Clostridioides difficile (ent. Clostridium difficile) ohje ammattilaisille
Päivitetty 10.1.2024
- Milloin C. difficile -infektiota tulee epäillä
- C.difficile -infektion toteaminen
- Varotoimet potilaan hoidossa
- C. difficile altistuneet
Clostridioides difficile on itiöitä muodostava bakteeri, joka aiheuttaa ripulia ja paksusuolen tulehdusta. Bakteeri tuottaa ainesosia (toksiineja), jotka vaurioittavat paksusuolen limakalvoa ja aiheuttavat ripulin. C.difficile- ripulia edeltää lähes aina antibioottihoito tai muu vastustuskykyä alentava hoito. Taudin itämisaika on yhdestä vuorokaudesta kuuteen viikkoon tai jopa pidempään. C. difficile tarttuu kosketustartuntana. Tartunta on myös mahdollinen kontaminoituneen pinnan välityksellä. Itiöt ovat kestäviä ja voivat säilyä ympäristössä pitkiäkin aikoja.
Milloin C. difficile -infektiota tulee epäillä
- Jos potilaalla on vetinen (joskus verinen) ripuli
- Jos potilas on ennen ripulin alkua saanut antibioottihoitoa tai ollut sairaala- tai laitoshoidossa viime kuukausien aikana
- Jos potilaan huonetoverilla on todettu C. difficile tai hän on ollut hoidossa osastolla, missä on ollut C.difficile-epidemia
- Vaikeissa ripulitaudeissa C. difficilen mahdollisuus otettava huomioon, sillä tauti voi kehittyä myös ilman edeltävää sairaala- tai antibioottihoitoa
- Aiemmin C.difficile-infektiota sairastanut potilas alkaa ripuloida uudestaan
C.difficile -infektion toteaminen
Epäiltäessä C.difficile-infektiota, potilaasta tutkitaan ulosteen bakteerien nukleiinihaponosoitus 23458 F -BaktNhO (fimlab.fi). Vastaus näytteestä saadaan seuraavana arkipäivänä. Oireettomilta tai parantuneilta potilailta ei ulostenäytteitä tutkita tai kontrolloida.
Varotoimet potilaan hoidossa
Akuuttia C. difficile-infektiota sairastavaa potilasta hoidetaan kosketusvarotoimin. Potilas sijoitetaan yhden hengen huoneeseen, jossa on oma wc-suihkutila. Kosketusvarotoimet voidaan purkaa, kun potilas on ollut oireeton (ripuli, pahoinvointi, vatsakivut loppuneet) vähintään kaksi vuorokautta.
Tartuntojen leviämistä torjutaan noudattamalla kosketusvarotoimia ja potilashuoneen siivouksen ohjeita huolellisesti sekä hyvällä käsihygienialla. C. difficile-infektiota sairastavan potilaan huoneesta poistuessa kädet pestään huolellisesti vedellä ja saippualla ja sen jälkeen desinfioidaan. Käsihuuhde yksinään ei riitä poistamaan käsistä mahdollisia bakteerin itiöitä.
Ohjeet varotoimiin:
C. difficile altistuneet
Altistuneet hoidetaan tavanomaisin varotoimin ja seurataan oireita. Oireettomista altistuneista ei oteta seulontanäytteitä. Mikäli oireita ilmenee, oireiset hoidetaan kosketusvarotoimia noudattaen ja otetaan näyte.
Päivitetty 19.11.2024