Palvelut turvattiin myös muutoksen keskellä

Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalveluja lähes 550 000 pirkanmaalaiselle. Tärkeintä ensimmäisenä toimintavuonna oli palvelujen turvaaminen muutosvaiheessa sekä palveluverkon kehittäminen.

Palveluverkon kehittämistoimet koskevat niin fyysisiä toimipisteitä, kotiin tuotavia palveluja, liikkuvia palveluja kuin verkon välityksellä tavoitettavia palveluja koko Pirkanmaalla.

Sote-asemille tuli miljoona puhelua vuonna 2023. Puheluiden rinnalle on kehitetty vaihtoehtoisia yhteydenottotapoja. Vuonna 2023 Pirkanmaan hyvinvointialueelle mm. saatiin yhdenvertainen sähköisen ajanvarauksen mahdollisuus mm. neuvolapalveluihin, tiettyihin fysioterapiapalveluihin ja rokotuksiin. Chat-asiointimahdollisuuksia lisättiin, ja pirkanmaalaiset ovat ottaneet chat-palvelut erittäin aktiivisesti käyttöön.

Vuonna 2023 käynnistettiin digiklinikan kilpailutus, ja digiklinikka saatiin pirkanmaalaisten käyttöön toukokuussa 2024. 

Yhtenäisen potilastietojärjestelmän kilpailutusta valmisteltiin vuonna 2023 ja valinta järjestelmästä tehtiin keväällä 2024.

Myös fyysisiä tiloja tarvitaan. Vuonna 2023 avattiin Nokian uusi sosiaali- ja terveysasema sekä valmisteltiin tulevaisuuden investointeja, kuten Taysin vanhan osan uudistamista Kaupin kampuksella.

Vuonna 2023 Pirhan palveluiden asiakaskokemusarvio NPS oli 78 (sis. erikoissairaanhoito, lähisairaalat ja soteasemat), joka on erinomainen. 


 

Pelastuspalvelut

Pelastuslaitos ja ensihoitopalvelu vastaavat pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella. Vuoden 2023 painopisteenä olivat pelastuspalvelujen häiriötön siirtyminen hyvinvointialueelle ja toimintojen integroiminen uuteen organisaatioon.

Marraskuussa 2023 aluevaltuusto hyväksyi palvelutasopäätöksen, joka sisältää keskeiset linjaukset pelastustoimen palvelujen järjestämisen strategisista päämääristä ja painopisteistä sekä palvelujen määrittämisen perusteista ja palvelujen tuottamisesta.

Pelastuspalvelut huolehtii pelastustoiminnan operatiivisten tehtävien tuottamisesta yhdessä alueen 63 sopimuspalokunnan kanssa. Tehtäviin kuuluu onnettomuuksien ennaltaehkäisy, valvontatehtävät, väestönsuojelun suunnittelu (siviilivalmius) sekä turvallisuus- ja onnettomuusviestintä. Pelastuspalveluihin kuuluu myös ensihoitopalvelut sekä vastuu lääkärihelikoptereiden lääkäripalveluista Pirkkalassa ja Seinäjoella.


 

1275 liikenneonnettomuutta
3356 tarkistus- tai varmistustehtävää, joista 570 koski palovaroittimia.