Vertaistuki
Järjestöjen mahdollistama vertaistuki on usein merkittävä voimavara sekä tärkeä avun ja tuen muoto haastavan elämäntilanteen kohdatessa. Vertaistuella tarkoitetaan vastavuoroista kokemustietoon perustuvaa tukea sekä kokemusten jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Se on yksi vapaaehtoistoiminnan muoto ja keskeinen osa järjestöjen hyvinvointia ja terveyttä edistävää työtä.
Vertaistuki voi olla joko kahdenvälistä tai ryhmämuotoista, ja tapahtua kasvokkain tai esimerkiksi puhelimitse tai internetin välityksellä. Se luo toivoa tulevaan, ja antaa ymmärryksen siitä, ettei tilanteessa ole yksin. Omakohtaisten kokemusten ansiosta vertaisilta onkin mahdollista saada tukea, jota muut eivät välttämättä osaa tai pysty antamaan. Vertaistuki edistää myös tuen antajan hyvinvointia vahvistaen merkityksellisyyden kokemusta sekä tuoden iloa siitä, että voi olla toiselle avuksi.
Järjestöjen tarjoamaa vertaistukea voit etsiä hyvinvoinnin palveluhausta sekä Lähellä.fi-palvelusta. Lisäksi OLKA-toiminta välittää sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen vertaistukea. OLKA koordinoi myös maksutonta Toivo-vertaistukisovellusta, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen.
Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n ylläpitämällä OLKA Pirkanmaa -sivulla kerrotaan lisää koordinoidusta järjestö- ja vapaaehtoistoiminnasta sairaalassa. Sivuston kautta pääset tarkastelemaan myös OLKA Pirkanmaan viikkokalenteria.
Päivitetty 17.2.2025