Kosketusvarotoimet kotihoidossa

Ohje päivitetty 22.8.2023

Kaikkien asiakkaiden kohdalla noudatetaan tavanomaisia varotoimia. Tähän ohjeeseen on koottu ne lisätoimet, joita tarvitaan kosketusvarotoimin hoidettavan asiakkaan hoidossa.

Kosketusvarotoimia noudatetaan kotihoidossa esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Moniresistentin mikrobin, kuten MRSA-, CPE- kantajan hoidossa
  • Akuuttia oksennus-ripulitautia (kuten noro ja rota) sairastavan asiakkaan hoidossa
  • Clostridioides difficile -ripulia sairastavan asiakkaan hoidossa (entinen nimi Clostridium difficile, tässä ohjeessa käytetään jatkossa lyhennettä C. difficile)
  • Syyhyä sairastavan asiakkaan hoidossa
  • Infektioyksikön määrittämän muun moniresistentin mikrobin kantajan hoidossa
  • Tarkista tarvittavat varotoimet ohjeesta Varotoimien tarve ja huonesijoitus infektiosairauksissa tai moniresistentin mikrobin kantajilla

ESBL-kantajan hoidossa noudatetaan tavanomaisia varotoimia.

Sisällysluettelo

1. Käsihygienia

1.1 Käsien desinfiointi ja peseminen

2. Suojaimet

2.1 Suojakäsineet

2.2 Suojatakki tai -esiliina

2.3 Kirurginen suu-nenäsuojus

3. Pisto- ja viiltotapaturmien ehkäisy

4. Eritetahrat

5. Hoito- ja tutkimusvälineet

6. Pyykkihuolto

1. Käsihygienia

Hyvää käsihygieniaa noudatetaan kaikkien asiakkaiden hoidossa.

1.1 Käsien desinfiointi ja peseminen

Huolehdi tarkasti käsihygieniasta. Muista vaihtaa käsineet puhtaisiin riittävän usein kotikäynnillä. Vaihda käsineet aina siirtyessäsi likaisemmasta puhtaampaan työtehtävään, jotta et kontaminoi puhtaita alueita likaisilla käsineillä. Desinfioi kädet huolellisesti ennen käsineiden pukemista ja niiden riisumisen jälkeen sekä asiakkaan kotoa poistuessasi.

C. difficile -ripulia, akuuttia oksennus-ripulitautia tai syyhyä sairastavan hoidossa lisäksi:

  • Pese kädet saippualla ja käytä käsihuuhdetta ennen aseptista toimenpidettä sekä ennen asiakkaan kotoa poistumista. Mikäli käsien pesu ei ole mahdollista, puhdista kädet pesupyyhkeellä ja käsien kuivuttua desinfioi ne käsihuuhteella.

2. Suojaimet

Suojainten tarkoitus on estää työntekijän käsien ja työasun likaantuminen ja mikrobikontaminaatio sekä suojata asiakasta tartunnoilta. Säilytä suojaimet suojassa pölyltä, roiskeilta ja tarpeettomalta koskettelulta. Voit kuljettaa suojaimet puhtaassa suojapussissa kotikäynnille tai säilyttää käytössä olevat suojaimet esimerkiksi erillisessä kannellisessa laatikossa asiakkaan kotona. Käsittele suojaimia puhtain, desinfioiduin käsin.

Pue suojaimet kotikäynnille mentäessä asiakkaan eteisessä. Kotikäynnin päätteeksi riisu suojaimet asiakkaan eteisessä ja laita käytetyt suojaimet välittömästi jätepussiin.

C. difficile -ripulia tai akuuttia oksennus-ripulitautia sairastavien asiakkaiden hoidossa lisäksi:

  • Älä säilytä suojaimia asiakkaan kotona

2.1 Suojakäsineet

Käytä suojakäsineitä koskiessasi asiakasta ja hänen lähiympäristöään. Varo, ettet kontaminoi ympäristöä käytetyillä suojakäsineillä. Riisu tai vaihda käsineet heti käyttötarpeen loputtua. Vaihda käsineet saman asiakkaan hoidossa siirtyessäsi likaisemmasta puhtaampaan työvaiheeseen.

C. difficile -ripulia, akuuttia oksennus-ripulitautia tai syyhyä sairastavien asiakkaiden hoidossa lisäksi:

  • Hoidettuasi C. difficile -ripulia tai akuuttia oksennus-ripulitautia sairastavaa asiakasta, riisu suojakäsineet ja pese ja desinfioi kädet ennen asiakkaan kotoa poistumista sekä ennen aseptista toimenpidettä. Mikäli käsien pesu ei ole mahdollista, puhdista kädet pesupyyhkeellä ja käsien kuivuttua desinfioi ne käsihuuhteella.

2.2 Suojatakki tai -esiliina

Käytä hihallista suojaesiliinaa tai -takkia suojataksesi käsivarret ja työasun kontaminoitumiselta. Suojaesiliina tai -takki on tarpeen fyysisessä kontaktissa asiakkaaseen tai hänen lähiympäristöönsä. Käytä suojaesiliinaa tai -takkia myös käsitellessäsi asiakkaan vaatteita tai vuodevaatteita.

2.3 Kirurginen suu-nenäsuojus

Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta ja tarvittaessa myös visiiriä tai suojalaseja, mikäli sinulla on vaara saada eriteroiskeita kasvoille. Esimerkiksi MRSA viihtyy nenässä ja nielussa ja voi siirtyä työntekijään asiakkaan yskiessä.

C. difficile -ripulia tai akuuttia oksennus-ripulitautia sairastavien asiakkaiden hoidossa:

  • Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta asiakasta hoitaessasi
  • Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta eritteitä tai asiakkaan kotia siivotessasi

3. Pisto- ja viiltotapaturmien ehkäisy

Jos asiakkaan hoidossa on pidempiaikainen tarve riskijäteastialle, säilytä sitä asiakkaan kotona. Laita pistävät ja viiltävät välineet suoraan riskijäteastiaan.

4. Eritetahrat

Poista asiakkaan kotona olevat eritteet kotoa löytyvillä siivousaineilla ja paperipyyhkeellä.

5. Hoito- ja tutkimusvälineet

Säilytä henkilökohtaiset tutkimus- ja hoitovälineet asiakkaan kotona. Desinfioi monikäyttöiset tutkimus- ja hoitovälineet heti käytön jälkeen ennen kuin käytät niitä seuraavalla asiakkaalla.

6. Pyykkihuolto

Käytä suojakäsineitä ja suojaesiliinaa tai -takkia pyykkiä käsitellessäsi. Älä laske pyykkiä lattialle.

C. difficile -ripulia tai akuuttia oksennus-ripulitautia sairastavien asukkaiden hoidossa:

  • Käytä kirurgista suu-nenäsuojaa asiakkaan pyykkiä käsitellessäsi

Päivitetty 30.11.2023