Ammattilaisten MDR Pseudomonas aeruginosa -ohjeet

Päivitetty 10.1.2025 -varotoimiin liittyvät ohjeistukset päivitetty

MDR Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa bakteerikantaa kutsutaan MDR-kannaksi, jos se on resistentti eli vastustuskykyinen karbapeneemi-antibiooteille: meropeneemille ja/tai imipeneemille ja keftatsidiimille. Löydöksellä on merkitystä potilaan antibioottihoidon suunnittelun kannalta.

Jos bakteerikannalla on karbapenemaasigeeni (CPE), löydöksestä tehdään riskitietomerkintä ja se aiheuttaa kosketusvarotoimet. Karbapenemaasigeenilöydös ilmenee Fimlabin herkkyysmääritystuloksen yhteydessä laboratoriolehdellä. Katso Ammattilaisten CPE-ohjeet.

Muiden MDR-pseudomonaslöydösten osalta noudatetaan tavanomaisia varotoimia, ellei potilaalla ole erittäviä haavoja ja/tai virtsa- tai ulosteinkontinenssia.

MDR tulee sanoista Multidrug Resistant ja tarkoittaa, että bakteeri on kehittänyt kyvyn vastustaa useita, tavallisimmin käytettyjä antibiootteja. Bakteerilöydös voi olla seurausta pitkään jatkuneesta antibioottihoidosta, jolloin bakteeri on peräisin potilaan omasta bakteeristosta. Toinen vaihtoehto on, että bakteeri tarttunut toisesta potilaasta pintojen tai käsien kautta, hoitoon liittyvänä tartuntana. 

Pseudomonas aeruginosa voi aiheuttaa infektioita potilailla, joiden vastustuskyky on alentunut. Näiden potilaiden kohdalla moniresistentit Pseudomonas aeruginosa -kannat ovat ongelmallisia, koska hoitovaihtoehtoja on vähän. Pseudomonas voi aiheuttaa esimerkiksi vakavan yleisinfektion, virtsatieinfektion ja hoitoon liittyvän keuhkokuumeen.

Joskus MDR-PA löytyy voi löytyä oireettoman henkilön viljelynäytteestä ilman infektiota. Henkilö on silloin bakteerin kantaja. MDR-PA:n kantajuus ei vaikuta henkilön elämään kotona, työpaikalla, harrastuksissa tai ihmissuhteissa.

Päivitetty 10.1.2025