Valikkonäyttö
Infektioiden torjunta kotihoidossa
Infektioiden torjunta kotihoidossa
Infektioiden torjunta kotihoidossa
Ohje päivitetty 27.2.2023
Tavanomaiset varotoimet ovat infektioiden torjunnan perusta kotihoidossa. Niillä pyritään estämään mikrobien siirtymistä työntekijästä asiakkaaseen, asiakkaasta tai asiakkaan kodista työntekijään ja edelleen toisiin asiakkaisiin. Tavanomaisia varotoimia ja muita hygieniaan liittyviä toimia noudatetaan kaikkien asiakkaiden hoidossa.
Sisällysluettelo
1. Työntekijän henkilökohtainen hygienia ja työasu
4.5 Kertakäyttöiset saapassuojat ja kumisaappaat
6. Asiakkaan henkilökohtainen hygienia
7. Aseptiikkaa vaativat toimenpiteet
8. Tutkimus- ja hoitovälineiden käsittely ja huolto
1. Työntekijän henkilökohtainen hygienia ja työasu
Hyvä henkilökohtainen hygienia on tärkeä osa niin asiakas- kuin työturvallisuutta. Se luo perustan tartuntojen ehkäisylle.
Jos työnantajasi tarjoaa työasun, käytä sitä. Vaihda työasu päivittäin. Työasun pesu tapahtuu ensisijaisesti pesulassa. Jos pesulapalveluja ei ole käytettävissä, pese työasu vähintään 60 asteessa. Jos työnantaja ei tarjoa työasua, valitse työasuksi vaatteet, jotka kestävät vähintään 60 asteen lämpötilan. Jos mahdollista, pese työvaatteet työyksikön pesukoneessa ja säilytä puhtaat vaatteet työpaikalla. Vaihda vaatteet työpäivän loppuessa ennen kotiinlähtöä, jotta et kuljeta mikrobeja kotiin vaatteiden mukana.
2. Käsihygienia
Hyvä käsihygienia on tärkein yksittäinen keino, jolla voit vähentää infektioiden syntymistä. Työasun hihat tulee olla lyhyet ja kädet sekä käsivarret paljaat, jotta hyvä käsihygienia voi toteutua. Älä käytä rannekelloa, aktiivirannekkeita, sormuksia, käsikoruja tai rakenne- tai geelikynsiä. Pidä kynnet lyhyinä ja lakattomina.
Huolehdi käsiesi ihosta, sillä terve iho antaa hyvän suojan ulkopuolelta tulevia taudinaiheuttajia vastaan. Jos käsissäsi on ihottumaa, ihorikkoja, kynsivallintulehdus tai muu iho-ongelma, ota yhteyttä työterveyshuoltoon ja kysy toimintaohjeet.
2.1 Käsien desinfektio
Käytä käsien desinfektioon alkoholipohjaista käsihuuhdetta. Käsihuuhteen on oltava EN 1500, EN 13727 ja EN 13624 testit läpäissyt tuote. Etanolipitoisuuden on oltava vähintään 70 prosenttia. Käsihuuhteen kerta-annos on 3–5 ml käden koosta riippuen. Anna käsihuuhteen vaikuttaa riittävän desinfektiotehon saavuttamiseksi vähintään 15 sekuntia.
Desinfioi kädet:
Asiakkaan kotona
- Asiakkaan kotiin mennessä ja sieltä lähtiessä
- Ennen ja jälkeen asiakaskontaktin
- Ennen suojainten pukemista sekä niiden riisumisen jälkeen
- Ennen lääkkeiden käsittelyä ja jakamista
- Ennen elintarvikkeiden käsittelyä
- Ennen hoitotoimenpidettä (esimerkiksi haavanhoito) ja sen jälkeen sekä työvaiheiden välissä
- Ennen puhtaisiin hoito- ja tutkimusvälineisiin koskemista
- Aina, kun sinulla on sellainen tunne, että kätesi ovat mahdollisesti kontaminoituneet.
