Tiesitkö, että suomalaiset metsämarjat sisältävät tuontihedelmiä enemmän vitamiinia ja kuituja? Esimerkiksi lakassa on kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Mansikoista löytyy runsaasti suolistolle hyvää tekeviä ravintokuituja ja suomalainen mustikka on terveysarvoiltaan marjojen ykkönen. Myös sienet sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja.
Lue lisää luonnosta löytyvistä syötävistä marjoista täältä.
Marjat ovat parhaita tuoreena, mutta niitä voidaan myös pakastaa joko kokonaisina tai marjasekoituksina, viipaleina, survoksena, soseena tai hillona. Kokonaisille puolukoille, karpaloille ja mustikoille sokeritta pakastaminen sopii oikein hyvin. Marjoissa tapahtuu pakastevarastoinnin aikana jonkin verran soluhengitystä, joka kuluttaa niiden sisältämää sokeria ja lisää vähitellen marjojen happamuutta. Siksi osa marjoista on hyvä pakastaa sokerin kanssa. Lue lisää marjojen pakastamisesta esimerkiksi Marttojen sivuilta.
Mahdollisen marjasaaliin lisäksi luonnossa liikkuminen on yksi parhaita rentoutumisen ja virkistymisen keinoja. Luonnossa voi liikkua monella tavalla nauttien samalla maisemista, luonnonäänistä ja tuoksuista. Kevyt luonnossa liikkuminen ei vaadi myöskään erityistaitoja tai -varusteita.