Hengitystieinfektioiden näytteenotto-ohje Acutaan

Ohje uusittu 19.12.2024

Influenssa-, korona- ja RSV

Infektioyksikkö tiedottaa, kun influenssa-, korona- tai RSV-epidemia on alkanut. Nämä taudit eivät ole erotettavissa toisistaan taudinkuvan perusteella. Nämä taudit eivät ole erotettavissa toisistaan taudinkuvan perusteella. Influenssan ja koronan muut ohjeet ovat täällä.

Näytteenottoa suositellaan yhdistelmätestillä:

  • hengitystieinfektiopotilailta (joskus iäkkäillä vain yleistilan lasku), jotka jäävät sairaalahoitoon
  • hengitystieinfektiopotilailta, joiden lääkehoitoon vastauksella on vaikutusta eli lääkäri harkitsee mahdolliseen influenssaan oseltamiviirihoitoa (Tamiflu®)- tai koronaan nirmatrelviiri-ritonaviirihoitoa (Paxlovid®) tai muuta koronan lääkehoitoa.

Katso tarkemmin

Acutassa ja Valkeakosken päivystyksessä on käytössä vieritestaus (9976 –InRCVT/InRSVT), joka tehdään nenä-nielunäytteestä. Testilaitteelle on saatavilla alla olevia testauskasetteja, joista valitaan sopivin:

  • Influenssa A/B & SARSCoV2 (korona)
  • Influenssa A/B & RS-virus
  • SARS-CoV2 (korona)

Pneumokokki

Jos taudinkuva sopii pneumokokkiin, laboratoriovarmistus tukee iv-penisilliinin käyttöä. Tauti voi ilmetä veriviljelyssä, mutta voi harkita myös virtsan pneumokokkiantigeenin ottamista (U-StpnAg 3326). Tämä vastataan myös pyhinä, mutta sen herkkyys on veriviljelypositiivisissakin taudeissa vain 80 prosenttia. Pneumokokki on myös alla mainitussa RBaktNhO-tutkimuksessa.

Legionella

Legionellaa pitää epäillä erityisesti, jos pneumonia:

  • on saatu ulkomailta tai
  • taudissa on myös ripulia, hyponatremiaa ja/tai maksa-arvojen nousua tai
  • tauti ei ole parantunut beetalaktaamilla tai
  • radiologiset muutokset eivät sovi pneumokokkipneumoniaan.

Legionella pneumophila serotyyppi 1 on legionelloosin aiheuttajista yleisin. U-Legi-O (4237) on ajoittain herkempikin löytämään legionellan kuin RBaktNhO. 

Legionella-antigeeni vastataan myös päivystysaikaan, mutta se kattaa vain serotyypin 1 ja niistäkin kannoista vain osan.

Rajatun potilasryhmän hengitystieinfektionäytteet

Hematologisten, onkologisten sekä tehohoitoon joutuvien potilaiden hengitystieinfektion diagnostiikassa on kaksi vaihtoehtoa.

Jos tulos voi odottaa seuraavan arkipäivän iltapäivää, otetaan seuraavat tutkimukset:

  • Respiratoristen virusten nukleiinihappo-osoitus (RVirNhO 20956), joka löytää influenssavirusten lisäksi mm. parainfluenssaviruksen, RS-viruksen, adenoviruksen ja metapneumoviruksen, mutta ei SARS-CoV-2-virusta
  • Respiratoristen bakteerien nukleiinihappotutkimus (RBaktNhO 9877), jossa muun muassa pneumokokki, legionella, mykoplasma ja hinkuyskä

Jos tutkimuksen vastauksella on kiire, käytetään myös virka-ajan ulkopuolella vastattavaa respiratoristen mikrobien nukleiinihappo-osoitusta (RMikNhO 23077). Tämänkin tuloksen saaminen vie kuitenkin useamman tunnin ja laitteen kapasiteetti on vähäinen. RMikNhO sisältää samat tutkimukset kuin RVirNhO ja RBaktNhO yhteensä poislukien pneumokki, hemophilus ja Bordetella parapertussis. Lisäksi siinä on SARS-CoV-2.

Muita hengitystieinfektioita

Muun muassa Cytomegalovirus, Pneumocystis jirovecii, aspergillukset, ympäristömykobakteerit, tuberkuloosi, Francicella tularensis, Chlamydia psittacii, Coxiella burnetii, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Moraxella catarrhalis ja monet suoliston gram-negatiiviset sauvat voivat myös aiheuttaa keuhkoinfektiota, mutta ne eivät sisälly yllä mainittuihin näytteisiin.

Ohjeen tekijät: JR/RH/MP/JSy

Päivitetty 19.12.2024