Vastuullinen ruoka ja elintarvikkeiden turvallisuus
Ruokailutottumusten muuttaminen suositusten mukaiseksi vähentäisi ruoan ympäristökuormitusta. Sekä terveys- että ympäristönäkökulma korostavat eläinperäisen ravinnon osittaista korvaamista kasviperäisellä ravinnolla. Esimerkiksi lihan ja erityisesti punaisen lihan käytön vähentäminen ja kasvisten, täysjyväviljan ja palkokasvien sekä vastuullisen kalan käytön lisääminen ovat hyväksi sekä terveydelle että ympäristölle.
- Lue lisää Kestävistä ruokavalinnoista Marttojen sivulta.
- Tutustu WWF:n Kalaoppaaseen, joka auttaa sinua tekemään vastuullisia kalavalintoja.
- Tutustu myös Kestävät ruokavalinnat lautasella ja Kestävä ruoka - terveellistä ja ympäristölle ystävällistä Ruokaviraston sivuilla.
Elintarvikkeisiin voi liittyä vaaratekijöitä, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle terveydellisiä haittoja. Monipuolisesti koostettu ruokavalio vähentää mahdollisia haittoja. Esimerkiksi eri kalalajeja, siemeniä ja pähkinöitä on hyvä syödä vaihdellen. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat tietyt erityisryhmät, kuten lapset, nuoret, raskaana olevat ja henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt.
- Tutustu Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeisiin Ruokaviraston sivuilla
Päivitetty 25.11.2024