

Yliopistotasoiset opinnäytetyöt ja tutkimukset - ankkurilista

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Yliopistotasoiset opinnäytetyöt ja tutkimukset

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Pirkanmaan hyvinvointialueella vaaditaan lupa tieteellisten tutkimusten toteuttamiseen. Sivulta löydät ohjeet yliopistotasoisten opinnäytetöiden ja tutkimusten lupahakemuksiin.

Lupahakemus ja liitteet

Lupahakemus yliopistotasoiselle opinnäytetyölle/tutkimukselle

Lupahakemuksen liitteet:

Hoitotieteellinen tutkimus

Hoitotieteellisen tutkimuksen

  • tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla kehitetään hyvää hoitoa ja näyttöön perustuvaa hoitotyötä.
  • avulla arvioidaan käytettävien menetelmien vaikuttavuutta ja kehitetään hoitotyön laatua.
  • kohteena on potilas tai asiakas, hänen perheensä, hoitoprosessit sekä hoitotyön johtaminen ja opettaminen.
  • tulee edelleen kohdentua Sisä-Suomen yhteistyöalueen hoitotieteellinen toimintaohjelmaan.
  • toteutus tehdään hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla ja sen periaatteita noudattaen.

Kun tutkimus kohdistuu hyvinvointialueella toteutettaviin hoitoprosesseihin tai sen palveluksessa toimivaan henkilöstöön, tutkija lähettää sähköpostilla tutkimuksen allekirjoitetun ja skannatun lupahakemuksen liitteineen hoitotyön johtaja Elina Mattilalle, viimeistään kolme viikkoa ennen tutkimustiimin kokousta.

Tutkijan tulee toimittaa hakemus liitteineen yhtenä pdf-tiedostona.

Tallenna aineisto seuraavassa järjestyksessä:

  • Hakemus
  • Tiivistelmä
  • Tutkimussuunnitelma
  • Tiedote tutkittavalle
  • Kyselylomake/haastattelurunko
  • Tutkittavan suostumus
  • Tietosuojaseloste
  • Tutkimuksen tietosuojan vaikutustenarviointi
  • Mikäli tutkijalla on kysyttävää hakuprosessiin, sen valmisteluun tai tutkimuksen käynnistämiseen liittyen, voi tutkija olla valmisteluvaiheessa yhteydessä hoitotyön johtaja Elina Mattilaan.

    Hakemuksen käsittelyyn varataan aikaa 3–4 viikkoa. Tutkija saa ilmoituksen, kun lupa on myönnetty. Tutkimuksen saa aloittaa, kun tutkija on vastaanottanut kopion tutkimusluvasta ja päätöspöytäkirjasta. Kun tutkimus on valmistunut ja tulokset on raportoitu, tulee tutkijan tai opinnäytetyöntekijän ilmoittaa siitä yliopistotasoisten töiden osalta hoitotyön johtaja Elina Mattilalle.

    Hoitotyön johtaja Elina Mattila

  • p. 03 311 65625 tai 050 313 0373
  • sähköposti: etunimi.sukunimi@pirha.fi

Muiden tieteenalojen tutkimukset

Eri tieteenalojen tutkimukset voivat kohdistua eri yksiköihin ja niitä voidaan tehdä myös monitieteisinä hankkeina sekä monipuolisia tutkimusmenetelmiä käyttäen. Tutkimuksen kohteena voi olla potilaat tai asiakkaat, henkilökunta tai erilaiset prosessit.

Eettisen ennakkoarvioinnin tarve

Mikäli yliopistotasoinen tutkimus tai opinnäytetyö kohdistuu potilaisiin tai asiakkaisiin, tulee selvittää eettisen ennakkoarvioinnin tarve. Lue lisää eettisen ennakkoarvioinnista täältä. Mikäli tutkimukseen riittää opiskelijan oman oppilaitoksen eettisen toimikunnan lausunto, opiskelija hakee lausunnon itse oppilaitoksensa toimikunnalta.

Resurssien selvittäminen

Tutkija selvittää, onko tutkimus mahdollista toteuttaa käytettävissä olevilla resursseilla, esimerkkinä henkilöstö- ja materiaaliresurssit. Tutkimuskoordinaattori auttaa tarvittaessa. Tässä vaiheessa lupaprosessia tutkija ottaa yhteyttä vastuualuejohtajaan tai yksikköön, jossa kyseinen tutkimus on tarkoitus toteuttaa.

