Readspeaker

Valikkonäyttö

Psykoterapia

Psykoterapia

Psykoterapia

Psykoterapiassa psyykkisiä ongelmia hoidetaan psykoterapeuttisilla menetelmillä, useimmiten keskustelemalla. Psykoterapiassa voidaan käyttää myös erilaisia toiminnallisia menetelmiä, kuten musiikkia ja kuvallista ilmaisua. Psykoterapiassa tärkeässä roolissa on vuorovaikutussuhde psykoterapeutin kanssa. Tavanomaisesta keskustelusta psykoterapia poikkeaa ennen kaikkea tavoitteellisuutensa osalta. Psykoterapialla on aina hoitotavoitteita, kuten muillakin terveydenhoitoon tarkoitetuilla menetelmillä.

Psykoterapeutti
Psykoterapeutti-ammattinimikettä on oikeutettu käyttämään Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran hyväksymä henkilö, jolla on suoritettuna ammattinimikkeen käyttöön vaadittu tutkinto. Nimikesuojattua psykoterapeutti-nimikettä voi käyttää vain Valviran hyväksymä terapeutti, kun taas terapeutti-nimikettä voi käyttää kuka tahansa. Voit tarkistaa ammattioikeutta koskevat tiedot keskusrekisteristä: Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterit

Psykoterapian suuntaukset
Terapia voi olla yksilö-, ryhmä-, perhe- tai paripsykoterapiaa. Erilaisia psykoterapiasuuntauksia on useita ja lisäksi monet psykoterapeutit yhdistävät eri suuntauksia omassa työskentelyssään. Usein kuitenkin psykoterapiasuuntausta tärkeämpää on terapeutin ja asiakkaan toimiva yhteistyösuhde (tavoitteet, keinot ja yhteistyösuhteen laatu). Myös esimerkiksi aikataulut, tapaamisten sijainti ja terapian toteuttamisen tapa (etä-/lähiterapia) vaikuttavat mahdollisuuksiin sitoutua tavoitteelliseen psykoterapiatyöhön.

Psykoterapian pituus
Hoitavan tahon kanssa kannattaa keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista, suuntauksista ja psykoterapian kestosta. Lyhyellä psykoterapialla tarkoitetaan useimmiten 10-20 kerran käyntiä sisältävää hoitojaksoa ja pidempi kestää tavallisesti 1-3 vuotta.

Lyhyemmässä terapiassa keskitytään tavallisesti yhden ongelman hoitoon ja sitä suositellaan lievempiin ongelmiin tai kun terapialle voidaan asettaa selkeä tavoite. Kun haasteita on usealla eri alueella tai ne ovat kestäneet jo pitkään, suositellaan pidempää psykoterapiaa.

Mitä on nettiterapia?
Nettiterapia on näyttöön perustuvaa tietokoneavusteista terapiaa lieviin ja keskivaikeisiin häiriöihin. Nettiterapia on sarjahoito, mikä toteutetaan terapeuttiavusteisessa oppimisympäristössä itsenäisesti ja pohjautuu kognitiivisiin ja käyttäytymisterapeuttisiin menetelmiin. Terapian tukena toimii nettiterapeutti, joka seuraa, vastaa, kommentoi ja ohjaa.
Hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä kaikkialta Suomesta ja terapia pääsee alkamaan viikon sisällä lähetteen saapumisesta. Voidaan käyttää myös täydentämään muuta hoitoa. Hoito on potilaalle maksutonta.
Mielenterveystalo.fi: Nettiterapiat