Nepsy-apuvälineet

Tällä sivulla

    Apuvälineitä voit käyttää erilaisten toimintojen alkuun pääsemiseen, toiminnassa pysymiseen ja lopettamiseen. Apuvälineet voivat auttaa keskittymään, hahmottamaan aikaa, purkamaan enegiaa ja lieventämään aistimuksia.

    Keskittymisen kannalta on tärkeä että lapsen liikkumista ei kielletä, koska liikkuminen voi auttaa lasta keskittymään. Siksi olisikin tärkeä tarjota vaihtoehtoja, miten voi liikkua sallitusti ja häiritsemättä muita esimerkiksi luokkatilanteessa.

    Tutustu apuvälineisiin

    Aktiivityyny

    Violetti aktiivityyny.

    Auttaa fyysiseen levottomuuteen ja keskittymiseen samalla parantaen ryhtiä sekä selän lihaksia.

    Tyynyä käytetään istuinalustana esimerkiksi tuolilla tai lattialla. Tyynyn molempia puolia voidaan käyttää (nystyrät/sileä).

    Huom! Tyynyn sijaan voi myös kokeilla käyttää jumppapalloa.

    Kuulosuojaimet

    Tangolla roikkuu erivärisiä kuulosuojaimia.

    Kuulosuojaimet, korvatulpat ja vastamelukuulokkeet auttavat keskittymisessä ja rauhoittumisessa. Suositellaan etenkin ääniherkille hälyisään ympäristöön.

    Painopeitto

    Lapsi nukkuu painopeiton alla.

    Rauhoittaa, lievittää ahdistusta ja auttaa nukahtamaan sekä nukkumiseen. Peiton vaikutus perustuu miellyttävän painontunteen aiheuttamaan syväpainetuntoon, joka lisää mielihyvähormonien tuotantoa.

    Painopeitto sopii lapsista vanhuksiin, mutta on huomioitavaa, että peiton käyttäjä on kyettävä siirtämään peitto päältään pois itse. Suositeltu peiton paino on n. 10% käyttäjän omasta painosta. Painon tunne on kuitenkin hyvin yksilöllinen, joten sopiva peiton paino voi poiketa huomattavastikin suositellusta painosta.

    Purukoru

    Vihreää taustaa vasten sininen, purtava legopalikka, joka roikkuu mustassa hihnassa.

    Purukorut ja -lelut toimivat turvallisina stressileluina ja edesauttavat rauhoittumista, keskittymistä, vireystilan säätelyä sekä kehittävät suun motoriikkaa. Purukoru on turvallinen vaihtoehto esim. paitojen, kynien yms. pureskelulle

    Terapiaketju

    Terapiaketju, jossa on valkoisia, sinisiä, vihreitä ja violetteja kohtia.

    Lieventää stressiä, levottomuutta ja auttaa keskittymiseen.

    Ketjusta voidaan muovailla erilaisia muotoja. Paloja voidaan irrottaa ja yhdistää toisiinsa uudelleen.

    Sektorikello

    Sektorikello, jossa alue nollasta viiteentoista minuuttiin on punainen.
    Sektorikello, jossa alue nollasta kahdeksaan minuuttiin on punainen.
    Tiimalasi, jossa on sinistä hiekkaa.

    Sektorikello (esimerkiksi Time timer) auttaa hahmottamaan ajankulkua. Sektorikelloon säädetään tietty aika ja lapsi näkee jäljellä olevan ajan punaisena sektorina, se auttaa häntä tahdittamaan tekemisiään ja siirtymään toiminnasta toiseen. Sektorikello auttaa lasta keskittymään käynnissä olevaan toimintoon, kuten esimerkiksi läksyjen tekoon tai aamuaskareisiin. Sektorikellon avulla voidaan myös rajoittaa joitakin toimintoja, kuten esimerkiksi tv:n katselu- tai peliaikaa.

    On hyvä muistaa realistisuus, kun määritellään toimintaan tarvittavaa aikaa. Ei voida olettaa, että jos lapsella on ennen mennyt esimerkiksi aamutoimiin puoli tuntia, että hän suoriutuisi niistä yhtäkkiä viidessä minuutissa. Anna lapselle alussa sen verran aikaa toiminnan suorittamiseen, että hän varmasti onnistuu. Huomioi, että jos annat liikaa aikaa, lapsen motivaatio saattaa laskea ja keskittyminen herpaantua muuhun tekemiseen.

    Tärkeää on myös käyttää sektorikelloa alussa vain yhteen toimintoon kerrallaan. Aamuisin voidaan esimerkiksi jokaiseen toimintoon säätää erikseen oma aikansa, esimerkiksi aamupalalle oma aika, sen jälkeen hampaiden pesulle ja sitten pukemiselle omansa. Vähitellen kun aamutoimet alkavat sujua, voidaan kaikille toimille säätää yksi yhteinen aika.

    Sektorikellon keskellä olevasta nupista käännetään punainen osoitinlevy osoittamaan tehtävään käytettävää aikaa (1-60 min). Punainen osoitinlevy kertoo jäljellä olevan ajan ja ajan loppuminen ilmoitetaan piippauksella (jonka voi myös kytkeä pois päältä).

    Sektorikellon sijaan samaan tarkoitukseen voi käyttää myös esimerkiksi munakelloa, ajastimia, tiimalasia tai puhelimeen ladattavia sovelluksia.

    Päivitetty 5.12.2024