Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaiset ruokavalinnat tukevat myös aivojen terveyttä. Päivitetyt kansalliset ravitsemussuositukset julkaistaan marraskuun lopussa.
Aivoterveyttä tukeva syöminen tiivistettynä:
- Syö säännöllisesti n. 3–4 tunnin välein.
- Syö monipuolisesti eri ruokia.
- Suosi vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Pyri syömään niitä 500–800 grammaa päivittäin.
- Suosi hyviä rasvoja, kuten kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa kalalajeja vaihdellen ja laita leivälle pehmeitä rasiamargariineja, sokeroimattomia ja suolaamattomia siemen- ja pähkinälevitteitä, hummusta tai avokadoa.
- Valitse viljatuotteet täysjyväisinä, jossa ravintokuitua on vähintään 6 g/100 g.
- Suosi proteiinin lähteinä kalaa, palkokasveja ja kasviproteiinivalmisteita, vaaleaa lihaa, rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmistteita tai vastaavia kasvipohjaisia valmisteita.
- Vältä liiallista suolan saantia sekä kovaa rasvaa sisältäviä ruokia.
- Kokoa ateriasi lautasmallin mukaan.
Tutustu tarkemmin Tietoa ravitsemuksesta
Teksti: Mirjam Lahti, ravitsemusterapeutti, Ravitsemusterapiayksikkö