IBD on diagnosoitu jo yli 60 000 suomalaisella. Joka vuosi yli 2 500 ihmistä saa diagnoosin, ja sairastavien määrä on lähes kolminkertaistunut 20 vuodessa. Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, voivat näkyä elämässä vaihtelevin tavoin. Niiden vaikutukset ulottuvat moninaisista fyysisistä oireista psyykkisiin ja sosiaalisiin haasteisiin. Aktiivisten ja rauhallisten vaiheiden vaihtelu kuuluu sairauden luonteeseen. Esimerkiksi toistuvat vessakäynnit voivat rajoittaa sosiaalista elämää huomattavasti.
Monelle tulehduksellista suolistosairautta sairastavalle jokapäiväinen todellisuus sairauden aktiivisessa vaiheessa on, että vessasta tulee lähes toinen koti. Vessapassi on yksi keino helpottaa IBD:tä sairastavien arkea, sillä sen avulla pääsee nopeasti julkisiin vessoihin. Näin Vessapassi voi laajentaa elinpiiriä ja parantaa elämänlaatua toistuvista vessakäynneistä huolimatta.
Viikko näkyy muun muassa Onnibusseissa ympäri Suomea, HSL:n lähiliikenteessä pääkaupunkiseudulla sekä perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa, sekä valaistuina kohteina eri puolella Suomea. Tammerkosken putous, keskivoimala ja keskiuoma sekä Näsinneula valaistiin violetilla sunnuntaina 1.12. Finlaysonin alueen Itäisenkadun valokatto on violetti sunnuntaista torstaihin 1.–5.12.
Tietoa ja tukea suolistosairauksien kanssa elämiseen on saatavilla esimerkiksi valtakunnallisen potilasjärjestön IBD ja muut suolistosairaudet ry:n kautta.