Tutkimuslupaan tähtäävät asiakirjat kuntoon

Tutkija tekee tutkimussuunnitelman, tiedotteen ja suostumuslomakkeen sekä muut tarvittavat liitteet. Selvitetään, onko tarvetta erillisille tutkimussopimuksille. Tutkija lähettää sähköpostilla tutkimuksen allekirjoitetun ja skannatun lupahakemuksen liitteineen tutkimuskoordinaattoreille pirhatutkimus@pirha.fi.

Tutkimuskoordinaattori hankkii tutkimuslupaa varten tarvittavat allekirjoitukset. Allekirjoitettu tutkimuslupahakemus toimii tutkimuksen päätösasiakirjana ja sopimuksena eri osapuolten kanssa. Allekirjoitettu päätöspöytäkirja on tutkimuksen aloittamislupa. Tutkimuskoordinaattori tiedottaa hyväksytystä tutkimusluvasta tutkimusryhmää tai opiskelijaa.

Tutkimusluvan päättäjä

Yliopisto-opintoihin liittyvien opinnäytetöiden (kanditutkielma, pro gradu -tutkielma, väitöskirjatutkielma) lupahakemukset käsitellään tieteenalakohtaisesti tai sen sisällön tai kohderyhmän mukaisesti seuraavasti

  • hoitotieteellinen tutkimustiimi päättää hoitotieteen alaan liittyvistä opinnäytetöistä koko hyvinvointialueella
  • vastuualuejohtaja päättää sosiaalihuollon ja sosiaalityön alaan liittyvistä hakemuksista. Jos tutkimus kohdistuu useampaan vastuualueeseen luvasta päättää toimialuejohtaja. Vastaava sosiaalihuollon johtaja päättää useampaa palvelulinjaa käsittävät hakemukset.
  • vastuualuejohtajalla on päätösvalta myöntää vastuualueensa toimintaan kohdistuvat muita tieteenaloja käsittelevät opinnäytetyöluvat. Jos muiden tieteenalojen opinnäytetyö koskee tukipalvelutoimintoja (esimerkiksi ict tai kiinteistöt), opinnäytetyöluvan myöntää alueen toimialuejohtaja. Konsernipalveluiden toimintaan liittyvät opinnäytetyöluvat päättää vastuualuejohtaja.
  • Pelastuspalvelujen tehtäväalueella toimialueen johtajalla on päätösvalta myöntää toimialueensa toimintaan kohdistuvat muita tieteenaloja käsittelevät opinnäytetyöluvat.

Päätös tehdään hakemuslomakkeelle (ei erillistä viranhaltijapäätöstä) ja hakemuslomake liitteineen arkistoidaan palvelulinja- ja vuosikohtaiseen kansioon asianhallintajärjestelmässä.

Jos sinulla on kysyttävää lupaprosessiin liittyen, ota yhteyttä pirhatutkimus@pirha.fi. Tutkimuskoordinaattorit auttavat valmisteluprosessiin liittyvissä asioissa.

Rekisteripohjaiset selvitykset

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Rekisteripohjaiset selvitykset

(Tutkimus- ja kehitystyöt/tietojohtamisen rajapinta)

Asiakas- ja potilasrekisteritietoihin liittyvät alan ammattikorkeakoulujen kehittämis- ja opinnäytetyöt, kandidaatti-, maisteri- ja lisensiaattitutkintoon liittyvät opinnäytetyöt, jotka pyrkivät vastaamaan ainoastaan paikallisiin ongelmiin ja jotka eivät pyri antamaan kansallisia tai kansainvälisiä hoitosuosituksia, tarvitsevat tietoluvan. Tietoluvan myöntää vastaava johtajaylilääkäri tai palvelulinjan johtajaylilääkäri (perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rekisteritiedot) tai vastaava sosiaalityön johtaja (sosiaalihuollon rekisteritiedot).

Tietoluvan myöntämisestä tehdään viranhaltijapäätös. Katso Ohjeita viranhaltijapäätöksen laatimisesta tietolupiin.

Pelastustoimen rekisterit, esimerkiksi tapaturma- ja valvontarekisterit, eivät ole toisiolain piirissä, mutta niiden käyttö on luvanvaraista ja lupia myöntävät pelastustoiminnan toimialuejohtajat. Tietoluvasta tehdään viranhaltijapäätös.

Lue lisää ohjeesta: Viranomaisselvityksenä tehtävät kehittämis- ja opinnäytetyöt

Päivitetty 10.10.2024