Sienestämisessä tärkein ohje on poimia vain niitä sieniä, joiden varmasti tietää olevan syötäviä. Ruokasienten joukossa on myös sellaisia sieniä, jotka käsittelemättöminä ovat myrkyllisiä. Kaikkia sieniä ei kuitenkaan tarvitse opetella tunnistamaan - riittää, että tuntee itse käyttämänsä lajikkeet.
Suositeltavia ruokasieniä ovat muun muassa erilaiset
- tatit (herkkutatti, kangastatti, punikkitatti, voitatti)
- rouskut (haaparousku, kangasrousku, karvarousku, leppärousku)
- haperot (isohapero, kangashapero, keltahapero, viinihapero)
- vahverot (keltavahvero eli kantarelli, suppilovahvero)
- mustatorvisieni, lampaankääpä, vaaleaorakas, korvasieni, huhtasieni, tuoksuvalmuska, mustavahakas, kehnäsieni
Jos epäilet syöneesi myrkyllisiä sieniä, kysy toimintaohjeita Myrkytystietokeskuksesta p. 0800 147 111 ( maksuton, avoinna 24 t/ vrk)
Suomen Sieniseuran sivuilta löytyy myös tietoa ja tapahtumia sekä aloitteleville että jo kokeneemmillekin sienestäjille!