Toimisto- ja tiimitiloissa
- Tiimitilaan tullessa ja sieltä lähtiessä
- Ennen puhtaiden hoito- ja tutkimusvälineiden keräämistä
- Ennen ja jälkeen yhteisten työlaitteiden, kuten työaikaseurantalaitteiden, tietokoneiden, lääkekaappien yms. koskemista
- Tauko- tai sosiaalitiloihin mennessä sekä niistä lähtiessä.
2.2 Käsien peseminen
Pese kädet vedellä ja pesunesteellä sekä kuivaa ne kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä. Desinfioi kädet käsihuuhteella kuivaamisen jälkeen. Mikäli käsien pesu ei ole mahdollista, puhdista kädet pesupyyhkeellä ja käsien kuivuttua desinfioi ne käsihuuhteella.
Pese kädet:
- Tulet töihin ja lähdet töistä
- Kätesi ovat näkyvästi likaiset tai ne tuntuvat likaisilta
- Ruokaviraston ohjeiden mukaan käsitellessäsi pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita
- Käyt WC:ssä
- Clostridioides difficile -ripulia (entinen nimi Clostridium difficile) tai akuuttia oksennus-ripulitautia sairastavan asiakkaan hoidossa siirryttäessä likaisemmasta puhtaampaan toimenpiteeseen, hoitotoimien jälkeen sekä ennen asiakkaan kodista poistumista.
3. Työvälineet
Pidä tarvikkeiden ja välineiden kuljetukseen käytettävä laukku puhtaana. Laske laukku asiakkaan kotona mahdollisimman puhtaalle pinnalle ja riittävän kauas asiakkaasta. Älä laske laukkua asiakkaan sängylle tai sohvalle. Ota laukusta tarvikkeita ja välineitä vain puhtain, desinfioiduin käsin. Älä laita käytettyä välinettä takaisin laukkuun ennen kuin olet desinfioinut sen tai pakannut ulkopinnaltaan puhtaaseen suljettuun pussiin tai kannelliseen laatikkoon.
Huolla laukku säännöllisesti. Pyyhi laukun ulkopinta päivittäin pesevällä desinfektioaineella tai muulla sopivalla puhdistusaineella. Tyhjennä laukku vähintään kerran viikossa ja pyyhi se huolellisesti sisäpuolelta. Pese laukku säännöllisesti pesukoneessa tai lähetä pesulaan.
Puhdista puhelin sekä käytössä olleiden tietokoneiden näppäimistöt ja hiiret vähintään kerran työvuorossa. Yhteiskäytössä oleva puhelin puhdistetaan myös sen siirtyessä seuraavalle käyttäjälle. Pyyhi yhteiskäytössä olevan auton kosketuspinnat (ratti, vaihdekeppi, oven kahvat) kerran työvuorossa. Pyyhkimiseen voit käyttää esimerkiksi valmista pesevää desinfektioliinaa tai yleispuhdistusainetta.
4. Suojaimet
Suojainten tarkoitus on suojata työntekijöitä sekä asiakkaita tartunnoilta. Säilytä suojaimet toimisto- tai tiimitilassa suojassa pölyltä, roiskeilta ja tarpeettomalta koskettelulta. Kerää uudet suojaimet päivittäin uusiin puhtaisiin muovipusseihin puhtain, desinfioiduin käsin. Jos asiakkaan luona käytetään suojaimia jatkuen, voit säilyttää ne asiakkaan kotona esimerkiksi puhtaassa kannellisessa muovilaatikossa.
Pue tarvittavat suojaimet saapuessasi asiakkaan kotiin tai juuri ennen toimenpidettä, jossa suojaimia tarvitaan. Ota suojaimet aina pussista tai laatikosta desinfioiduin käsin, jotta ne eivät kontaminoidu. Riisu suojaimet välittömästi käyttötarpeen loputtua tai viimeistään ennen asiakkaan kodista poistumista. Laita käytetyt suojaimet suoraan jätepussiin ja vie se jäteastiaan käynniltä lähdettäessä.
