Ravitsemus ja aivoterveys

Ravitsemus vaikuttaa aivoihimme läpi elämän. Hyvällä ravitsemuksella voidaan tukea aivojemme terveyttä ja pienentää mm. muistisairauksien sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Lisäksi aivoterveellinen ruokavalio tukee jaksamista ja mielen hyvinvointia, ehkäisee väsymystä ja vaikuttaa myös stressitasoihimme suolistomikrobiston kautta.

Uutinen
Leikkuulaudalla pilkottuna paprikaa ja kurkkua ja kädet parhaillaan pilkkomassa porkkanaa.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaiset ruokavalinnat tukevat myös aivojen terveyttä. Päivitetyt kansalliset ravitsemussuositukset julkaistaan marraskuun lopussa.  

Aivoterveyttä tukeva syöminen tiivistettynä: 

  • Syö säännöllisesti n. 3–4 tunnin välein. 
  • Syö monipuolisesti eri ruokia.
  • Suosi vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Pyri syömään niitä 500–800 grammaa päivittäin.  
  • Suosi hyviä rasvoja, kuten kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa kalalajeja vaihdellen ja laita leivälle pehmeitä rasiamargariineja, sokeroimattomia ja suolaamattomia siemen- ja pähkinälevitteitä, hummusta tai avokadoa. 
  • Valitse viljatuotteet täysjyväisinä, jossa ravintokuitua on vähintään 6 g/100 g. 
  • Suosi proteiinin lähteinä kalaa, palkokasveja ja kasviproteiinivalmisteita, vaaleaa lihaa, rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmistteita tai vastaavia kasvipohjaisia valmisteita. 
  • Vältä liiallista suolan saantia sekä kovaa rasvaa sisältäviä ruokia.  
  • Kokoa ateriasi lautasmallin mukaan. 

Tutustu tarkemmin Tietoa ravitsemuksesta 

Teksti: Mirjam Lahti, ravitsemusterapeutti, Ravitsemusterapiayksikkö 

Tuoreimmat ajankohtaiset