Tunnistatko ruokasienet?

Sienestys on hauska ja hyödyllinen harrastus, joka tarjoaa liikunnan lisäksi myös edullista ja terveellistä ruokaa. Suomessa on tuhansia sienilajeja, joista monet kelpaavat syötäviksi.

Uutinen
Sienestäjän käsi ja sieni lähikuvassa.

Sienestämisessä tärkein ohje on poimia vain niitä sieniä, joiden varmasti tietää olevan syötäviä.  Ruokasienten joukossa on myös sellaisia sieniä, jotka käsittelemättöminä ovat myrkyllisiä. Kaikkia sieniä ei kuitenkaan tarvitse opetella tunnistamaan - riittää, että tuntee itse käyttämänsä lajikkeet. 

Suositeltavia ruokasieniä ovat muun muassa erilaiset

  • tatit (herkkutatti, kangastatti, punikkitatti, voitatti)
  • rouskut (haaparousku, kangasrousku, karvarousku, leppärousku)
  • haperot (isohapero, kangashapero, keltahapero, viinihapero)
  • vahverot (keltavahvero eli kantarelli, suppilovahvero)
  • mustatorvisieni, lampaankääpä, vaaleaorakas, korvasieni, huhtasieni, tuoksuvalmuska, mustavahakas, kehnäsieni

Jos epäilet syöneesi myrkyllisiä sieniä, kysy toimintaohjeita Myrkytystietokeskuksesta p. 0800 147 111 ( maksuton, avoinna 24 t/ vrk)

Suomen Sieniseuran sivuilta löytyy myös tietoa ja tapahtumia sekä aloitteleville että jo kokeneemmillekin sienestäjille!

Tuoreimmat ajankohtaiset