4.1. Suojakäsineet
Käytä suojakäsineitä, kun käsittelet
- Eritteitä (veri, virtsa, uloste, sylki, lima, hiki, oksennus, hilse, märkäerite ja muut ihmiskehon eritteet)
- Rikkinäistä ihoa, haavoja, limakalvoja
- Likaisia välineitä
- Kanyyleja, katetreja, dreenejä
- Desinfektioaineita
- Mikrokuitupyyhkeitä.
Vaihda suojakäsineitä aseptisen työjärjestyksen mukaisesti. Muista desinfioida kädet kuiviksi ennen suojakäsineiden pukemista. Älä koske suojakäsineillä ympäristöä hoitaessasi asiakasta. Älä pue useita suojakäsineitä päällekkäin tai desinfioi niitä. Suojakäsineiden käyttö ei korvaa käsihuuhteen käyttöä eikä aseptista työskentelyä.
Riisu suojakäsineet ja desinfioi kädet heti hoitotoimenpiteen jälkeen. Desinfioi kädet huolellisesti.
4.2 Kirurginen suu-nenäsuojus
Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta kun
- on vaara eriteroiskeista
- asiakkaalla on hengitystieinfektio
- avustaessa ruokailussa, jos asiakas yskii tai pärskii
- teet haavanhoitoa tai muuta aseptiikkaa vaativaa toimenpidettä.
4.3 Suojatakki tai -esiliina
Käytä suojatakkia tai -esiliinaa työasun suojana, kun työasu on vaarassa kastua tai likaantua eritteillä. Suojatakki tai -esiliina on tarpeen esimerkiksi aamu- ja iltapesuissa, suihkutustilanteissa ja haavan hoidossa. Jos käytössä on hihaton suojaesiliina, muista pestä ja desinfioida käsivarret ylös työasun hihaan saakka.
4.4 Kengänsuojat
Kengänsuojukset ovat kertakäyttöiset. Vie käytetyt kengänsuojukset heti käytön jälkeen jätepussiin. Desinfioi kädet aina kengänsuojusten poiston jälkeen.
4.5 Kertakäyttöiset saapassuojat ja kumisaappaat
Käytä saappaita tai kertakäyttöisiä liukuestepohjallisia saapassuojia asiakkaiden suihkutuksissa.
Yhteiskäytössä olevissa saappaissa käytetään saappaan sisällä muovisuojaa.
- Puhdista yhteiskäytössä olevat saappaat käytön jälkeen
- Jos saappaita säilytetään kotihoidon toimisto- ja tiimitiloissa, tulee ne desinfioida käytön jälkeen desinfektioaineella
5. Lääkkeiden käsittely
Noudata lääkkeiden käsittelyssä hyvää käsihygieniaa. Puhdista pöytä ennen lääkkeiden jakamista esimerkiksi kertakäyttöisellä desinfektiopyyhkeellä. Käytä tablettilääkkeiden jaossa puhdasta apuvälinettä, esimerkiksi lusikkaa tai pinsettiä. Pese apuväline käytön jälkeen. Pese myös tabletinhalkaisija ja -murskain käytön jälkeen. Pese asiakkaan dosetit säännöllisesti.
6. Asiakkaan henkilökohtainen hygienia
Ohjaa ja tarvittaessa avusta asiakasta huolehtimaan henkilökohtaisesta hygieniasta. Asiakkaan hyvään henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluvat:
- puhtaat vaatteet
- siistit vuodevaatteet
- suunhoidosta huolehtiminen
- vaipan tai inkontinenssisuojan vaihtaminen riittävän usein
Käytä tarvittavia suojaimia huolehtiessasi asiakkaan henkilökohtaisesta hygieniasta. Suojaa työvaatteet suojaesiliinalla tai -takilla, mikäli ne ovat vaarassa likaantua eritteillä. Vaihda suojakäsineet aseptisen työjärjestyksen mukaan.
