Vastuullinen ruoka ja elintarvikkeiden turvallisuus

Ruokailutottumusten muuttaminen suositusten mukaiseksi vähentäisi ruoan ympäristökuormitusta. Sekä terveys- että ympäristönäkökulma korostavat eläinperäisen ravinnon osittaista korvaamista kasviperäisellä ravinnolla. Esimerkiksi lihan ja erityisesti punaisen lihan käytön vähentäminen ja kasvisten, täysjyväviljan ja palkokasvien sekä vastuullisen kalan käytön lisääminen ovat hyväksi sekä terveydelle että ympäristölle.

Elintarvikkeisiin voi liittyä vaaratekijöitä, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle terveydellisiä haittoja. Monipuolisesti koostettu ruokavalio vähentää mahdollisia haittoja. Esimerkiksi eri kalalajeja, siemeniä ja pähkinöitä on hyvä syödä vaihdellen. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat tietyt erityisryhmät, kuten lapset, nuoret, raskaana olevat ja henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Perunapiirroshahmo esiliinassa ja kokinhattu päässä

Päivitetty 25.11.2024