Huom! Suojakäsineiden käyttö ei korvaa käsien desinfiointia.
7. Aseptiikkaa vaativat toimenpiteet
Katso ohjeet: Aseptiikka hoitotoimenpiteissä
8. Tutkimus- ja hoitovälineiden käsittely ja huolto
8.1 Desinfioitavat välineet
Desinfioi tutkimus- ja hoitovälineet asiakkaiden välillä. Desinfioi verenpainemittari, kuumemittari, stetoskooppi yms. välineet pyyhkimällä pesevällä desinfektioaineella tai valmiilla desinfektiopyyhkeellä. Anna välineiden kuivua ennen uutta käyttöä.
8.2 Steriilit välineet
Hävitä kertakäyttöiset välineet yksikkösi ohjeen mukaisesti. Jos käytät monikäyttöisiä välineitä, huolehdi niiden asianmukaisesta huollosta:
- Pakkaa välineet heti käytön jälkeen riittävän paksuun muovipussiin tai kannelliseen laatikkoon
- Käsittele välineet instrumenttigeelillä heti tiimitilaan tai toimistoon saavuttuasi, mikäli ne joutuvat odottamaan kuljetusta välinehuoltoon. Säilytä välineet kannellisessa laatikossa kuivumisen ehkäisemiseksi.
- Huolehdi, että välineet kuljetetaan välinehuoltoon riittävän usein. Tarkista instrumenttigeelin käyttöaika käyttöohjeesta.
- Puhdista ja desinfioi välineiden säilytykseen käytettävät laatikot säännöllisesti.
9. Pisto- ja viiltotapaturmat
Vereen suhtaudutaan aina niin kuin siinä voisi olla taudinaiheuttajia. Tartuttavaa on veri, veriset eritteet, veren tahrimat välineet ja tekstiilit. Laita pistävät- ja viiltävät jätteet suoraan riskijäteastiaan. Riskijäteastian tulee olla EN ISO 23907:2012 standardin mukainen.
Ennaltaehkäise pisto- ja viiltotapaturmia
- Käytä aina turvaneuloja ja muita turvatuotteita
- Mikäli käytössäsi ei ole turvaneuloja, älä hylsytä käytettyjä neuloja
- Käsittele injektioneuloja, kyrettejä ja muita teräviä välineitä huolellisesti katsekontaktissa ja laita ne välittömästi käytön jälkeen suoraan riskijäteastiaan
- Pidä riskijäteastia kätesi ulottuvilla
- Täytä riskijäteastia vain turvarajaan saakka, jotta se saadaan suljettua oikein.
Veritapaturmaksi katsotaan tilanne, jossa
- Verinen neula tai muu verinen väline viiltää tai pistää
- Verta joutuu suun limakalvolle tai silmän sidekalvolle
- Verta joutuu haavaiselle tai ihottumaiselle iholle
- Veritapaturmien paikallishoito
Tee paikallishoito aina yllämainituissa tilanteissa. Huuhtele limakalvoroiskeet runsaalla juoksevalla vedellä. Puhdista myös pisto- tai viiltoalueet runsaalla juoksevalla vedellä ja heti sen jälkeen vähintään 70 prosenttisella alkoholilla. Älä purista haavaa. Jätä alkoholihaude iholle kahdeksi minuutiksi. Hauteena voit käyttää esimerkiksi A12T Dilutus 80 % tai Ethanol 80 % ApoWipe desinfektiopyyhettä.
Noudata jatkotoimenpiteissä oman työyksikkösi antamia ohjeita.
10. Eritetahrat
Poista asiakkaan kotona olevat eritteet kodin tavallisilla siivousaineilla ja paperipyyhkeellä tai kertakäyttöisellä siivouspyyhkeellä.
11. Pyykkihuolto
Älä laske pyykkiä lattialle. Pese tyhjentynyt pyykinkeräysastia tarvittaessa. Käytä pyykkiä käsitellessäsi suojakäsineitä ja suojaesiliinaa tai suojatakkia.
Päivitetty 19.2.2024